Σε 16 μήνες έτοιμο το έργο της παράκαμψης του Προβατώνα

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Εγνατίας Οδού και αναδόχου εταιρείας – «Επιλύεται ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε για μία δεκαετία», τόνισε ο δ/νων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού

Σε 16 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο παράκαμψης της Προβατώνα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κάθετο άξονα Αρδανίου – Ορμενίου. Η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ θα εγκατασταθεί άμεσα στην περιοχή για να ξεκινήσει τις εργασίες. Με την παράδοση του έργου οι διερχόμενοι από την περιοχή, θα κερδίσουν σε χρόνο και ασφάλεια.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 30/9, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές στη σύμβαση μεταξύ Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ για την κατασκευή του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 9 εκ ευρώ. Η νέα χάραξη της αρτηρίας στη θέση του οικισμού Προβατώνα αποτελεί παραλλαγή της υφιστάμενης, η οποία διέρχεται μέσα από τον οικισμό. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό από τα ανατολικά και η επικοινωνία μεταξύ αυτής και του οικισμού γίνεται από τον αντίστοιχο Ανισόπεδο Κόμβο.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ξεμπλοκάρει μετά από μια δεκαετία ένα σημαντικό έργο που θα καταστήσει τις μετακινήσεις ασφαλέστερες και ταχύτερες.

«Το έργο είναι η παράκαμψη του Προβατώνα, που δεν είχε ολοκληρωθεί εδώ και 10 χρόνια. Έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα και θα δημιουργηθεί ένας ανισόπεδος κόμβος εκτός οικισμού, ενώ σήμερα η κυκλοφορία γίνεται με ισόπεδο κόμβο, μέσα από τον οικισμό και με φανάρι. Μπορούν οι περισσότεροι να αντιληφθούν τις βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας που αυτό παρέχει και να αντιληφθούν επίσης και τον αναπτυξιακό, ας τον πούμε, χαρακτήρα του έργου, διότι, πλέον, παρακάμπτεται ένας οικισμός και θα μπορούν οι μεταφορές να γίνονται με συνεχή ροή. Επίσης, θα υπάρξει και κατασκευή παράπλευρου δικτύου, παράλληλα με το έργο», επισήμανε ο κ. Κουτσούκος, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς όσους βοήθησαν στο να επιλυθεί ένα θέμα που εκκρεμούσε για χρόνια.

«Πρέπει, όταν φτάνει κάποιος στην επίλυση ενός θέματος, να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στους συντελεστές για την επίλυση του θέματος αυτού. Αρχικά, θα αναφερθώ στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο έχουμε εδώ και 3 χρόνια ως Εγνατία Οδός μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό το πρόβλημα ήταν ένα θέμα που απασχολούσε πάρα πολύ το υπουργείο και με τις κατευθύνσεις που πήραμε, με τη συνεργασία στα δύσκολα θέματα, στις χρηματοδοτήσεις, με τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το  «προβληματικό» κομμάτι, ώστε να ολοκληρωθεί ο άξονας της παράκαμψης.
Επιπλέον των θεμάτων του υπουργείου, θα ήθελα, ειλικρινά, να αναφέρω τη συνεισφορά του Περιφερειάρχη στα θέματα της χρηματοδότησης. Να πω γενικά ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες με την Εγνατία ως εκτελεστικό όργανο, συντέλεσαν στο να λυθούν τα προβλήματα. Είναι σωστό να αναφέρουμε ότι το ΔΣ της Εγνατίας Οδού, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε, ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικό σε όλα τα θέματα που εκκρεμούσαν από χρόνια. Τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Κωνσταντόπουλος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, υποστήριξαν τις ενέργειές μας. Θα πρέπει ακόμη να ευχαριστήσω το προσωπικό της Εγνατίας Οδού, καθώς χωρίς τη συνεισφορά τους δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, εξήρε τη συνεισφορά του υπουργού Υποδομών, καθώς και των κκ Κωνσταντόπουλου και Κουτσούκου, οι οποίοι, όπως είπε, δημιούργησαν ένα πλέγμα θετικών ενεργειών, που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Για τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και για μας ήταν ένα στοίχημα η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που καρκινοβατούσε για 10 χρόνια, στην περιοχή του Προβατώνα, με τις απαλλοτριώσεις. Όλα ξεπεράστηκαν στην πορεία. Στόχος μας είναι σε 16 μήνες να έχουμε το έργο και με αυτή τη λύση, όπως τόνισε και ο κ. Κουτσούκος, εκτός από την οδική ασφάλεια που θα βελτιωθεί, να έχουμε και μεγαλύτερη ταχύτητα διέλευσης. Είναι σημαντικό που ολοκληρώνουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια τον κάθετο άξονα. Ένα έργο που ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ήταν δέσμευση του Περιφερειάρχη και εμού προσωπικά ώστε ο νομός να αποτελεί σε αυτό τον τομέα πρότυπο στον τομέα της ταχύτητας. Ο άξονας χρησιμοποιείται και για εμπορικούς σκοπούς, η διαδρομή Ορμένιο-Αρδάνιο και η σύνδεση από εκεί με την Εγνατία θα διευκολύνει κατά πολύ τις εμπορικές μεταφορές και την κίνηση των κατοίκων. Επί της ουσίας, είναι ένα βήμα μπροστά».

Στοιχεία του έργου

Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει: 1. Την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, στην οποία έχουν εκτελεστεί από προηγούμενη εργολαβία: α) χωματουργικές εργασίες (από Χ.Θ. 10+700 έως 13+900), β) εργασίες αποχέτευσης – αποστράγγισης, ήτοι τα μικρά τεχνικά των κιβωτοειδών και σωληνωτών οχετών, καθώς και τα μεγάλα τεχνικά της Κ/Δ Προβατώνα (Χ.Θ. 10+980) και της Άνω Διάβαση Κ4 Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205,27). 2. Την κατασκευή ενός (1) Ανισόπεδου Κόμβου με κατάργηση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου: · Α/Κ Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205) 3. Την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί). Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από τις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται:

Τεχνικά έργα μεγάλα (1 άνω διάβαση)

Εργασίες αποχέτευσης ομβρίων και αποστράγγισης

Εργασίες σήμανσης- ασφάλειας.

Εργασίες ηλεκτροφωτισμού των ανισόπεδων κόμβων

Εργασίες εγκατάστασης φυτών και επένδυσης πρανών με φυτική γη και υδροσποράς τους.

Εργασίες Ο.Κ.Ω.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται τα έργα στον οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο συνολικού μήκους 124χλμ. Ο κάθετος άξονας αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ, έχει μήκος 124χλμ. περίπου και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία οδό από τη θέση του Α/Κ Αρδανίου (35 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης), με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη θέση του μεθοριακού σταθμού του Ορμενίου. Η νέα χάραξη της αρτηρίας στη θέση του οικισμού Προβατώνα αποτελεί παραλλαγή της υφιστάμενης, η οποία διέρχεται μέσα από τον οικισμό. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό από τα ανατολικά και η επικοινωνία μεταξύ αυτής και του οικισμού γίνεται από τον αντίστοιχο Ανισόπεδο Κόμβο.

Κική Ηπειρώτου

Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο