efhmerida1

Σδούκου: Να προστατευτεί το LNG Αλεξανδρούπολης από το ανταγωνιστικό ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας –

Είναι περιφερειακή και πανευρωπαϊκή υποδομή, τόνισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Η πολιτική στήριξη προς τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου που θα φτάσει από την Ελλάδα ως την Ουκρανία είναι σταθερή, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η διασυνοριακή συνεργασία για τη δημιουργία διαδρόμων ώστε να υπάρχει αξιόπιστη προμήθεια ενέργειας. Η στρατηγική της Ελλάδας βασίζεται στη συγκεκριμένη προτεραιότητα και το πως θα γίνει πύλη εισόδου για αέριο, ηλεκτρισμό και μελλοντικά υδρογόνο.
Τους τελευταίους μήνες, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι χώρες της περιοχής τον Ιανουάριο για τον Κάθετο Διάδρομο, η Κομισιόν έχει ανοίξει τα αυτιά της και στηρίζει το εγχείρημα, όπως και οι ΗΠΑ. “Όσο πιο σύντομα υλοποιήσουμε τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή, τόσο το καλύτερο για τους καταναλωτές”, τόνισε η κα Σδούκου.
Σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις και η επόμενη Κομισιόν θα επικεντρωθεί στον Κάθετο Διάδρομο, όπως εκτιμά. Αντίστοιχα, δεν εκφράζεται ανησυχία για το θέμα της χρηματοδότησης και οι κυβερνήσεις θα βοηθήσουν τους διαχειριστές να την εξασφαλίσουν διότι το σχέδιο εκπληρώνει και ευρωπαϊκούς στόχους.
Ταυτόχρονα, ο ΔΕΣΦΑ επιδεικνύει ηγετικό ρόλο στις τεχνικές πτυχές και μαζί με τους υπόλοιπους διαχειριστές προετοιμάζουν το δεσμευτικό μάρκετ τεστ που θα λάβει χώρα από τον Ιούνιο ως τα τέλη Ιουλίου. “Δεν μιλάμε για εντελώς νέες υποδομές, αλλά για ένα ρεαλιστικό σχέδιο με αναβάθμιση υφιστάμενων”, σημείωσε η υφυπουργός.
Μιλώντας για το LNG της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του μήνα, η κα Σδούκου το χαρακτήρισε ως βασικό κομμάτι του Διαδρόμου. “Είναι περιφερειακή και πανευρωπαϊκή υποδομή, κάτι που μαρτυρά και η μετοχική του σύνθεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προστατευμένο από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα μακροχρόνια. Βλέπουμε πολλές ρωσικές εξαγωγές με LNG που μεταμφιέζεται σε τουρκικό αέριο και μπαίνει στις αγορές της περιοχής με χαμηλή τιμή”, δήλωσε σχετικά η υφυπουργός.
Μιλώντας στο Φόρουμ, ο υπουργός ενέργειας της Μολδαβίας, Constantin Borosan, δήλωσε ότι ο κάθετος άξονας παρείχε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα του από το Δεκέμβριο και τόνισε ότι το project θα παρέχει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι ο κάθετος άξονας προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας εντός του καλοκαιριού, αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για τις τεχνικές του λεπτομέρειες και θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.
Αναφέρθηκε επίσης, στη ΔΕΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό συνεργάτη και πρόσθεσε ότι η Μολδαβία αγόρασε LNG από την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, έκανε λόγο για μακράς διάρκειας συνεργασίες και σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.
energypress.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr