Σχολικές καθαρίστριες με μισθό 300 ευρώ και καμία μόνιμη πρόσληψη, εδώ και 12 χρόνια

«Μόνιμη δουλεία για καθαρά σχολεία» το σύνθημά τους – Εντατικοποίηση των αγώνων, προαναγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Έβρου

Της Κικής Ηπειρώτου

Σπουδαίο και πολυσήμαντο το έργο των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών που σε καθημερινή βάση φροντίζουν για την καθαριότητα και την υγιεινή όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, η αντιμετώπισή τους, διαχρονικά, από την πολιτεία, μοιάζει να μην αναγνωρίζει ούτε στο ελάχιστο την προσφορά τους, αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

Πριν λίγες μέρες, οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές όλης χώρας κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε αγωνιστική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου, του Σωματείου Καθαριστριών Έβρου. Στη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, συζητήθηκαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα του κλάδου και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των αγώνων, με σύνθημα “μόνιμη δουλεία για καθαρά σχολεία”. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η απουσία των σχολικών επιτροπών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρόλο που προσκλήθηκαν να παραστούν στην συγκέντρωση.

«Πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, το βασικότερο, χρόνιο πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι εδώ και 12 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη στον κλάδο. Αποτέλεσμα, οι μόνιμες καθαρίστριες να συνταξιοδοτούνται και να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο… Οι όποιες προσλήψεις είναι ορισμένου χρόνου, μέχρι το ’18 ήταν για ένα έτος και πλέον είναι για 2. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες…

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα. Είναι απαραίτητο να είναι τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά να κινούνται σε ένα υγιεινό περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Ασπιώτης,  ο οποίος επισημαίνει πως κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό και κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ώστε να καθαρίζονται διαρκώς, ιδιαίτερα οι τουαλέτες. Αυτή την έλλειψη, άλλωστε, καταδεικνύουν τα συχνά κρούσματα ουρολοιμώξεων στα σχολεία, αλλά και τα μαζικά κρούσματα γρίπης, που είχαμε το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ασπιώτη, οι 68 καθαρίστριες και καθαριστές της Αλεξανδρούπολης, κατά μέσο όρο, καθαρίζουν 10 με 12 αίθουσες σε κάθε βάρδια, συν τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους. Μόνο σε 2 περιπτώσεις εργαζόμενες καθαρίζουν 18 αίθουσες, που είναι το ανώτερο που προβλέπει η νομοθεσία. Για αυτή την τόσο σπουδαία εργασία, οι μισθοί που λαμβάνουν οι καθαρίστριες δεν ξεπερνούν τα 300 με 330 ευρώ το μήνα.

Παρά τις πενιχρές απολαβές τους, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέχρι και 4 μήνες καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών, που καταβάλλονται με απόφαση από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες ωστόσο χρηματοδοτούνται από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας. Πάντως, αυτό το διάστημα, οι καθαρίστριες είναι πίσω μόνο 1 μήνα στους μισθούς τους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο