Σαμοθράκη: “Αξιοποίηση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στον αγροτικό και τουριστικό τομέα”

Δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στη Σαμοθράκη

 Η ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο στο νησί της Σαμοθράκης την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα: «Αξιοποίηση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στον αγροτικό και τουριστικό τομέα», στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Ώρα έναρξης σεμιναρίου 10:00 π.μ. (εξάωρης συνολικής διάρκειας με ώρα λήξης 16:00).
Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως αποστείλουν το αίτημα τους στο e-mail: infohigherthaneverest@gmail.com ή τηλεφωνήσουν στο: 6973 827827  (Καζάκος Γιώργος).

«Η Σαμοθράκη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά»

Οι δυνατότητες δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Σαμοθράκη και η αξιοποίηση του ορεινού όγκου του νησιού, με την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, θα είναι τα δύο θέματα που θα αναπτύξει στην ημερίδα/σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στο «Φιδέλειο» Πνευματικό κέντρο Σαμοθράκης, ο δασολόγος, ερευνητής και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας, του Δ. Π. Θ., Απόστολος Κανταρτζής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α. Ε., στο πλαίσιο του έργου «πράσινες αστικές εδαφικές περιοχές-καλύτερο μέρος να ζεις», που είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας. «Παρότι περιγράφεται ως σεμινάριο, θα ήθελα να έχει χαρακτηριστικά ημερίδας, στην οποία, μέσα από τον διάλογο, θα γίνει σύνθεση απόψεων και ιδεών για τα ζητήματα που θα παρουσιαστούν, να υπάρξει αλληλεπίδραση με τους ντόπιους του νησιού…», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Κανταρτζής.

Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό «το πανεπιστήμιο να “βγει” από τη θεωρία και την έρευνα μόνο, και να προχωρήσει στην πράξη, σε χρηστικά αποτελέσματα…», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του πρώτου μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, που δημιουργήθηκε στην Κοτρωνιά Σουφλίου, με την καθοδήγηση επιστημονικής ομάδας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. «Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, πρέπει να ερευνήσουμε ξεχωριστά τη Σαμοθράκη, για να καταλήξουμε εάν και πού θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και στο νησί…», εξήγησε ο κ. Κανταρτζής. Ανάλογη έρευνα προτείνεται και για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών ή «διαδρομών πολιτισμού», όπως προτιμά να τις ονομάζει. Διαδρομές ασφαλών και ορθών περιβαλλοντικών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά τη χάραξη, διάνοιξη ή συντήρησή τους, «που θα αναδεικνύουν περιοχές, όχι μόνο χωροταξικά ή φυσιολατρικά, αλλά θα είναι συνδεδεμένες με έναν θρύλο, μία ιστορία, ένα πολιτιστικό σημείο…», εξήγησε συγκεκριμένα.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

10.00 – 10.15: Προσέλκυση και Εγγραφή Συμμετεχόντων.
10.15 – 10.30: Έναρξη – Χαιρετισμοί
10.30 – 11.00: Περιγραφή Έργου “Green Urban Territories – Better Place to Live”
Μέρος Α
11.00 – 11.40: Η Εφαρμογή της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για έναν Βιώσιμο Αγροτικό Τομέα.
Χατζόπουλος Ορέστης, Γεωπόνος – Οικονομολόγος, MSc Ευρωπαϊκή Πολιτική, μέλος του δικτύου των Πρεσβευτών για το Κλίμα.
11.40 – 12.30: Η Συμβολή της Βιοποικιλότητας στην Ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα: Η Δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου στη Σαμοθράκη.
Κανταρτζής Απόστολος, Δασολόγος, MSc / PhD, Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης  Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ΔΠΘ.
12.30 – 13.00: Διάλειμμα
Μέρος Β
13.00 – 14.00:
 Οδηγός Ενεργειών για την Ενίσχυση του Προφίλ της Σαμοθράκης ως «Πράσινου» Τουριστικού Προορισμού.
Χατζόπουλος Ορέστης, Γεωπόνος – Οικονομολόγος, MSc Ευρωπαϊκή Πολιτική, μέλος του δικτύου των Πρεσβευτών για το Κλίμα.
14.00 – 15.00: Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου για την Ανάπτυξη του Περιπατητικού Τουρισμού.
Κανταρτζής Απόστολος, Δασολόγος, MSc / PhD, Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ΔΠΘ.
15.00 – 15.45: Ερωτήσεις – Ανοιχτή Συζήτηση.
15.45 – 16.00: Κλείσιμο Εργασιών – Συμπεράσματα.
Μετά το τέλος του Σεμιναρίου θα ακολουθήσει γεύμα με μπουφέ για τους συμμετέχοντες.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (85%) και εθνικούς πόρους (15%) των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο