Ρεύμα: Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Νοεμβρίου

Σύσταση για περιορισμό κατανάλωσης από 18:00 ως 21:00

Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh (238 ευρώ ανά MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών για τον μήνα Νοέμβριο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Insider.gr, για ενίσχυση στα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η κλίμακα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, καλύπτει το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τη 2η κλίμακα κατανάλωσης (501-1000 KWh) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 18,8 λεπτά ανά KWh.

Για την 3η κλίμακα, δηλαδή για καταναλώσεις πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, η ενίσχυση θα είναι 9,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, καταναλώσεις που φτάνουν στην 3η κλίμακα έχει μόλις το 2% των νοικοκυριών στη χώρα.

Για τις δύο ανώτερες κατηγορίες, θα ισχύσει και πάλι το bonus επιδότησης, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Τον Νοέμβριο το bonus θα είναι και πάλι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

430 εκατ. για τις επιδοτήσεις
Όσον αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει στα 28,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια να απορροφάται σχεδόν το 100% των αυξήσεων. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα παρασχεθούν για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2.000 KWh, η επιδότηση ορίζεται στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVA που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η ενίσχυση θα ανέλθει στα 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τις αγροτικές παροχές στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

«Για τον μήνα Νοέμβριο, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων θα ανέλθει στα 430 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τον καινοτονόμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός έχει αποφέρει έως τώρα έσοδα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανάκτηση υπερεσόδων και των προμηθευτών
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό, με σκοπό την ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων και από τον κλάδο της προμήθειας ρεύματος. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, οι οποίες στη χώρα μας θα καθορισθούν στο χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 21:00. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους οικιακούς καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας αυτές τις ώρες, με τη «μεταφορά» χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών στα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα της ημέρας.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα προχωρήσει σε οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Η επιδότηση θα καλύψει όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως προμηθευτή, και το σύνολό της κατανάλωσής τους.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα.
insider.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του