Ρεκόρ κατανάλωσης διεγερτικών και ηρεμιστικών χαπιών την περίοδο του lockdown

Εκτινάχθηκε η χρήση των διεγερτικών χαπιών από τους νέους και των ηρεμιστικών χαπιών από τους ηλικιωμένους κατά την περίοδο του lockdown. Αρνητικός ο αντίκτυπος της πανδημίας στη χρήση αλκοόλ, στα τυχερά παιχνίδια και στη διαδικτυακή εξάρτηση.

Ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», επισήμανε ότι εκτινάχθηκε κατακόρυφα η χρήση κυρίως των διεγερτικών, μέσα στην πανδημία.

Αρνητικός ήταν, όπως είπε «ο αντίκτυπος της πανδημίας και στη χρήση αλκοόλ και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (όπως τζόγος, διαδικτυακή εξάρτηση, κλπ)».

Αναφερθείς στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) τόνισε ότι γίνεται συζήτηση και εσωτερικά για την οργανωτική αναδιάρθρωσή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ποτέ δεν απειλήθηκε ο ρόλος των θεραπευτικών κοινοτήτων. «Η πανδημία δημιούργησε καινούρια δεδομένα με τα εξαρτητικά άτομα, κι εμείς προσαρμοζόμαστε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης.

«Πρέπει να εκπαιδευτούμε στην απώλεια ελέγχου και στο να αντεπεξερχόμαστε σε καταστάσεις αβεβαιότητας. Ειδικά οι νέοι μας πρέπει να μάθουν τη διαχείριση μιας κρίσης και όχι το να καταφεύγουν σε ουσίες» είπε, ενώ συμπλήρωσε σχετικά: «Ο περιορισμός δραστηριότητας (ήτοι η ανεργία) αυξάνει τη θνησιμότητα. Αυτοκαταστροφικές κινήσεις έως και η αυτοκτονία, είναι η κορύφωση».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο