«Ψέματα, λάθη, κυβερνητικές επιλογές λεηλατούν την ελληνική κοινωνία»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε από τον Έβρο για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και άλλα «καυτά» ζητήματα

«Βαριά εκτεθειμένη η χώρα μας για το μεταναστευτικό» είπε, προανήγγειλε προανακριτική για τις παρακολουθήσεις από την επόμενη, προοδευτική βουλή, ενώ ζήτησε να σταματήσει «η αναστολή των υγειονομικών»

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε την Πέμπτη 8/9 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε ως προεκλογική. Ο κ. Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με κορωνίδα το θέμα της ενεργειακής κρίσης, καταλογίζοντας λάθη, ψέματα και επιλογές που ευνοούν τους παρόχους και λεηλατούν τους πολίτες. Παράλληλα, έκανε λόγο για την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και για τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

 Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση

Δίνοντας ένα περίγραμμα των όσων θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως βασικά της στοιχεία θα είναι η απάντηση στην ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος, τα ζητήματα ιδιωτικού χρέους για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ένα πλαίσιο ρύθμισης και διαγραφής σε σημαντικό μέρος του πανδημικού χρέους που γεννήθηκε την προηγούμενη περίοδο, και για το οποίο δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις και οι μικροαπασχολούμενοι και που αν δεν ρυθμιστεί θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα από λουκέτα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης βαρύτητα δίνεται και στα θέματα του κράτους δικαίου.

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε:

«Είναι τεράστιο ψέμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τα πάντα στο ζήτημα του πολέμου, η Ελλάδα κατέγραφε αρνητικά ρεκόρ στις τιμές αγοράς ενέργειας πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Έκανε κάποιες λάθος επιλογές, όπως η από την πρώτη στιγμή, βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που έχει κοστίσει πάρα πολύ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Επίσης, όταν όλοι έβλεπαν ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, χάνοντας  ένα χρήσιμο δημόσιο εργαλείο. Την στιγμή που άλλες χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν δημόσια εργαλεία, η Ελλάδα μένει χωρίς καμία ασφάλεια και άμυνα απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Είναι τραγικές οι ευθύνες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στο 39%. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ρεύματος για επιχειρήσεις και την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για τα νοικοκυριά. Ακριβώς γι’ αυτό μιλάμε για την ακρίβεια Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις, το ερώτημα είναι από ποιον τα παίρνει και σε ποιον τα δίνει η κυβέρνηση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 7μήνου, τα φορολογικά έσοδα ξεπερνάνε τα 5,5 δις, σε σχέση με τους στόχους, με τα 2,4 δις να αφορούν το ΦΠΑ. Η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στο φυσικό αέριο, αποτελεί έναν τρόπο λεηλασίας της κοινωνίας. Η κυβέρνηση παίρνει τα λεφτά από την κοινωνία και τα επιστρέφει στους παρόχους που λεηλατούν την κοινωνία».

«Οι παρακολουθήσεις, ένα σκάνδαλο συγκάλυψης»

Μιλώντας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «ένα πλαίσιο κακοποίησης του κράτους δικαίου και των κανόνων με αυτά που ζούμε με τις παρακολουθήσεις και την εξεταστική που επιτρέψτε μου να πω πως είναι ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο συγκάλυψης με τις πληροφορίες που διαβάζουμε σήμερα ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης, δεν μπορούμε να δεχθούμε το επιχείρημα περί εθνικής ασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να απαντήσει για ποια και πόσα είναι τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται καθώς και ποια  υπηρεσία του δημοσίου έχει αγοράσει υπηρεσίες κακόβουλων λογισμικών

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την εξεταστική επιτροπή με τον τρόπο που προχωράει, στην επόμενη βουλή όμως που θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία, θα  προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής  όπου θα καταλογιστεί το σύνολο των ευθυνών, όσο ψηλά κι αν φτάσουν αυτές».

«Βαριά εκτεθειμένη η Ελλάδα για το μεταναστευτικό»

Ερωτηθείς για την υπόθεση των μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, επισήμανε ότι «δυστυχώς η χώρα μας βρέθηκε βαριά εκτεθειμένη. Είναι σαφέστατο ότι έχουμε έναν επιθετικό και προκλητικό σύμμαχο απέναντί μας, έχουμε μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον πόνο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αδιανόητες δυσκολίες, γιατί σίγουρα κανείς δεν αποφασίζει να αφήσει τη χώρα του και να βάλει τα παιδιά του σε μία βάρκα αν μπορεί να μείνει στη χώρα του

Στην αντιπαράθεση που έχουμε με την Τουρκία, πρέπει να καταφέρουμε δυο πράγματα, την φύλαξη των συνόρων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αν δεν το σέβεται η χώρα μας, ήδη, πριν ξεκινήσει η συζήτηση, είναι σαν ένα πέτυχει μια πρώτη νίκη η πολιτική Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα μια αναθεωρητική δύναμη στα ζητήματα διεθνούς δικαίου»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οικονομική, αλλά κυρίως ηθική καταδίκη της χώρας μας για το Φαρμακονήσι κάνοντας λόγο για έναν επικίνδυνο ρόλο που παίζει η κυβέρνηση της ΝΔ για το μεταναστευτικό ζήτημα. «Η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη, γιατί, όταν έγινε το τραγικό δυστύχημα στο Φαρμακονήσι, ήταν περίπου ίδιο το αφήγημα, ότι δεν έγινε τίποτα, σήμερα όμως έχουμε μια καταδίκη για όσα έγιναν τότε, το οικονομικό είναι το μικρότερο. Επειδή κάποιοι άνθρωποι πνίγηκαν, έχουμε την  ηθική καταδίκη της χώρας μας, η οποία δεν βοήθησε τους ανθρώπους που ήταν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν επικίνδυνο ρόλο, να γίνει η χώρα μας η αποθήκη, η ασπίδα, το μαντρόσκυλο της υπόλοιπης Ευρώπης. Όταν δυσκολέψουν τα πράγματα, η Ευρώπη δεν θα καλύψει ούτε την κυβέρνηση ούτε τη χώρα μας, που είναι εκτεθειμένη απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει συνολική στρατηγική και δεν πιέζει για ευρωπαϊκές λύσεις. Απαντήσεις έχει να δώσει η κυβέρνηση λοιπόν, όχι η αντιπολίτευση».

 «Η αναστολή των υγειονομικών πρέπει να σταματήσει»

Για το  θέμα της αναστολής εργασίας των υγειονομικών, που και στην περιοχή μας είναι αρκετοί, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως  αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία απέναντι στην πανδημία, αλλά δεν μπορεί αυτό να έρχεται σε αντιπαράθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας

Θα λυθεί το πρόβλημα στη δημόσια υγεία αν επιστρέψουν; Όχι,  γιατί έχουμε μία κυβερνητική πολιτική που επέλεξε να μειώσει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας. Με βάση τα  επίσημα στοιχεία έχουμε 25% των πολιτών (το ’19 ήταν στο 8%) που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει υγειονομική φτώχεια. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να μη στηρίξει το ΕΣΥ και να δουλέψει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο