Προϋπολογισμός 2020: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Στην πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και στη διατήρηση των ημιυπόγειων κάδων επέμεινε η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη
Τι αντιπρότεινε η αντιπολίτευση, τι απάντησε η δημοτική αρχή – Ηχηρή διαφοροποίηση Αρβανιτίδη

Της Κικής Ηπειρώτου

Εκ νέου συζητήθηκε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης το θέμα του προϋπολογισμού για το 2020, μετά την ακύρωση της πρώτης απόφασης, την παραμονή των Χριστουγέννων από την Αποκεντρωμένη, καθώς δεν είχε μπει σε ψηφοφορία, όπως ορίζει ο νόμος, η εναλλακτική πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη «Πόλη και Πολίτες», η οποία είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση. Τελικώς, η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε με 21 ψήφους, ενώ η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης συγκέντρωσε μόλις 9 ψήφους. Ηχηρή διαφοροποίηση του συμβούλου της παράταξης Λαμπάκη Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση Ζαμπούκη και όπως ψιθυρίζεται, θα τεθεί θέμα διαγραφής του.

Να σημειωθεί πως στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου επέστρεψε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, μετά από αρκετό διάστημα κατά το οποίο απείχε για λόγους υγείας. Τον καλωσόρισαν με θερμά λόγια οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο ίδιος τους ευχαρίστησε και υποσχέθηκε πως δεν θα καπνίζει πλέον έξω από την αίθουσα, και μάλιστα όχι επειδή, όπως είπε, φοβάται το 1142…

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Κιζιρίδης σημείωσε στην αρχική του εισήγηση πως  ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις από την οικονομική υπηρεσία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τις παρατάξεις που ήταν παρούσες να καταθέτουν δικές τους απόψεις και προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογούνταν για τις επικείμενες αναμορφώσεις. Ο προϋπολογισμός, όπως είπε, περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις, για έναν Δήμο που θα διέπεται από τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, με συστηματική εκπαίδευση προσωπικού και ετήσια λογοδοσία των στελεχών του δήμου, της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας και  των αιρετών. Στόχος είναι για το 2021, η συνδρομή των δημοτών στη σύνταξη  του προϋπολογισμού, όπως και η εξυγίανση δημοτικών επιχειρήσεων και η συνεργασία με κοινότητες, οικισμούς και γειτονιές.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός, κατά 95%,   έχει τη σφραγίδα της δικής του παράταξης. Επιπλέον, απάντησε σε όσους είπαν πως με την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη, στόχος ήταν να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, επισημαίνοντας πως «ούτως ή άλλως ,η Αποκεντρωμένη ήταν υποχρεωμένη, επειδή παραβιάστηκε κατάφωρα ο νόμος, αυτεπάγγελτα, να ακυρώσει την απόφαση». Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε ακόμη πως τα έργα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή από τη δική του είναι πάρα πολλά και ανέδειξαν το δήμο μας μέσα στους 5 κορυφαίους της χώρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο σημεία της εναλλακτικής πρότασης της παράταξής του, στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η οποία, όπως είπε προέκυψε μέσα από την κυκλοφοριακή μελέτη την οποία συνέταξαν 7 συγκοινωνιολόγοι. «Είπατε τεράστιο όχι σε αυτό που έχει ανάγκη η πόλη, όπως επιστημονικά αποδείχθηκε», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των ημιυπόγειων κάδων, λέγοντας πως είναι ένα έργο που η δημοτική αρχή Ζαμπούκη έχει σαμποτάρει και απαξιώσει. Υπογράμμισε δε πως οι υπόγειοι κάδοι είναι 3 φορές πιο ακριβοί.

Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε ακόμη στις 30 απευθείας αναθέσεις που έχει υπογράψει η δημοτική αρχή μέσα σε λίγους μήνες, ενώ τόνισε πως οι 10 σύμβουλοι μαζί με τον δήμαρχο, δεν θα πρέπει να προχωρήσουν με πειράματα, αλλά με συναίνεση, καλώντας το σώμα να δεχθεί την εναλλακτική πρόταση, ώστε, όπως είπε, και η δική του παράταξη να υπερψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον προϋπολογισμό. Κλείνοντας, ο κ. Λαμπάκης επισήμανε πως και η αντιπολίτευση έχει ευθύνη απέναντι στο λαό, και «όχι επειδή πήραν μία Αντιδημαρχία και κάποιες έμμισθες θέσεις, χωρίς σύγκλιση θέσεων, να λένε σε όλα ναι».

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ευθύνη του προεδρείου, το οποίο, όπως είπε, όφειλε να προστατεύσει το σώμα. «Δεν θα φτάναμε να συζητάμε για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα,  πριν την αλλαγή του χρόνου, ξανά τον προϋπολογισμό, θα το είχαμε αποφύγει, με όλο το σεβασμό, αν ήσασταν πιο προσεκτικοί και διαβασμένοι».

Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης» Βαγγέλης Μυτιληνός, από την πλευρά του, σημείωσε πως «καταθέσαμε κατά την πρώτη συνεδρίαση τις ενστάσεις μας  και υπήρξε η δέσμευση ότι θα μπουν οι προτάσεις μας στις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και  του τεχνικού προγράμματος. Δεν περνάμε απλά την ώρα μας εδώ μέσα και δεν μας έχει κανείς υποχρέωση. Δεν σας τιμά κ. Λαμπάκη να λέτε για θέσεις και συμφωνίες, είμαστε ξεκάθαροι, πολλές φορές έχουμε καλέσει σε συναίνεση, θα ήθελα να το ανακαλέσετε αυτό που είπατε».

Επιπλέον, σχολιάζοντας τους ημιυπόγειους κάδους εξέφρασε τη διαφωνία του, καθώς, όπως είπε, το σύστημα, παρά την καλή διάθεση, απέτυχε. «Δεν υποτιμάμε τους οικισμούς, όμως εκεί υπάρχει άπλα χώρου, δεν εμποδίζουν και θα υπάρχει και εξοικονόμηση χρόνου».

Όσο για την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, είπε πως είναι λάθος να κλείσουμε όλο το ιστορικό κέντρο, ενώ δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ μετά και τις πρόσφατες μειώσεις μεγάλου αριθμού θέσεων στάθμευσης. «Συμφωνούμε, αλλά πρώτα θα πρέπει να υπάρχει υποδομή, να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα και τότε να προχωρήσουμε. Να δώσουμε προτεραιότητα στο πάρκινγκ».

Ο κ. Δευτεραίος,  σχολιάζοντας το θέμα των πεζοδρομήσεων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση υποδομές που να στηρίζουν μία τέτοια ανάπλαση, υπενθυμίζοντας την πρόταση της παράταξής του για δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ και μιλώντας για τη χαμένη ευκαιρία να διεκδικήσει ο δήμος από τον στρατό το χώρο στον περιφερειακό που υπάρχει το ρώσικο εκκλησάκι.

Για τις απευθείας αναθέσεις είπε ότι «μπορεί να είναι καλόγουστες, αλλά μερικές φορές είναι και κακόγουστες, όπως κάποιες , κύριε Δήμαρχε, που είδαμε μέσα στην πόλη τα Χριστούγεννα».

Παράλληλα, επισήμανε πως η παράταξή του διαφωνεί με τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό, αφού έχουν τη φιλοσοφία των ισοσκελισμένων εσόδων και εξόδων, που οδηγούν σε δανεισμό και επιβάρυνση του λαού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για μία νέα πορεία» Δημήτρης Λαζόπουλος έκανε λόγο για την επανάληψη της συζήτησης που οφείλεται στην «αστοχία των 4 «κάπα»: Κολιού, Κιζιρίδη, Κατσαντούρα και Κατσιάνη… Πιστεύω αυτό να είναι μάθημα για όλους για να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και προετοιμασία για να αποφεύγονται λάθη ώστε αν αυτό δεν έχει κόστος στη λειτουργία  του δήμου, τα επόμενα ίσως  να έχουν συνέπειες».

Σημείωσε πως ο προϋπολογισμός «δεν είναι ένας πίνακας με άψυχα νούμερα, αλλά αποτελεί τη συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής που θα ασκήσει ο  δήμος, όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα, που θα πρέπει  να είναι σίγουρα ισοσκελισμένος». Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιούνταν μέχρι ένα ποσοστό, κάτι που δεν δείχνει  οικονομική επάρκεια, αλλά απόσταση από τον ρεαλισμό. Έτσι, όπως είπε, «χαιρετίζω το γεγονός ότι ο τωρινός προϋπολογισμός έχει έρθει στα πραγματικά επίπεδα και δεν παραμένει φουσκωμένος όπως στο παρελθόν».

Για τα έσοδα είπε ότι έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις κρατικές επιχορηγήσεις και μόνο ένα μικρό μέρος προέρχεται από δραστηριότητα δήμου με αξιοποίηση δικών του δυνατοτήτων. Ακόμη, σημείωσε πως θα πρέπει να μειωθούν οι υποχρεώσεις δημοτών προς το δήμο που φτάνουν στα 9.5 εκ ευρώ, όχι όμως από πρόστιμα του ΚΟΚ αλλά από εκείνους που χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αντιστοίχως, είναι ανάγκη να τακτοποιήσει και ο δήμος τις οφειλές του προς τους προμηθευτές κτλ. που φτάνουν τα 15 εκ ευρώ.

Για τις πεζοδρομήσεις που πρότεινε η παράταξη Λαμπάκη, είπε πως η κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμόστηκε κατά το δοκούν και «κατέληξε σουρωτήρι και θα πρέπει ή να την εφαρμόσουμε ολόκληρη για να την αποτιμήσουμε συνολικά, ή  να πούμε ότι σταματάμε κι αποφασίζουμε νέα πράγματα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως όλοι επιζητούν και επιθυμούν τη συναίνεση, αλλά «ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν να κάνουν αντιπολίτευση στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ έχουμε νέα δημοτική αρχή κι ενώ ούτε προεκλογικά μιλούσαν». Όπως τόνισε, ψήφισε τον προϋπολογισμό την πρώτη φορά, όταν όμως ο κ. Λαμπάκης πρότεινε την αναβολή, συμφώνησε, καθώς έτσι αντιλαμβάνεται τη συναίνεση: «όταν  έχει δίκιο  ο Λαμπάκης να πούμε ότι έχει δίκιο, και στη νέα δημοτική αρχή  να δοθεί πίστωση χρόνου για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, όπως και έκανα». Επισήμανε δε πως «καμία συναίνεση δεν θα επιτευχθεί, αν απουσιάζει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αν δε το καταλάβει η σημερινή διοίκηση θα το χρεωθεί στην πορεία… Υπογράψατε έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τις αποθήκες του ΟΣΕ, αλλά δεν λέτε έναν καλό λόγο για τους προηγούμενους, όπως θα έπρεπε να πείτε και για το λάθος του ποδηλατόδρομου  στην παραλιακή, επίσης έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής».

Στη δευτερολογία του, ο Αντιδήμαρχος κ. Κιζιρίδης, αφού σημείωσε πως δεν είναι συναίνεση   οι προσωπικές επιθέσεις, αλλά η ενδελεχής συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπως και έγινε, με κατάθεση όλων των απόψεων, πρότεινε την καταψήφιση της εναλλακτικής πρότασης της μείζονος αντιπολίτευσης, αιτιολογώντας αυτή του την θέση με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο