Μειωμένες αποδοχές για εργαζόμενους που θα ενταχθούν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και παράταση των επιδομάτων ανεργίας μόνο για 2 μήνες
«Δεν είναι γενναία μέτρα» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, σημειώνοντας πως ήταν αναγκαίο να υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων ως τέλος του έτους
Της Κικής Ηπειρώτου
Προβληματισμό στο χώρο της εργασίας έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Βρούτση, αφού τα ανακοινωθέντα μέτρα, μπορεί να έχουν κάποια θετικά σημεία, ωστόσο δεν είναι αρκετά γενναία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δραματικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.
Έρχονται μειώσεις μισθών
Μειωμένους μισθούς αναμένεται να δουν όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στον Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση με το όνομα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Ο Μηχανισμός αυτός δημιουργείται για να μη γίνουν απολύσεις και πράγματι επιτρέπει στους εργαζομένους να διατηρήσουν την εργασία τους, αλλά με μειωμένες αποδοχές.
Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Συνεπώς, προκύπτει για τους εργαζόμενους μία απώλεια εσόδων περίπου 20%.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ.
«Εμείς είμαστε σταθερά στην κάλυψη του 60%» τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που λάμβανε προ πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, «το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση» σχολίασε ο κ. Βρούτσης και ξεκαθάρισε ότι «η οροφή της απώλειας (σ.σ. στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχιαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».
Ο μηχανισμός θα αφορά εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
Μικρό καλάθι
Την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων, αλλά και τη γενναιότητα που λείπει από αυτά, υπογραμμίζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης.
«Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης και την ξεκάθαρη έλλειψη οικονομικών πόρων. Τα μέτρα δεν είναι αυτά που αναμέναμε και σίγουρα δεν είναι σε καμία περίπτωση γενναία. Υπάρχουν σίγα κάποια θετικά σημεία, όπως η επέκταση του μηχανισμού στήριξης και το γεγονός ότι ο εργοδότης μπορεί μεν να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, αυτό όμως θα γίνεται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Έχουμε βέβαια επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη. Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν είδαμε να κινούνται ιδιαίτερα κλιμάκια ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ρήτρες που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, μετά τη λήξη της στήριξης.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε σίγουρα ως το τέλος του χρόνου να απαγορεύονται οι απολύσεις με υπουργική απόφαση, αλλά και να επεκταθεί ως τότε και το επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, σε επιχειρήσεις που πλέον ανοίγουν, όπως ξενοδοχεία, εστίαση κτλ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μπορούν να απολύσουν όποιους και όσους θέλουν και να προσλάβουν νέους υπαλλήλους», επισημαίνει ο κ. Ασπιώτης.
Στον Έβρο, πάντως, επειδή στα περισσότερα ξενοδοχεία διαμένουν αστυνομικοί και άλλες ειδικότητες, λόγω της πρόσφατης κρίσης στα σύνορα, δεν υπήρξαν λουκέτα, κι έτσι ούτε απολύσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το επόμενο 15νθήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τον χώρο των ξενοδοχείων, αλλά και στην εστίαση, όπου ίσως παρατηρηθεί ‘κύμα’ απολύσεων.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου σημειώνει πως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για όσους εργαζόμενους προσλαμβάνονται αυτό το διάστημα, ώστε ο εργοδότης να απαλλάσσεται 100% από τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημείωσε ακόμη πως είναι θετικό το μέτρο μείωσης ενσήμων από 100 σε 50 για καταβολή επιδόματος σε εποχικά εργαζομένους, ωστόσο παρατήρησε πως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση – πρόβλεψη για το δώρο του Πάσχα και τον ακριβή χρόνο πληρωμής του, αλλά ούτε και τι μέλλει γενέσθαι με το δώρο των Χριστουγέννων, το δικαίωμα για την καταβολή του οποίου αρχίζει κάθε 1η Μαΐου.
Τα μέτρα με μια ματιά
Βασικά στοιχεία των μέτρων του Υπουργείου Εργασίας είναι η παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ιδίως για τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε τουρισμό, εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό. Επίσης, το κράτος θα καλύπτει το 60% της απώλειας του μισθού, σε όσους εργαζομένους υποστούν μείωση ως 50% σε οποιαδήποτε επιχείρηση που έχασε τζίρο τουλάχιστον 20%. Τέλος, προβλέπονται νέες παρεμβάσεις για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους.
Για τον Ιούνιο:*Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής για έως και το 100% των συμβάσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμό, πολιτισμό.
*Παύει να ισχύει η αναστολή εισφορών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Για τον Ιούλιο:
*Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για έως και το 100% του προσωπικού για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού
2. Νέος μηχανισμός στήριξης
Συστήνεται νέος μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων, ο οποίος:
– Θα “τρέξει” για την περίοδο από 1/6- έως 30/9
– Θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις με μειωση τζιρου 20% το προηγούμενο διάστημα
– Θα καλύπτει τους πλήρως απασχολούμενους
– Δεν θα επιτρέπει τη μετατροπή από μερική σε πλήρη
– Θα επιτρέπει τη μείωση ωρών εργασίας όχι πάνω από 50%
– Θα προβλέπει την κάλυψη των απωλειών σε ποσοστό 60%.
– Θα προβλέπει κάλυψη της διαφοράς από το κράτος, αν οι αμοιβές (εργοδότη συν ενίσχυση κράτους) υπολείπονται του κατώτατου μισθού.
– Προβλέπει κάλυψη εισφορών ονομαστικών μισθών από εργοδότη
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ψηφισθεί από τον Ιούνιο θα εφαρμοσθεί η μείωση 0,9% στις εισφορές των πλήρως απασχολούμενων.
3. Στήριξη ανέργων
Τα νέα μέτρα προβλέπουν:
– χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους –μηνιαία ενίσχυση έως Σεπτεμβρίου για 120.000 εποχικά ανέργους.
– κάλυψη εισφορών εποχικά μερικά απασχολούμενων .
– Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν το Μάιο.
Μείωση ενσήμων από 100 σε 50 για καταβολή επιδόματος σε εποχικά εργαζομένους.