Προβληματισμός για το χώρο των νέων Κοιμητηρίων Αλεξανδρούπολης 

Για «βουνό, όλο πέτρα» έκαναν λόγο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, για καταπατητές δημοτικής έκτασης που θα αποβληθούν μίλησε η δημοτική αρχή 

Της Κικής Ηπειρώτου 

Τον Αύγουστο του 2020, το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ψήφισε ομόφωνα για τη δημιουργία Γ’ Κοιμητηρίων, σε δημοτική έκταση, προς το χωριό της Κίρκης, την οποία, όταν λίγους μήνες αργότερα επισκέφθηκαν κάποιοι σύμβουλοι, προβληματίστηκαν για την καταλληλότητά της.  

Το  θέμα επιχείρησε να φέρει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του Βαγγέλη Μυτιληνού, με αίτημα που συνυπέγραψε και η παράταξη Λαμπάκη, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης. 

Ο κ. Μυτιληνός, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο  ιστορικό της απόφασης, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη έκταση είχε περιγραφεί με «πολύ ωραία λόγια, ως ένα λιβάδι». Με δεδομένη την αγωνία, όπως είπε, για το σημαντικό αυτό θέμα και τη θετική του έκβαση, ο ίδιος ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης χωροθέτησης, δίχως, όπως παραδέχθηκε, να έχει προσωπική εικόνα από την περιοχή.  

Όταν μετά από έξι μήνες, κάποιοι δημότες, τον επισκέφθηκαν και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ο ίδιος μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα βουνό, όλο πέτρα. Στη συνέχεια, αφού επισκέφθηκε την έκταση και με μηχανικό, έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δαστερίδη, και προς τον Δήμαρχο, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του. Ο κ. Μυτιληνός σημείωσε πως αντί να λάβει απάντηση, δέχθηκε απειλές, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μας φοβίζουν».  

Έτσι, κατέθεσε αίτημα για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα και να επανεξεταστεί η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης, αντιπροτείνοντας να βρεθεί κάποια άλλη, παρόμοια με αυτή των Β’ νεκροταφείων που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης για αρκετές δεκαετίες ακόμη. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο κ Μυτιληνός, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, καθώς όπως του επισημάνθηκε θα πρέπει να προσκομίσει νέα στοιχεία που να στηρίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος, όπως, για παράδειγμα, μία οικονομοτεχνική μελέτη, την οποία, όμως, δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι.  

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημειώνοντας ότι ο χώρος, έτσι όπως είναι, είναι πιθανό να χρειαστεί και πάνω από 1 εκ για τη διαμόρφωσή του, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα, αφού δεν χρειάζεται καμία νέα τεκμηρίωση για τη συζήτηση ενός θέματος. Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Κολιό, ο κ. Λαμπάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.  

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος κ. Δαστερίδης σημείωσε πως η αρμόδια υπηρεσία, μετά από μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, έκρινε ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατατάσσεται στο σύνολό της στην κατηγορία των γεωλογικά κατάλληλων χώρων για δημιουργία κοιμητηρίων. 

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Κολιός πρότεινε στο σώμα να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, διεξοδικά, με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την καταλληλότητα ή μη του συγκεκριμένου χώρου. 

Ο κ. Δαστερίδης, τότε, έκανε λόγο για πολίτες που έχουν καταπατήσει μέρος της επίμαχης έκτασης, οι οποίοι θα αποβληθούν. Όσο για τη διαμόρφωση του χώρου, θα συνδράμει ο στρατός, όπως είπε.  

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε πως «για την ταμπακιέρα δεν μιλά κανείς, δηλαδή για τη δύσκολη ώρα που έχει έρθει για να αποβάλουμε τους καταπατητές από την ιδιοκτησία του Δήμου».  Όπως τόνισε, «όποιος θέλει να ξανασυζητήσουμε το θέμα θα πρέπει να προσκομίσει νέα στοιχεία, όπως ορίζει ο νομοθέτης, όχι με αοριστίες και εικασίες». 

Πρότεινε να ενημερώσει, σε δεύτερο χρόνο, το δημοτικό συμβούλιο η υπηρεσία που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα και αυτή να εισηγηθεί για το αν υπάρχει λόγος για να ανακληθεί η προ έτους απόφαση, κάτι που, όμως, όπως εκτίμησε, «θα μας φτάσει σύντομα στο σημείο να μην έχουμε χώρο να θάψουμε τους νεκρούς μας».  

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, καθώς, κάθε φορά που ο Δήμος θέλει να αγοράσει κάποια έκταση, τότε ξαφνικά τα οικόπεδα εμφανίζουν τιμές… Γλυφάδας. Σημείωσε πως κακώς από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν επεκτάθηκαν τα Β’ Νεκροταφεία, προτού γίνει το παρακείμενο γήπεδο.
«Είμαστε πάρα πολύ κοντά, με όλες τις αδειοδοτήσεις, από όλες τις υπηρεσίες, στο να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε τα νέα Κοιμητήρια, σε έκταση δική μας, με αστική συγκοινωνία σε καθημερινή βάση, όχι όπως τώρα, μόνο κάθε Σάββατο». 

Ο κ. Μυτιληνός παίρνοντας ξανά το λόγο θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν γνώριζε περί καταπατητών, σημειώνοντας πως αν όντως υπάρχουν θα πρέπει να αποβληθούν, είτε γίνουν νεκροταφεία στο σημείο είτε όχι.   

Τέλος, ο κ. Κολιός επισήμανε πως μετά τις διοικητικές αποβολές των καταπατητών θα έρθει ξανά το  θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση των συμβούλων.  

  

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο