Προβληματισμός για την στατική επάρκεια του Δημαρχιακού Μεγάρου Αλεξανδρούπολης

Αναγκαίο να αποφανθούν οι επιστήμονες για το αν το κτίριο έχει προβλήματα, προτείνοντας παράλληλα λύσεις
«Υπάρχει φημολογία για πιθανή επικινδυνότητα» ανέφερε ο Β. Λαμπάκης

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε μία φημολογία, η οποία υπάρχει εδώ και καιρό, όπως ειπώθηκε, αναφορικά με την στατική επάρκεια του Δημαρχιακού Μεγάρου, εστίασε σε ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη.

Το ζητούμενο της ερώτησης ήταν να διευκρινιστεί με επιστημονικό τρόπο, αν όντως υπάρχει επικινδυνότητα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε στις επαφές που έχει ξεκινήσει για το θέμα από τον Μάρτιο του 2020 με τους μηχανικούς του ΤΕΕ Θράκης. Αρχικά, όπως είπε, έγινε μία προσπάθεια για σύναψη προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για να γίνουν αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα δημοτικά κτίρια, με έμφαση στα σχολεία, ενώ περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό το Δημαρχείο, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν ευδοκίμησε, καθώς η σύμβαση αυτή δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Στη συνέχεια, το ΤΕΕ κάλεσε τους μηχανικούς, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, να συμβάλουν, όμως, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά το σεισμό στη Φλώρινα, πριν λίγες εβδομάδες, ο Δήμαρχος απέστειλε νέα επιστολή προς το ΤΕΕ για να ενημερώσει εκ νέου αν υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης μελέτης από μηχανικούς του για την αντισεισμική επάρκεια των δημοτικών κτιρίων. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σε εκκρεμότητα πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έλεγχο της στατικότητας σε κτίρια του Δήμου.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Αραμπατζής σημείωσε πως για τους ελέγχους αυτού του είδους απαιτούνται πολύ εξειδικευμένα και ακριβά όργανα που δεν διαθέτει το ΤΕΕ. Σημείωσε πως ο σωστός και μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει το θέμα είναι να βγει μία συγκεκριμένη υπηρεσία που να δείχνει ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι τα προαπαιτούμενα και να ζητούνται συγκεκριμένα πράγματα.

Ο ανεξάρτητος Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος το παράδειγμα της Αντιπεριφέρειας Έβρου, όταν για τον έλεγχο στατικότητας του παλιού νοσοκομείου, προχώρησε άμεσα σε προκήρυξη διαγωνισμού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουκουράβας σημείωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, ενώ ο Θέμης Κυριακίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος περιμένει μάταια απάντηση από το ΤΕΕ, όταν στην τεχνική υπηρεσία του υπάρχουν άριστοι μηχανικοί.

Ο Δήμαρχος απάντησε πως έγινε προσπάθεια να προχωρήσουν οι έλεγχοι σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με το λιγότερο δυνατό κόστος, κρίνοντας πως αν το ΤΕΕ δεν μπορούσε να το αναλάβει θα το έλεγε από την αρχή.

Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε από την πλευρά του πως δεν θα θεωρεί κανένα ποσό ως σπατάλη, αν καταφέρουμε να άρουμε την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βουρδόλης αναφέρθηκε σε κονδύλι που είχε προβλέψει η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον κ. Κουκουράβα να απαντά πως όντως είχε εγγραφεί ποσό 120.000 ευρώ, ωστόσο, τελικώς, κρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία ότι θα χρειαζόταν τριπλάσιο ποσό.

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Διονύσης Μαστορόπουλος  σημείωσε πως όταν έγινε η τελευταία ανακαίνιση του κτιρίου, πιθανότατα, δεν έπρεπε να είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, όπως στη νοτιοδυτική γωνία του 2ου ορόφου, και στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου λειτουργεί η ταμειακή υπηρεσία.

«Δεν έχει γίνει πλήρης μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας, πάντως, πως χρειάζεται να γίνει μία σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη που θα υποδεικνύει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως τα έργα που θα γίνουν στο δημοτικό θέατρο, για τα οποία ρωτήθηκε και από τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιάννη Καρυπίδη, δεν θα επηρεάσουν τον στατικό φορέα του κτιρίου. Σημείωσε πως αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη με το ΤΕΕ, τότε μπορεί να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης. Υπογράμμισε ακόμη πως ο κ. Λαμπάκης λαϊκίζει χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ζωές, ενώ 9 χρόνια δεν έκανε τίποτα για το θέμα και σήμερα, υποκριτικά, φέρνει το θέμα προς συζήτηση, όταν «βάζατε και βγάζατε 120.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό». Ο κ. Λαμπάκης τον κατηγόρησε πως ψεύδεται, αφού το συγκεκριμένο κονδύλι δεν ήταν για έργο σχετικό με την στατικότατα του κτιρίου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο