Προβληματισμένοι οι αρτοποιοί του Έβρου από τα μέτρα για την ενέργεια

«Μεγαλύτερη η επιδότηση το προηγούμενο διάστημα, από αυτή που προβλέπεται τώρα», σημειώνει ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Κ. Κεβρεκίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πετρέλαιο κίνησης – Δύσκολο να υπάρξουν κι άλλες ανατιμήσεις στο ψωμί, την στιγμή που η καταναλωτική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά

Της Κικής Ηπειρώτου

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αρτοποιοί του Έβρου, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Όπως αναφέρουν, η επιδότηση που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις τους από εδώ και στο εξής, είναι μικρότερη από αυτή που ίσχυε πριν, ενώ μεγάλο «αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το κόστος του πετρελαίου κίνησης, για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου Κώστας Κεβρεκίδης υπογραμμίζει πως με το προηγούμενο καθεστώς, η μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας για τα αρτοποιεία διαμορφώνονταν στα 0,23 ευρώ, ενώ, από εδώ και στο εξής, στα 0,17 ευρώ.
«Τους προηγούμενους δύο μήνες πήραμε μεγαλύτερη επιδότηση, από αυτή που θα πάρουμε τώρα. Μας μειώνουν, δηλαδή, τη μείωση!» αναφέρει ο κ. Κεβρεκίδης, τονίζοντας πως το λειτουργικό κόστος  μίας τέτοιας επιχείρησης δεν εξαρτάται μόνο από το ρεύμα, αλλά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, κι από το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι εκτός ευνοϊκών μέτρων και επιδοτήσεων.
«Αυτή την στιγμή μας απασχολεί πολύ και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έχει φτάσει στο 1,9 με 2 ευρώ το λίτρο. Μία αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση  με πέρυσι. Αν μία επιχείρηση καίει 1000 λίτρα πετρέλαιο το μήνα, τότε χρειαζόμαστε 600 και 700 ευρώ παραπάνω. Καλώς υπάρχουν τα μέτρα για το φυσικό αέριο, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και για το πετρέλαιο κίνησης». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κεβρεκίδης υπογραμμίζει πως οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν «γραμμένα» τα νέα μέτρα και μέχρι να εφαρμοστούν στην πράξη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα άλευρα σκληρού σίτου από τα οποία παράγεται ο πιο κοινός τύπος ψωμιού (χωριάτικο), έχουν ανατιμηθεί 110%. Τα λευκά άλευρα από τα οποία παράγονται άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως φρυγανιές, ψωμί τοστ, κουλούρια κ.ά. έχουν αυξηθεί και αυτά κατά 50%.

Όχι σε νέες αυξήσεις

Οι τελευταίες ανατιμήσεις στα άλευρα έγιναν πριν 2 μήνες και ο Πρόεδρος των Αρτοποιών του Έβρου εκτιμά ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν κι άλλες, αφού, ήδη, οι αυξήσεις στο ψωμί και στα είδη πρωινού έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά η κατανάλωση, άρα, και ο τζίρος των αρτοποιείων.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου Κώστας Κεβρεκίδης

«Είχαμε τη μικρή αύξηση στο ψωμί, με αποτέλεσμα, το ψωμί ευρείας κατανάλωσης, να φτάσει στο 1,30 με 1,40 το κιλό. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις, ούτε στις πρώτες ύλες, ούτε στις τιμές μας, αφού είναι εμφανές ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί, πλέον, να αντεπεξέλθει σ’ όλες αυτές τις αυξήσεις. Η κίνηση στα καταστήματά μας έχει μειωθεί πολύ και η μόνη μας ελπίδα είναι μήπως ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση, από εδώ και στο εξής, που τα νοικοκυριά δεν θα έχουν τον βραχνά του πετρελαίου θέρμανσης».
Τέλος, μόνιμο είναι το αίτημα των αρτοποιών για μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί από 13% στο 6%, για το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ευήκοα ώτα, στην παρούσα συγκυρία.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο