Την πρόθεσή της να εξετάσει το αίτημα που κατέθεσαν οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης και η MONUMENTA, εκφράζει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ
Την πρόθεσή της να εξετάσει το αίτημα που κατέθεσαν οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού, πολίτες της Αλεξανδρούπολης και η MONUMENTA για τον χαρακτηρισμό ως νεώτερου μνημείου, του «προγεφυρωματικού» τείχους (πρώην αντιαεροπορικού καταφυγίου και λουτρικού συγκροτήματος) της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης (πρώην ΦΛΟΙΣΒΟΣ), διατυπώνει με έγγραφό της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΥΠ.ΠΟ
Όπως είχε αποκαλύψει η ΓΝΩΜΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ιστορικό σύμπλεγμα του Φλοίσβου παρουσίασε πρόβλημα στατικότητας, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν μηχανικοί. Αμέσως, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης έλαβε προληπτικά μέτρα προστασίας, ζητώντας το κλείσιμο της καφετέριας και την απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου που στεγάζονταν στο ισόγειο, δρομολογώντας παράλληλα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Αναγνώριση της ιστορικής σημασίας
Στο έγγραφο του ΥΠΠΟ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της δράσης της, που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών, ιστορικών, πολιτιστικών κτλ στοιχείων της περιοχής ευθύνης της, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία του «προγεφυρωματικού» τείχους της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης, προτίθεται να προχωρήσει στη σύνταξη φακέλου χαρακτηρισμού του ή μη ως νεώτερου μνημείου, ο οποίος φάκελος στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση και έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την προστασία του».
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, η υπηρεσία ζητά από τον ΟΛΑ, εφόσον έχει σκοπό να προβεί σε «τυχόν απαιτούμενες εργασίες, στερέωσης, αποκατάστασης βλαβών κ.α., μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού ή μη του εν λόγω τείχους, θα πρέπει να λαμβάνει τη σχετική γνωμοδότηση/έγκριση της Υπηρεσίας, προκειμένου για τη διαφύλαξη του υπό τον χαρακτηρισμό στοιχείου».
Όπως σημειώνουν οι Φίλοι του Γαλλικού σταθμού, «θεωρούμε αυτονόητο να μεριμνούμε για οτιδήποτε θωρακίζει την ιστορία της πόλης που δημιούργησε ο σιδηρόδρομος από την απαξίωση, την εγκατάλειψη και τον τελικό αφανισμό.! Και η διατήρηση των τοποσήμων (κάθε κατηγορίας) αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και καθήκον όλων μας».
Για την ιστορία…
Ο «Φλοίσβος» συνδέεται με τη νεότερη ιστορία της πόλης και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της, από την εποχή λίγο πριν την Κατοχή μέχρι και σήμερα:
Στα 1938, στο πλαίσιο της οργάνωσης της παθητικής αεράμυνας στη λιμενική ζώνη της Αλεξανδρουπόλεως κατασκευάστηκε αντιαεροπορικό καταφύγιο 150 περίπου ατόμων στο πρανές μπροστά από το ταχυδρομείο και τη Νομαρχία.
Στα 1947, συμπληρώθηκε με την κατασκευή του τείχους του παραλιακού δρόμου και εγκαταστάσεων θερμών θαλασσίων λουτρών που προσέλκυαν όχι μόνο τον πληθυσμό της πόλης αλλά και πολλών τουριστών, κυρίως από το Βόρειο Έβρο, που κατέβαιναν με ολοήμερες εκδρομές με τραίνα, κατά τους θερινούς μήνες μέχρι και τη δεκαετία του 1960.
Στο ίδιο σημείο λειτούργησε το κέντρο Φλοίσβος μέχρι και τη δεκαετία του 1970 με τραπεζάκια που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην παραλία.
Κ.Η.