Πρώτο βήμα για την εξόρυξη Εβρίτικου ζεόλιθου από την εταιρεία των Πετρωτιωτών!

 Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για έκταση 29 στρεμμάτων και προχωρά η διαδικασία για την άδεια εξόρυξης

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και να δημιουργήσουμε εγκατάσταση επεξεργασίας για να δώσουμε δουλειά στον κόσμο», λέει ο πρόεδρος του «Λιθοξόου» Β. Σωτηρούδης

Της Κικής Ηπειρώτου

Περίπου 3,5 χρόνια έχουν περάσει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν μία πολυπληθής ομάδα που αποτελούνταν από κατοίκους και μετανάστες 3 γενεών, όλοι με καταγωγή από τα Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας, πήραν την απόφαση για ίδρυση μίας εταιρείας, με την επωνυμία «ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ».

Τότε, οι Πετρωτιώτες, είτε γέννημα-θρέμμα της περιοχής είτε «γαμπροί», όπως αυτοσυστήνονται, ξεκίνησαν έναν δύσκολο, ανηφορικό δρόμο, δηλώνοντας, όμως, αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να τον διαβούν με επιτυχία.  Στόχος του «Λιθοξόου» και των περίπου 120 μελών του, που κατοικούν από τα Πετρωτά ως τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και από τη Γερμανία ως την Ελβετία, ήταν να εξορύξουν, να επεξεργαστούν και να αξιοποίησουν τον ζεόλιθο, από τον τόπο τους για τον τόπο τους.

Ο Βαγγέλης Σωτηρούδης, επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Πετρωτών και Αντιδήμαρχος Τριγώνου, μιλά σήμερα στη ΓΝΩΜΗ ως πρόεδρος της τοπικής εταιρίας, με αφορμή την πρόσφατη (29/5/2020) απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου εκμετάλλευσης λατομικού χώρου βιομηχανικών ορυκτών (ζεόλιθου) εμβαδού 29.131,37  τ.μ. από τον «Λιθοξόο».

«Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, που την περιμέναμε εδώ και καιρό», τονίζει ο κ. Σωτηρούδης, σημειώνοντας πως η έγκριση για την συγκεκριμένη έκταση αφορά ιδιόκτητα χωράφια, τα οποία αγόρασε η εταιρεία των Πετρωτιωτών. Μετά από τις απαιτούμενες έρευνες και τις χημικές αναλύσεις στα 29 αυτά στρέμματα, κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως και έγινε. Από εδώ και πέρα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η τεχνική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί αρμοδίως, προκειμένου ο «Λιθοξόος» να πάρει την πρώτη του άδεια εξόρυξης.

«Υπάρχουν κι άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν, με βασικότερο τη δημιουργία δικής μας μονάδας για επεξεργασία του ζεολίθου, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και γενικότερα οφέλη στον τόπο μας. Μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, δεν θα καταφέρουμε να στήσουμε μία τέτοια μονάδα, ωστόσο έχουμε υπόψη μας κάποια προγράμματα, κι έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας».

Οι Πετρωτιώτες περιμένουν τις ανάλογες εγκρίσεις και για άλλες εκτάσεις στην περιοχή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα ζεόλιθου, τμήμα των οποίων είχε εξορύξει τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτική εταιρεία, η οποία μετέφερε κι επεξεργάζονταν το ορυκτό στη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένας αγώνας που θα συνεχίσουμε και θέλουμε τη συμπαράσταση όλων. Θα επιμείνουμε και θα προσπαθήσουμε, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει άλλη πνοή στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Σωτηρούδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του