room-to-grow-bnner

Προτάσεις και προβληματισμοί για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το πρώτο της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη, για το 2020, το οποίο απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Παρουσιάζουμε τις ανακοινώσεις από δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, της «ΑΝΑΣΑ» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στις οποίες αναλύονται οι προβληματισμοί, οι προτεραιότητες και οι προτάσεις τους.

Οι αντιπροτάσεις της ΑΝΑΣΑ

«Ξεκινήσαμε με κάτι πολύ σημαντικό και έπρεπε να το θίξουμε παρόλο που δεν ανήκει στο τεχνικό πρόγραμμα και αυτό είναι ρόλος των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων το ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων. Θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν από όποια παράταξη και αν εκλέχθηκαν. Και αυτό γιατί το λέμε; Για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτος λόγος: γιατί ούτε ο Δήμαρχος μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινότητες, ούτε οι εκάστοτε αντιδήμαρχοι. Δεύτερος λόγος. Θεωρούμε ότι είναι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι (πρόεδροι και συμβούλια) γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες. Τρίτος λόγος. Αυτά για να γίνουν δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ απλώς χρειάζεται πολιτική βούληση. Και αυτό το αναφέρουμε γιατί για την προηγούμενη δημοτική αρχή τα προηγούμενα πέντε χρόνια και πλέον οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια υπήρχαν μόνο στα χαρτιά δεν είχαν κανένα ρόλο και δεν μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες.

 •  1) Διεκδίκηση από τον ΟΛΑ του χώρου κάτω από τον Φάρο και κατασκευή πολυεπίπεδου πάρκινγκ (μέσω ΣΔΙΤ από Ευρωπαϊκά κονδύλια κτλ)
 • 2) Ανεύρεση Δημόσιου χώρου για κατασκευή δεύτερου πάρκινγκ (υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης)
 • 3) Κυκλοφοριακό. Πρέπει να ξαναγίνει μια σοβαρή μελέτη εξ αρχής για όλη την πόλη, εν όψει της νέας πραγματικότητας με LNG
 • 4) Σύνδεση λιμανιού με Εγνατία. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν η πόλη πάρει το λιμάνι που της αξίζει                                                                                                                          5) Μεγάλος Περιφερειακός Αλεξανδρούπολης. Υπήρχαν μελέτες. Σε τι στάδιο βρίσκονται; Έχουν προχωρήσει οι πράξεις Αναλογισμού; Το θέμα είχε κολλήσει στις απαλλοτριώσεις Έχει προχωρήσει το θέμα αυτό; Άποψη μας είναι να γίνει οπωσδήποτε η κατασκευή του Περιφερειακού γιατί αλλιώς η πόλη θα βουλιάξει
 • 6) Ολοκλήρωση μεταφοράς ΚΤΕΛ (θέσαμε το ερώτημα αν έχει προχωρήσει και σε τι στάδιο βρίσκεται)
 • 7) Μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών
 • 8) Αξιοποίηση πρώην ψαραγοράς .Δεν νοείται πόλη με θάλασσα και τόσους ψαράδες χωρίς ψαραγορά
 • 9) Ανάπτυξη περιφερειακού σχεδιασμού για Χιλή- Μάκρη – Λουτρά – Φέρες εν όψει της νέας πραγματικότητας με LNG και με την νέα προοπτική της ανάπτυξης της πόλης                                                                                                                                           10) Παλιό Νοσοκομείο. Πίεση στην Περιφέρεια να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, Αστυνομία κτλ ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο
 • 11) Γήπεδο ποδοσφαίρου εφάμιλλο της πόλης
 • 12) Υποδομές στον αγροτικό τομέα
 • 13 )Αγροτική οδοποιία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες στην κατάλληλη εποχή. Θαλαμαποθήκη ή αποθήκη με υλικό το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις                                                                                                                   14) Ιαματικά Λουτρά.Μια σοβαρή μελέτη και μια γενναία επένδυση είναι χρυσάφι για την περιοχή μας και μένει αναξιοποίητο.
 • 15) Αξιοποίηση ΔΈΛΤΑ του Έβρου
 • 16) Υδραυλική Μελέτη του Πετάλου (έχει ψηφιστεί- ένταξη σε πηγή χρηματοδότησης)
 • 17) Υπολειπόμενα αρδευτικά έργα σε Φέρες, Δορίσκο, Μοναστηράκι, Απαλό                                                                                                             18) Παρουσία γιατρών σε όλους τους οικισμούς με αφορμή την επισκευή των παλιών κτιρίων (σχολείων νηπιαγωγείων συλλόγων κτλ) Συνεργασία με  Πολυκοινωνικό ή Νοσοκομείο για επίσκεψη γιατρών στα χωριά για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.
 • 19) Φράγμα Καβησού
 • 20) Ανάπλαση ρέματος Κοτζιά σημείο αναφοράς για τις Φέρες όπου υποδεχτήκαμε τον χρυσό μας παραολυμπιονίκη Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη
 • 21) Διεκδίκηση του κτιρίου που στεγαζόταν παλιά η Αστυνομία Φερών (ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης μας που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους)                                                                                                                                  22) Επαναφορά της Διεύθυνσης τοπικής Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα με έδρα τις Φέρες. Αυτό  θα δώσει δυνατότητα να προσληφθούν γεωπόνοι κτηνίατροι δασολόγοι ιχθυολόγοι.                                                                                                                             23) Διεκδίκηση εκ νέου του κόμβου Πυλαίας από την Εγνατία ΑΕ (Υπήρχε μελέτη)
 • 24) Κόμβος Νοσοκομείου
 • 25) Τουρισμός συνεργασία Έβρου-Ροδοπης 26)Καθημερινότητα (πάρκα παιδικές χαρές πεζοδρόμια),
 • 27) Γεωθερμία και τηλεθέρμανση
 • 28) Συγκέντρωση φυτοφαρμάκων – ραντιστικά
 • Τέλος δεν αναφερθήκαμε καθόλου στους οικισμούς γιατί αυτά έχουν κατατεθεί από τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και δεν θέλαμε να τους ακυρώσουμε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

«Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε  το φετινό τεχνικό πρόγραμμα γιατί είναι φτωχό αφού φτωχός και μειωμένος είναι και ο προϋπολογισμός από την πλευρά της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν και τις δύο  προτάσεις της δημοτικής αρχής πλειοδοτώντας  πάνω στις προεκλογικές υποσχέσεις τους (δεν κοστίζει και τίποτα….) αποδεικνύοντας ότι η διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κοινή βάση συμφωνίας και για ορισμένους σύμπραξης με τη νέα δημοτική αρχή.

Από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς έργα αντιπλημμυρικά , αντισεισμικής  προστασίας  πυρασφάλειας  των δημοτικών και  σχολικών κτηρίων. Δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών, πχ. για αντιπυρικές ζώνες προβλέπονται μόνο 30.000ευρώ. Διαμόρφωση πλατείας Παλαγίας , υδροδότηση οικισμού παλιννοστούντων, δρόμος που συνδέει με την πόλη. Λειτουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες , για ΑΜΕΑ στον Απαλό, υποδομές για μαζικό αθλητισμό, για νέα νηπιαγωγεία – σχολεία και τόσα άλλα. Λείπει επίσης το πολυδιαφημισμένο έργο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης του TAP – η τηλεθέρμανση Φερών – ενώ υπάρχει μελέτη, αλλά και όσα έργα μπαίνουν για  διερεύνηση χρηματοδότησης δεν πρόκειται να γίνουν με πιο χαρακτηριστικό  το αρδευτικό  Πετάλου, ένα έργο αναγκαίο για τους αγρότες που δεν έχει ελπίδα ούτε από ΕΣΠΑ αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα. Για το σφαγείο των Φερών η προηγούμενη δημοτική αρχή  χρέωσε με δάνειο 3.000.000ευρώ τους δημότες χωρίς να προβλέπεται η σύνδεσή του με το βιολογικό και κυρίως χωρίς να είναι βιώσιμο γιατί δεν είναι βιώσιμη η κτηνοτροφία αφού δεν την στηρίζει η ευρωπαϊκή πολιτική.

Το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος όπως και του προϋπολογισμού    θα καλυφθεί από τις τσέπες των δημοτών μέσω των δημοτικών τελών ή μέσω των δανείων που πάλι οι δημότες θα πληρώσουν. Η χρηματοδότηση των Δήμων από  το κεντρικό κράτος – που διαχρονικά φοροληστεύει  εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας – ανέρχεται στο 30% ενώ οι δημότες καλύπτουν το υπόλοιπο 70% . Για παράδειγμα το  Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που τόσο καιρό περιμένουν οι δημότες  να αρχίσουν τα έργα του, αφορά  σε δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. πάλι ο λαός πληρώνει.

Οι προϋπολογισμοί  έχουν κύρια υποχρέωση να είναι ισοσκελισμένοι στα έσοδα-έξοδα, τους εποπτεύει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο ώστε κανείς δήμος να μην υπερβαίνει τα εσκαμμένα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Διαφορετικά ο δήμος οδηγείται στο δανεισμό και την εξυγίανση με κλείσιμο υπηρεσιών, περιστολή υποδομών, γενίκευση της  ανταπόδοσης και επιχειρηματικότητας, αύξηση τελών, φόρων, απολύσεις προσωπικού κλπ.  Γι ‘αυτό και η είσπραξη με κάθε τρόπο –και της κατάσχεσης – των δημοτικών τελών και φόρων αποτελεί βασική μέριμνα και έσοδο του Δήμου με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους συνεχώς μειώνεται.

Έτσι μετά και τις διακηρύξεις  της κυβέρνησης  μπροστά μας βρίσκονται :

 • μείωση κρατικής χρηματοδότησης με προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και την διασύνδεση της ΤΔ με τις επιχειρήσεις, με επιπλέον  ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και  την λεγόμενη φορολογική αυτοτέλεια, με την συρρίκνωση δομών, με ιδιωτικοποίησή τους.
 • πιο εντατική ιδιωτικοποίηση στην  διαχείριση και αποκομιδή  απορριμμάτων.
 • Ζητήματα που αφορούν την ιδιοκτησία, χρήση, και εμπορευματοποίηση της γης, των ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις  περιοχών, ΣΔΙΤ, επιχειρηματική αξιοποίηση γης, υποδομών, πόρων.
 • μεγαλύτερο ρόλο της ΤΔ στην διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων  σε τομείς όπως ο  τουρισμός, ενέργεια-ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτοδιατροφικό τομέα,  στην επέκταση της “κοινωνικής οικονομίας” σε τομείς της κοινωνικής μέριμνας  αλλά και στους παραπάνω τομείς  με στόχο  να ενσωματώνεται ένας λαϊκός κόσμος ενεργά  στην στρατηγική του κεφαλαίου  πχ με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές  κοινότητες, το λεγόμενο  εθελοντισμό.
 • πάρα πέρα προώθηση των αντεργατικών ανατροπών, με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, την παρέμβαση τους κράτους στα σωματεία,  το πέρασμα  της μερικής απασχόλησης και στην τοπική διοίκηση  μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, τα προγράμματα εκμετάλλευσης των  ανέργων. Μαζί με τις  απολύσεις των ήδη συμβασιούχων, τις  μεγάλες ελλείψεις προσωπικού  που αξιοποιούνται συνδυασμένα για να  συρρικνωθούν  οι κοινωνικές υπηρεσίες και να  γίνουν αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι λαϊκές οικογένειες  του Δήμου της Αλεξανδρούπολης πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από τις αστικές κυβερνήσεις  και από Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές . Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους  υπηρετούν αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσουν την κάλυψη των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών τους και σε επίπεδο δήμου . Σε μια τέτοια πορεία  ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας».

 Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο