Προτάσεις της “ΡΟΔΙΝΗΣ ΖΩΗΣ” για να υποδεχτούμε το χειμώνα

Στην αγκαλιά του χειμώνα σε 30 μέρες  – Παρατηρήστε την πιο μικρή μέρα του χρόνου με ελπίδα και ζεστασιά

 «Οι επισκέψεις πρέπει να είναι σύντομες όπως του χειμώνα η μέρα» λέει μια παροιμία θέλοντας να μιλήσει για τους καλούς τρόπους μέσω της χειμερινής ισημερίας.

Η Δευτέρα της 21ης Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη σε διάρκεια μέρα στο χειμερινό ηλιοστάσιο για το 2020. Είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα και η μέρα με το λιγότερο φως του ήλιου στο σύνολο του έτους.

Το γεγονός πως θα απολαύσουμε ελάχιστα το φως του ήλιου στις 21 Δεκεμβρίου δε σημαίνει πως θα πρέπει ίσως να περιμένουμε και μια από τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Στη χώρα μας για παράδειγμα, όπως οι παλαιότεροι αγρότες μαρτυρούν τις πιο κρύες μέρες και νύχτες στη Θράκη τις ζούμε αργότερα.

Η πρώτη μέρα του χειμώνα συνδέεται με έθιμα και παραδόσεις σε όλους του λαούς . Από τα πανάρχαια χρόνια παρατηρούν την πορεία του ήλιου και ξορκίζουν το σκοτάδι καθώς η νύχτα εξαπλώνεται σε βάρος της μέρας.

Ανάβουν φωτιές και βάζουν ένα μεγάλο κούτσουρο να καίει στο τζάκι.

Στις βόρειες χώρες παραδοσιακά το γκι συνδέεται με τη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου. Το φυτό προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που αγαπάνε τη λαογραφία και τη φύση καθώς γνωρίζουν πως οι σπόροι του μπορούν να γονιμοποιηθούν αφού περάσουν από το ράμφος των πουλιών και το πεπτικό τους σύστημα. Έτσι στις 21 Δεκεμβρίου αναζητούν το γκι για να δώσουν χρώμα και δύναμη στην πρώτη μέρα της χιονισμένης εποχής..

Όταν ο χειμώνας αρχίζει, οι λάτρεις του εμπνέονται. Υπάρχουν πολλοί που λαχταρανε τις κρύες μέρες, το χιόνι, τη ζεστασιά του τζακιού τους σιωπηλούς μοναχικούς περιπάτους στο χιονισμένο δάσος.

 

Προτάσεις της ΡΟΔΙΝΗΣ ΖΩΗΣ για να υποδεχτούμε το χειμώνα

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση των αγροτικών νοικοκυριών στην Ελλάδα ένα μεγάλο κούτσουρο του δάσους τοποθετούνταν στο τζάκι. Το αφήνουν να καεί παίρνοντας δύναμη απ’ τη φωτιά. Το κούτσουρο το έλεγαν μπάμπω και ήταν ο δικός τους τρόπους να υποδεχτούν το χειμώνα.

Στις 21 Δεκεμβρίου ανάβουμε το τζάκι μας ή την ξυλόσομπά μας. Το αίσθημα της εγγύτητας με την οικογένεια μας ενισχύεται γύρω απ’ το τζάκι μαζί με την άνεση και τη ζεστασιά.

Μια κατσαρόλα που αχνίζει την πρώτη μέρα του χειμώνα, μαγειρεύοντας αργά, είναι εξαιρετικός τρόπος να υποδεχτούμε το χειμώνα

Ανάμενα κεριά και προετοιμασία χριστουγεννιάτικης διακόσμησης κάνει την ατμόσφαιρα να μυρίζει γιορτή.

Υποδεχόμαστε τη νέα εποχή ψήνοντας κάστανα

Κρατάμε γιορτινό ημερολόγιο και αποφασίζουμε πως η χειμερία νάρκη αφορά στ’ αγαπημένα ζώα του δάσους αλλά όχι εμάς.

Θα χαιρόμασταν να μάθουμε τί σημαίνει η αρχή του χειμώνα για σας;

Είναι η αγαπημένη σας προσμονή και αν ναι γιατί;

Θα περιμένουμε τα σχόλια σας.

Καλό χειμώνα…

Ιωαννα Παρασχάκη

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο