room-to-grow-bnner

Προσωρινά ελεύθεροι οι γονείς του βρέφους από το Διδυμότειχο

Η πορεία της υγείας του μωρού -που μεταφέρεται στην Αθήνα- θα είναι καθοριστική για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης
Αφαίρεση της επιμέλειας και για το δεύτερο παιδί του ζευγαριού

 

Εκτός άμεσου κινδύνου για τη ζωή του, αλλά με το φόβο των μολυσματικών ασθενειών και  ιδιαίτερα της λεπτοσπείρωσης, που μεταδίδεται από ποντίκια, τα οποία δάγκωσαν το πρόσωπο και τα άκρα του, νοσηλεύεται το 3,5 μηνών βρέφος από το Διδυμότειχο.

Λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του μωρού στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο, ένα από όσα, πιθανότατα, θα χρειαστεί να υποβληθεί το επόμενο διάστημα. Όπως έγινε γνωστό, πάρθηκε η απόφαση για μεταφορά του βρέφους στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Μιλώντας για το τραγικό συμβάν ο διοικητής του ΠΓΝΑ και παιδίατρος Δημήτρης Αδαμίδης, σημείωσε πως το μωρό θα χρειαστεί σταδιακή πλαστική αποκατάσταση των τραυμάτων του και μεγάλο χρόνο νοσηλείας. Ωστόσο, φαίνεται πως σε αυτό το δύσκολο ταξίδι θα είναι δίχως κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, αφού ο παππούς του, παρά την προθυμία του, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φύγει από το Διδυμότειχο.

Προσωρινά ελεύθεροι οι  γονείς

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο 22χρονος πατέρας του 3,5 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται από εχθές στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με σοβαρά τραύματα από δαγκώματα ποντικών, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Η Εισαγγελέας Ορεστιάδας έκρινε ότι δεν έχει στοιχειοθετηθεί επακριβώς η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο νεαρός πατέρας, και θα αναμένει, αφενός την εξέλιξη της υγείας του μικρού κοριτσιού και αφετέρου τα πορίσματα των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών που διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζούσε το βρέφος, ώστε, αναλόγως να ασκήσει δίωξη, είτε κακουργηματικού είτε πλημμεληματικού χαρακτήρα.

«Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί δεν είναι ολοκληρωμένη, και περαιτέρω στοιχεία αναμένονται τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο δικηγόρος του 22χρονου, Νίκος Βουλγαρίδης, και πρόσθεσε ότι η πορεία της υγείας του παιδιού θα είναι καθοριστική για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Ο ίδιος ο πατέρας ζήτησε «συγνώμη για ό,τι έγινε» και υποστήριξε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούσε το μικρό κοριτσάκι «ήταν ικανοποιητικές».

Όσον αφορά την 16χρονη μητέρα θα δικαστεί, λόγω ανηλικότητας, από αρμόδιο δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, και από τους δύο γονείς αφαιρείται η επιμέλεια και του δεύτερου, μεγαλύτερου παιδιού τους.

Πρότυπο το βρετανικό σύστημα πρόνοιας

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στη σοβαρή έλλειψη ενός συστήματος πρόληψης τέτοιων περιστατικών που όπως είπε, «τα ακούμε και σοκαριζόμαστε και αύριο το ξεχνάμε. Αυτά τα πράγματα θέλουν πρόληψη. Σε ένα σωστό σύστημα υγείας, θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόνοιας, όπως συμβαίνει στην Αγγλία. Κάθε νέα γέννα, ‘χρεώνεται’ σε μία επισκέπτρια υγείας, η οποία είναι υποχρεωμένη να επισκέπτεται την οικογένεια για να διαπιστώνει κάθε φορά την κατάσταση. Αν χρειαστεί, δίνει οδηγίες και επανέρχεται με νέα επίσκεψη. Έτσι, εντοπίζονται όσοι έχουν ειδική ανάγκη φροντίδας. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχε εντοπιστεί η οικογένεια αυτή στο Διδυμότειχο και θα είχε παραπεμφθεί αντίστοιχα. Είναι κρίμα φορά να κλαίμε για την κορυφή του παγόβουνου. Ως παιδίατρος, έχω δει και παιδί να πεθαίνει από ασιτία, επειδή η μητέρα νόμισε ότι έπρεπε να το ταΐζει μια φορά την ημέρα».

Στο ΠΓΝΑ, αυτό το κενό, μόνο όμως στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, καλύπτουν ως ένα βαθμό οι μαίες από την Επιτροπή Θηλασμού του ΠΓΝΑ, οι οποίες επισκέπτονται μέσα στις πρώτες 10 μέρες από τη γέννα τις νέες μητέρες. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει προσωπικό για να επεκταθούμε και πέρα από την Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε, αυτό γίνεται καθαρά από πρωτοβουλία δική μας, ενώ θα έπρεπε να είναι οργανωμένο», αναφέρει ο κ. Αδαμίδης.

Κ.Η.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο