Προσφυγή WWF και Greenpeace για την ακύρωση της άδειας του FSRU Αλεξανδρούπολης

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την ακύρωση της πρόσφατης απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση. Ποιες 4 παραβάσεις επικαλούνται         

Οι υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι κλιματικά και οικολογικά καταστροφικές. Εκτός από το μεγάλο κλιματικό αποτύπωμα και τις άλλες σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στις περιοχές ανάπτυξής τους, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας, όπως τα FSRU που σχεδιάζονται στη Θράκη και αλλού, είναι μονάδες σοβαρής επικινδυνότητας για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα (έκρηξη, διαρροή αερίων, κλπ).

Στον πολύπαθο νομό Έβρου, σχεδιάζεται εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU), έξω από την Αλεξανδρούπολη και εντός της περιοχής Natura “Θαλάσσια περιοχή Θράκης”. Η πρόταση ανανέωσης της περιβαλλοντικής άδειας αυτής της εγκατάστασης παραβιάζει πολλαπλά την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία από μεγάλο ατύχημα (οδηγία EE Seveso III) και για τη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Με ιεραρχική προσφυγή τους προς τις αρμόδιες αρχές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν την ακύρωση της πρόσφατης απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για το FSRUΑλεξανδρούπολης, αναφέροντας προς τις αρμόδιες αρχές τις παρακάτω, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις:

  1. Παραβίαση θεσμικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης χωροθέτησης εγκαταστάσεων μεγάλου κινδύνου για ατύχημα (Seveso) εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
  2. Παράνομη παράταση άδειας επικίνδυνης εγκατάστασης, αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα αρχικά δεδομένα.
  3. Αγνόηση της υποχρέωσης ενημέρωσης του κοινού και διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία.
  4. Παράνομη θεώρηση, ως μη ουσιώδους, της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα προκαλέσει το έργο.

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ να ακυρώσουν την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων και την άδεια εγκατάστασης του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ενώ η Ελλάδα προσφέρει γη και ύδωρ σε ενεργειακούς κολοσσούς για την κατασκευή νέων υποδομών ορυκτού αερίου, ο Πρωθυπουργός καλεί τη διεθνή κοινότητα σε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα πενθεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώθηκαν με δραματικό τρόπο το καλοκαίρι. Η βύθιση της Ελλάδας σε βαθύτερη εξάρτηση από το ορυκτό αέριο αποτελεί συνταγή καταστροφής.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του