Προνόμια εμβολιασμένων: Το «γαλλικό μοντέλο» σε μπαρ, γήπεδα, συναυλίες

Τις προϋποθέσεις προκειμένου να θεσπιστούν προνόμια στους εμβολιασμένους στη χώρα μας έθεσε ο κ. Πιερρακάκης. 

Τα προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων θα τεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και ήδη διακινούνται τα πρώτα σενάρια. Το πρώτο βήμα αποτελεί το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό με το οποίο μπορεί κανείς να ταξιδεύει εντός της ΕΕ ενώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως το να μπαίνει κάποιος σε μπαρ, εστιατόρια, γήπεδα ή παρακολουθεί συναυλίες δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το πρότυπο του «γαλλικού μοντέλου».

Τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα να εφαρμοστεί στη χώρα μας ανέλυσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη 6,8 εκατ., εκ των οποίων τα 4,25 εκατ. αφορούν στην πρώτη δόση και τα 2,75 εκατ. και με τις δύο δόσεις κι έχουν εκδοθεί πάνω από 400.000 πράσινα πιστοποιητικά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού.

«Σε πρώτη φάση είχαμε ένα ζήτημα προσφοράς, σε όλες τις χώρες είχαμε λίγα εμβόλια και μεγάλη ζήτηση και στην πορεία αυξάνονται τα εμβόλια και θέλουμε να δούμε να μεγιστοποιείται το ποσοστό των πολιτών που θα συμμετάσχει στη διαδικασία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν νοσήσει, είπε ότι αν λάβουν μήνυμα για εμβολιασμό για δύο δόσεις, θα πρέπει να κάνουν την πρώτη και να ακυρώσουν το ραντεβού για τη δεύτερη τονίζοντας ότι το σύστημα θα αλλάξει τεχνικά.

ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο