Πρόεδρος Zante Ferries: «Θέλω να συνεχίσουμε να παραμένουμε στη Σαμοθράκη»

Ο κ. Κάρδαρης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας – Τι είπε για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

της Κικής Ηπειρώτου

Τη διάθεση που υπάρχει στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Zante Ferries να παραμείνει στη Σαμοθράκη, παρά το γενικότερο δύσκολο και απρόβλεπτο οικονομικό τοπίο κατέθεσε κατά τη διάρκεια παρουσίας του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού ο πρόεδρός της Νικόλαος Κάρδαρης.
Ο πρόεδρος της Zante Ferries δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ίδρυση της εταιρείας, «ως μία εταιρεία αντίδρασης», το 1991, από επαγγελματίες -κυρίως ιδιοκτήτως φορτηγών- που ήθελαν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους. Μιλώντας για τα τέλη του καλοκαιριού του 2019, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη Σαμοθράκη, καθώς έμεινε καταμεσής της τουριστικής περιόδου για μέρες χωρίς πλοίο, ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως «ήρθαμε σε μία δύσκολη περίοδο να βοηθήσουμε, ανταποκριθήκαμε από την στιγμή που το ‘Αδαμάντιος Κοραής’ ήταν διαθέσιμο, κι ήρθαμε σε αχαρτογράφητα νερά, με τον κίνδυνο να έχουμε και κάποιες ζημίες, δηλαδή να χάσουμε ό,τι ωφελήματα είχαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πράγμα που τελικά έγινε… Βέβαια, στην πορεία, καλεστήκαμε και μέσα νόμιμες διαδικασίες λάβαμε μέρος στο διαγωνισμό. Σε αυτά τα 2,5-3 χρόνια έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο για να εξυπηρετούμε τον κόσμο με ανθρώπινες συνθήκες και να επιτελούμε το κοινωνικό έργο που μας αναλογεί. Σε αυτό το διάστημα έχουμε γίνει από όλες τις κατευθύνσεις αποδέκτες της αναγνώρισης της προσπάθειάς μας από την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού. Δεν έχουμε προσπαθήσει ποτέ να εκμεταλλευτούμε αυτή την αναγνώριση και προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος μίλησε για την πολύ καλή σχέση μεταξύ Δήμου και εταιρείας, αλλά και για την κοινή αποδοχή και αναγνώριση της προσφοράς της εταιρείας στο νησί. Σημείωσε πως η συγκοινωνία έχει αναβαθμιστεί τόσο λόγω χωρητικότητας και αξιόπλοου, όσο και λόγω του επαγγελματισμού του ίδιου του προέδρου, αναφέροντας ως παράδειγμα την περσινή βλάβη και την άμεση αποκατάστασή της. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποδεχθεί όλα τα αιτήματα κοινωνικής φύσης που της έχουν υποβληθεί, με πιο πρόσφατο τη δωρεάν μετακίνηση των παιδιών που χρειάζονται τακτικά επισκέψεις σε γιατρούς της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τους συνοδούς τους.

Για την αύξηση των εισιτηρίων
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε όσα ακούγονται για τις αυξήσεις στα εισιτήρια, σημειώνοντας πως «θεωρώ ότι δεν υπήρχε περιθώριο ούτε από το Δήμο ούτε από την εταιρεία για να το αποτρέψουμε. Αυτό που διεκδικούμε όλοι είναι μια 12μηνη επιδότηση, καθώς και να διορθωθεί η αδικία που έγινε, μέσα στο καλοκαίρι να επιδοτηθεί το δρομολόγιο από Σαμοθράκη για Λήμνο και όχι από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη . Έχουμε κάποιες υποσχέσεις ότι θα αποκατασταθεί αυτό».
Απαντώντας, ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως οι αυξήσεις που έχουν γίνει είναι συνολικά χαμηλότερες από τις αυξήσεις σε άλλες γραμμές, επισημαίνοντας πως είναι δικαιολογημένες αυξήσεις, καθώς μέχρι πριν ένα χρόνο, τα καύσιμα είχαν συμμετοχή της τάξης του 30% στο λειτουργικό κόστος των πλοίων και πλέον έχουν 80%. «Ειδικά για τη γραμμή μας, το πρώτο εξάμηνο έχουμε και λίγη ζημία, διότι τις προάλλες που ήρθαν τα καύσιμα, πληρώσαμε 1.350 ευρώ τον τόνο για το μαζούτ, ενώ πέρσι ο τόνος κόστιζε περίπου 520 ευρώ… Σκεφτήκαμε κι άλλη αύξηση τον τελευταίο καιρό και προσπαθούμε, με νύχια και με δόντια, να μη γίνει αυτή, επιδοτώντας από την παρουσία του άλλου πλοίου μας στις Κυκλάδες. Απ’ ό,τι βλέπω θα το αποφύγουμε… Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει αυτόν που θέλει να έρθει στο νησί, αν υπάρχει αύξηση κάποιων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Κάρδαρης, με τον κ Γαλατούμο να του επισημαίνει πως για μία πενταμελή οικογένεια, με αμάξι, μπορεί οι αυξήσεις αυτές, για παράδειγμα, να μην καταστήσουν εφικτή μία επιπλέον διανυκτέρευση στο νησί, κι έτσι να επιλεγεί κάποιος άλλος προορισμός.

«Δεν έχουμε δει τις πραγματικές δυνατότητες του νησιού, ίσως κάναμε μια ξενοδοχειακή μονάδα!»
Ο πρόεδρος της Zante Ferries ρωτήθηκε και για το λόγο για τον οποίο η εταιρεία δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό του υπουργείου για τη μη επιδοτούμενη γραμμή, για το επόμενο καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, «κρίναμε ότι δεν μας συνέφερε».
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αθανάσιος Βίτσας σημείωσε πως η Σαμοθράκη δεν δέχεται να γυρίσει στο παρελθόν και να υποβαθμιστεί η ακτοπλοϊκή της συγκοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του νησιού στη Zante Ferries. Μάλιστα, ρώτησε τον κ. Κάρδαρη αν είναι στις προθέσεις της εταιρείας μία πιο μακροπρόθεσμη παρουσία στο νησί, την οποία, όπως είπε, «Μπορούμε να την υποστηρίξουμε, δεν μιλώ για την εταιρεία συγκεριμένα, αλλά για την ποιότητα, τη μεταφορική ικανότητα και τα στάνταρ που επιθυμούμε να παραμείνουν, είναι εφιαλτικό να έχουμε οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, ακόμη και με το δέλεαρ ενός κινήτρου που θα έχει πολλά αντικίνητρα από πίσω του…»
Ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως το γεγονός πως οι διαγωνισμοί έχουν διάρκεια ενός έτους δεν επιτρέπει στην εταιρεία να κάνει κάποιον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.
«Είναι δύσκολο να προβλέψεις και να βάλεις στόχους για το μέλλον, με τον κορωνοϊό, τον πόλεμο, κι όσα συμβαίνουν… Ότι έχουμε ανησυχίες για τη συνέχιση της παρουσίας μας, τις έχουμε. Σε καμία περίπτωση, όσο θα είμαστε εδώ, δεν πρόκειται να μειώσουμε αυτά που έχουμε δώσει ως τώρα. Δεν έχουμε δει τις πραγματικές δυνατότητες του νησιού, αφού περάσαμε τρία χρόνια περίεργης κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, αξιοποιήσαμε αυτή την περίοδο με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι θέλω να συνεχίσουμε να παραμένουμε στη Σαμοθράκη. Για πόσα χρόνια, δεν μπορώ να το πω, θέλουμε όμως να παραμείνουμε… Καμία εταιρεία δεν πρέπει να κρατά κανέναν τόπο σε ομηρία. Ούτε εμείς στοχεύουμε σε κάτι τέτοιο. Η προσωπική μου θέση θα ήταν να μπορούσαμε να κάνουμε μία ξενοδοχειακή μονάδα στο νησί, πιστεύω ότι θα ωφελούσε πολύ τον τόπο. Αυτό, όμως, όχι με γνώμονα να θέσουμε σε ομηρία το νησί. Και ταχύπλοο θα θέλαμε να δρομολογήσουμε και άλλες σκέψεις κάνουμε, όμως οι καιροί μας αναγκάζουν να τις αναστέλλουμε».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο