room-to-grow-bnner

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: «Στα επόμενα 24ωρα ο διαγωνισμός για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης» (video)

Όλα όσα δήλωσε ο Αριστείδης Ξενόφος πριν λίγο από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα  

«Παραδίδουμε ένα λιμάνι καθαρό, χωρίς εκείνα τα στοιχεία που λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κ. Χατζημιχαήλ

Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, με την πώληση -κατά πάσα πιθανότητα- ποσοστού της τάξης του 67% των μετοχών του ΟΛΑ. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αριστείδης Ξενόφος, ο οποίος έκλεισε με την επίσκεψή του στην πόλη μας μία τριήμερη περιοδεία στα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο «κύμα» αξιοποίησης.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ξενόφος, μάλλον μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο λύνονται κάποια τεχνικά ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσει αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα προσελκύσει ένα σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Η Αλεξανδρούπολη, φυσικά, έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για δύο λόγους. Και λόγω της προοπτικής ανάπτυξης που έχει το λιμάνι, με πολύ μεγάλες υποδομές και φυσικά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που προσδίδει στο λιμάνι έναν ιδιαίτερα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Ένας ρόλος, ο οποίος ενισχύεται περαιτέρω και με παράλληλες πρωτοβουλίες που έχουμε τόσο από την πλευρά του Ταμείου, όσο και από ιδιωτικούς φορείς και αναφέρομαι στην ενέργεια. Χαρακτηριστικά να αναφέρω την απόφαση του Ταμείου, την περασμένη Δευτέρα, να ξεκινήσουμε την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου Καβάλας. Υπενθυμίζω και την πρωτοβουλία κατασκευής πλατφόρμας του FSRU ακριβώς απέναντι από το λιμάνι. Άρα, συνδυαστικά, το ενεργειακό αποτύπωμα, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες, μαζί με τις υποδομές του λιμανιού μπορούν να προσδώσουν και προσδίδουν στο λιμάνι ένα σημαντικό ρόλο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προσελκύσει ένα σημαντικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, ο οποίος πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί. Τέλος, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τη διοίκηση του λιμένα. Με μεγάλη χαρά είδα πρωτοβουλίες που βελτιώνουν και τις υποδομές, όχι μόνο του λιμένα, αλλά κυρίως και των υπόλοιπων λιμανιών, στη Σαμοθράκη, όπου έχει γίνει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία κι έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Σύντομα θα έχουμε και κάποιες επιπρόσθετες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τη διασύνδεση του λιμανιού, τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όσο και – λίγο πιο αργά, αλλά και αυτό είναι στο σχεδιασμό μας- τη διασύνδεση με Εγνατία. Στοιχεία που θα προσδώσουν ένα σημαντικό βάρος και προοπτική στον Οργανισμό της Αλεξανδρούπολης».

Χατζημιχαήλ: “Οι ταχύτητες με τις οποίες λειτούργησε η κυβέρνηση  θεωρούνται ιλιγγιώδεις για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ δήλωσε:
«Είμαστε μερικά 24ωρα πριν την έναρξη αξιοποίησης με τη μέθοδο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΑ, το 67% κατά πάσα πιθανότητα. Τους προηγούμενους 7-8 μήνες έγιναν πολλά και συνεχίζουν να γίνονται ακόμη περισσότερα. Ο ΟΛΑ, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τον μέτοχο, έχει τρέξει μία διαδικασία, κατά την οποία επιλύθηκαν  ζητήματα που ταλαιπώρησαν το λιμάνι, την πόλη και τους πολίτες για περισσότερα από 30 χρόνια. Φτάνουμε σε ένα σημείο, που έχουμε τη χαρά να παραδίδουμε ένα λιμάνι καθαρό, χωρίς εκείνα τα στοιχεία που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής. Μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, με πολλή προσοχή θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε όσο περισσότερους επενδυτές γίνεται, προκειμένου η αξιοποίηση του λιμένα να συμπαρασύρει την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης, αλλά όλης της Θράκης.

Να επισημάνω το γεγονός ότι οι ταχύτητες με τις οποίες λειτούργησε η Ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση του λιμανιού θεωρούνται ιλλιγιώδεις για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας».

Ερωτηθείς από τη «ΓΝΩΜΗ» για το εάν θα έχει η τοπική κοινωνία λόγο στο θέμα της αξιοποίησης του λιμένα, ο κ. Χατζημιχαήλ απάντησε: «Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το λιμάνι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να έχει ωφέλειες η  τοπική κοινωνία. Στο επιχειρηματικό κομμάτι προφανώς δεν μπορεί να έχει λόγο. Στόχος της διοίκησης του ΟΛΑ, πολιτικά, είναι να διασφαλιστεί ταυτόχρονα ότι τα εθνικά συμφέροντα θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τα τοπικά, με πρωταρχικό στόχο της διάχυση του όποιου παραγόμενου πλούτου στην τοπική κοινωνία. Η ανάπτυξη του λιμένα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μετασχηματισμού της περιοχής σε εμπορικό και ενεργειακό hub, που θα έχει ρόλο την επόμενη μέρα όχι μόνο τοπικά, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης.

Χατζηκωνσταντίνου: “Ωρίμασαν οι συνθήκες..”

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, «είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τους εργαζόμενους του οργανισμού. Το ευχάριστο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι συμμεριζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη της περιοχής με ναυαρχίδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όλοι μας πιστεύουμε στις δυνατότητες του λιμανιού –  άλλωστε η πόλη η ίδια φτιάχτηκε γύρω από αυτό, η ύπαρξή της οφείλεται σε αυτό –  επιτέλους ωρίμασαν οι συνθήκες για να φτάσουμε στην έναρξη της διαδικασίας για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου .

Θελω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνεργασία που είχαμε και να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, ωριμότητας και πληρότητας και να αναδείξουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία αποτυπώνονται σε έγγραφα και χάρτες. Έτσι, θα προσελκύσουμε άξιους επενδυτές οι οποίοι και θα αποτελέσουν όχημα για την ανάπτυξη της περιοχής».

Γιώργος Πανταζίδης – Κική Ηπειρώτου

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο