Πρεμιέρα στο Διεθνές Συμπόσιο «Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου πριν και μετά την Καταστροφή»

Διεξάγεται στο Διδυμότειχο 5-7 Μαΐου στο χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων της πόλης, που «χάθηκαν» στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς    

Διεθνές Συμπόσιο με γενικό τίτλο «Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου πριν και μετά την Καταστροφή», διεξάγεται από σήμερα στο Διδυμότειχο στις 5-7 Μαΐου 2023 και συγκεκριμένα στο χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γλώσσας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ και του Δήμου Διδυμοτείχου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων της πόλης, που «χάθηκαν» στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς

Κατά την πρώτη ημέρα, μετά την επίσημη υποδοχή των φιλοξενούμενων που θα συμμετάσχουν και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συμποσίου, θα πραγματοποιηθεί, στις 5:30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου, η αναγόρευση του καθηγητή του Stanford, με καταγωγή από το Διδυμότειχο, Αρόν Ροντρίγκ, σε επίτιμο δημότη Διδυμοτείχου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία σεφαραδίτικης μουσικής.

Ο καθηγητής του ΔΠΘ Βασίλης Ριτζαλέος, υπεύθυνος διοργάνωσης του Συμποσίου τόνισε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ότι αυτό βασίζεται στο τρίπτυχο Ιστορία -Εκπαίδευση και Μνήμη.

Ο ίδιος ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 25 χρόνια με τις Εβραϊκές κοινότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς και με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Τόνισε ότι το Διδυμότειχο είχε μια από τις παλαιότερες Εβραϊκές κοινότητες ξεκινώντας από τους Ρωμανιώτες (Ελληνόφωνους Εβραίους, στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε Συναγωγή Ρωμανιώτικη με το όνομα Dimetoca) για να καταλήξει στους Ισπανοεβραίους που έδωσαν στην κοινότητα τα δικά τους πολιτισμικά χαρακτηριστικά με την γλώσσα τους , την κουζίνα τους , τη μουσική, τα ήθη, τα έθιμα και τις λειτουργίες τους. Όλα σύμφωνα με τον πολιτισμό των Σεφαραδιτών Εβραίων.

Έχει γίνει η επιλογή όπως είπε Πανεπιστημιακών που έχουν πρόσβαση σε Εβραϊκές πηγές ενώ έχουν προσκληθεί και αναμένονται απόγονοι των Εβραίων του Διδυμοτείχου, που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες με επίκεντρο την πόλη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του