Μαθητές, φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας βγήκαν μαζικά στους δρόμους της για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Ύψωσαν φωνή ζητώντας απόδοση ευθυνών και όχι συγκάλυψη της τραγωδίας, ασφαλή μέσα μεταφοράς. Συγκλόνισε η εκπρόσωπος των φοιτητών μας: «Οι φοιτητές ακόμα μετράμε τα καρεκλάκια στα αμφιθέατρά μας που δε θα γεμίσουν ποτέ» είπε
Του Γιώργου Πανταζίδη
Μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις και πορείες των τελευταίων 20 χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους και ύψωσαν φωνή ζητώντας απόδοση ευθυνών και όχι συγκάλυψη της τραγωδίας, ασφαλή μέσα μεταφοράς και τον “άνθρωπο πάνω από τα κέρδη”.
Εργατικά σωματεία, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενώσεις Γονέων, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι εργαζομένων, αλλά κύρια νέοι ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα ανθρώπινο «ποτάμι» θλίψης και οργής.
«Ό,τι έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, που ξεπούλησαν και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και μεταφορές της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος το νομαρχιακού Τμήματος της ΑΕΔΕΥ Παναγιώτης Τσίρτσης, «η έκφραση οδύνης και συλληπτηρίων που όλοι εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων δε φέρνει πίσω τους νεκρούς στα Τέμπη λόγω των τραγικών ελλείψεων των κυβερνήσεων που πρώτα απ’ όλα βάζουν το χρήμα και το κέρδος του κεφαλαίου» συμπλήρωσε.
«Αποτελεί χρέος όλων να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη» διατράνωσαν εκπρόσωποι των φορέων τονίζοντας ότι «αποτελεί χρέος όλων να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη».
«Σήμερα έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις αθώες ψυχές που χάθηκαν» επεσήμανε ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Βασίλης Κασαπίδης.
«Οι φοιτητές ακόμα μετράμε τα καρεκλάκια στα αμφιθέατρά μας που δε θα γεμίσουν ποτέ» δήλωσε η πρόεδρος Φοιτητικού συλλόγου Μοριακής Βιολογίας ΔΠΘ η οποία συγκίνησε το πλήθος που καταχειροκρότησε το μάθημά τους.
«Οι ζωές που χάθηκαν , των νέων παιδιών δεν πρέπει να ξεχαστούν, πρέπει να γίνουμε η φωνή τους» ανέφερε εκπρόσωπος μαθητών.
Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η μεγάλη πορεία. Στην κεφαλή της το πανό των φοιτητικών συλλόγων από τις σχολές της Αλεξανδρούπολης με σύνθημα «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα», με τη συμμετοχή πλήθους φοιτητών μας, ακολούθησαν μαθητές με τα δικά τους πανό και ο υπόλοιπος κόσμος. Η διαδήλωση από την οδό Κύπρου, κατέβηκε στην παραλία και οδηγήθηκε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, συμβολικά, τα νέα παιδιά «έντυσαν» με μαύρα πανιά τα κάγκελα, με κεριά σχημάτισαν τη λέξη Τέμπη, άφησαν λουλούδια και … συμβολικά, εισιτήρια του τρένου άνευ επιστροφής…
Η πορεία συνεχίστηκε με επιστροφή στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο. Στους συμμετέχοντες κυριάρχησε το συναίσθημα του βωβού πόνου, της θλίψης αλλά και της οργής, ενώ βροντοφώναζαν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως, να μην συγκαλυφθεί τίποτα και να δημιουργηθούν όσα χρειάζονται για ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες , καθώς και το σύνθημα οι «άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»….
Στην Ορεστιάδα
“Ηχηρό παρόν” έδωσαν οι μαθητές στην Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας στην απεργιακή συγκέντρωση που κηρύξαν σωματεία εργαζομένων και σύλλογοι της περιοχής, όπως και σε όλη την Ελλάδα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ράδιο Εβρος, η κινητοποίηση, με μαζική συμμετοχή των μαθητών από τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής, κατάφερε να “γεμίσει” τους δρόμους και την Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας. Έγινε πορεία ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορεστιάδας, εκεί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων στο πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Μαθητές και πολίτες επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία όπου τα παιδιά έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και με χειροκροτήματα κήρυξαν τη λήξη της συγκέντρωσης.
Σε όλη την Ελλάδα
Εικόνες από άλλες εποχές στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με πολλές χιλιάδες κόσμου να βρίσκονται στους δρόμους στο πλαίσιο των γενικευμένων κινητοποιήσεων στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη.
Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνδικάτα, σωματεία και οργανώσεις κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους της χώρας, καθώς η εθνική τραγωδία με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιμένει εδώ και τέσσερα χρόνια να πετάει τις ευθύνες από πάνω της και να απαντά με σκληρή καταστολή.