Πώς τα τροχαία στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τα ναρκωτικά και τους θανάτους τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Πώς τα τροχαία στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν «ραγδαία αύξηση χρήσης κοκαΐνης»

Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022

Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα.

Παρ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα… ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24. Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.

«Συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων της περιόδου 2017-2022 με προηγούμενα έτη (πριν το 2017) δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αυξομείωση, καθώς ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ 3-5 θανάτων ανά έτος. Το μόνο έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση είναι το 2021 (7 θάνατοι), η οποία όμως θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί καθώς πρόκειται για περίοδο στην «καρδιά» των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η συγκεκριμένη όμως ανάλυση αποτελεί μια προσωπική άποψη καθώς για περαιτέρω μελέτη θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και απόψεις επιστημόνων ανεξάρτητων της ιατροδικαστικής επιστήμης, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, στατιστικολόγων, ακόμα και αξιωματικών της Ασφάλειας κ.α.», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Νικόλαος Κιφνίδης.

«Με στόχο την άμεση και επικαιροποιημένη ανίχνευση των ουσιών που επικρατούν στο πεδίο, Ο ΟΚΑΝΑ και η χώρα μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ESCAPE του EMCDDA, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή και ανάλυση των υπολειμμάτων χρησιμοποιημένων συρίγγων που συλλέγονται από τους streetworkers σε σημεία συνάθροισης ενεργών χρηστών. Στο πρόγραμμα ο ΟΚΑΝΑ συμμετείχε με την πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του ESCAPE έδειξαν ότι γίνεται κυρίως ενέσιμη χρήση κοκαίνης και ηρωίνης (speed ball). Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται στη χρήση της κάνναβης, αλλά και σε νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο και ο τζόγος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΟΚΑΝΑ, Χριστίνα Συργκάνη.

Σύμφωνα με την κ.Ζαγγελίδου, «από την αρχή και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σημειώθηκε «μία ήπια» χρήση και μείωση των θανάτων από ναρκωτικά , λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ενώ μία μείωση της τάξεως 10%-15%, παρατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του διετούς εγκλεισμού του πληθυσμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν για τη μείωση της διασποράς της Covid-19, γεγονός όμως που φέρεται να ανατρέπεται το τελευταίο έτος”»

Την τελευταία πενταετία, καταγράφεται από τις αρχές μία σταθερότητα και στους αιφνίδιους θανάτους από την χρήση ναρκωτικών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του