Ομαλά, για την ώρα, οι επενδύσεις, προβληματισμός για τα έσοδα: «Αν η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, ο εκτροχιασμός στα έσοδα θα είναι πολύ μεγάλος» αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κ. Χατζημιχαήλ
Κανονικά προχωρά ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρά την πανδημία του κορωνοϊού που είναι σε εξέλιξη. Ασφαλώς πρέπει να συντρέξουν οι ιδανικές συνθήκες για να προχωρήσει μία τέτοια επένδυση, αλλά φαίνεται προς το παρόν να τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί.
Το ίδιο ισχύει και για τα έργα ανάπτυξης στο λιμάνι, όπως είναι η κατασκευή του αγωγού IGB και του πλωτού σταθμού LNG, για τον οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη φάση του market test. «Έχουμε ανάγκη αυτά τα έργα για την επόμενη μέρα στη χώρα. Έτσι, θα ανασυντάξουμε την οικονομία μας» σημειώνει στο Reporter ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
Αναφορικά με τις λοιπές δραστηριότητες του λιμανιού, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρει ότι συνεχιζονται κανονικά, αλλά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεν μπορεί να μην επηρεαστούν από την πανδημία. Όπως εξηγεί, τα έσοδα του λιμανιού προέρχονται από τρεις πηγές, την ακτοπλοΐα, την εμπορευματική δράση και τις παραχωρήσεις της χερσαίας ζώνης.
Προβληματισμός για τα έσοδα
Οι υπολογισμοί της διοίκησης του λιμένα – χωρίς να προσδιορίζονται επακριβώς – για τις επιπτώσεις στα έσοδα του 2020 κάνουν λόγο για μείωση κατά 25% στην ακτοπλοΐα και κατά 50% στην εμπορευματική δράση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, στο λιμάνι διακινούνται μεγάλοι όγκοι bulk φορτίων με το peak να υπολογίζεται από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο περίπου, αλλά, όπως είναι φυσικό θα υπάρξει κάμψη, ενώ από την άλλη, πτώση αναμένεται και στην άφιξη των φορτίων των ανεμογεννητριών, καθώς φτάνουν κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι και οι άμεσα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από τον κορονοϊό.
Τέλος, το υποχρεωτικό κλείσιμο – λόγω των κυβερνητικών μέτρων – επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενδέχεται να επιφέρει και αιτήματα για μείωση του ετήσιου μισθώματος, επηρεάζοντας τελικά τα έσοδα από τις παραχωρήσεις της χερσαίας ζώνης.
«Αν η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, ο εκτροχιασμός στα έσοδα θα είναι πολύ μεγάλος» καταλήγει ο κ. Χατζημιχαήλ.