Πόλη & Πολίτες: Ειλημμένη η απόφαση για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα

“Ανησυχούμε μόνον για τις καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις του νυν δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη περί δημοψηφίσματος!” αναφέρει η παράταξη του Β. Λαμπάκη
Με μία ανακοίνωση που παρουσιάζει ως ειλημμένη την απόφαση για την υλοποίηση της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, η παράταξη “Πόλη & Πολίτες” του Βαγγέλη Λαμπάκη θέτει σε εγρήγορση τις τοπικές κοινωνιες, που, όπως αναφέρει, “έχουν αποδείξει ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς τη θέλησή τους”. Στην ανακοίνωση-προειδοποίηση υπογραμμίζεται ακόμη πως η επένδυση αφορά και πάλι εξόρυξη με τη μέθοδο του κυανίου, “με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον γενικότερα”. Κλείνοντας, η παράταξη του τέως Δημάρχου αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Γιάννη Ζαμπούκη, περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα.
Αναλυτικά:
“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή μας, στο Πέραμα, παραμένει ενεργό και επίκαιρο. Παρακολουθώντας τις κινήσεις της “EL DORADO GOLD”, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται περί ειλημμένης απόφασης και είναι απλά θέμα χρόνου η υλοποίηση της και η έναρξη των εργασιών εξόρυξης.
Είναι πραγματικά λυπηρό να συνειδητοποιεί κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια σκληρού και αδιαπραγμάτευτου αγώνα κατά των χρυσωρυχείων, εκ μέρους όλων (σχεδόν) των φορέων της Θράκης και της τοπικής μας κοινωνίας, με μπροστάρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση (και τον Βαγγέλη Λαμπάκη βεβαίως), η «επένδυση» φαίνεται αποφασισμένη να ξεκολλήσει την από χρόνια βαλτωμένη καταστροφική για ανθρώπους και περιβάλλον δραστηριότητα και να θέσει σε εθνική προτεραιότητα τη λειτουργία της.
Κι αυτό, χωρίς να έχει μεταβληθεί κανένα δεδομένο σε σχέση με τα ήδη γνωστά και υφιστάμενα.
Μιλάμε δηλαδή και πάλι για εξόρυξη με τη μέθοδο του κυανίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον γενικότερα.
Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή στο όνομα μιας επίπλαστης και απατηλής ευημερίας που δήθεν θα φέρει η λειτουργία των χρυσωρυχείων στο Πέραμα, σε μια περίοδο ομολογουμένως δύσκολη για την εθνική οικονομία, ιδιαιτέρως δε για την τοπική, που τίποτα δεν περισσεύει αλλά ούτε και οι αντοχές των ανθρώπων.
Προφανώς το στοιχείο αυτό εκτιμάται από τους ιθύνοντες ως ικανό να φέρει την πολυπόθητη κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων και την εταιρία πιο κοντά στο στόχο της.
Το timing, η στιγμή είναι τώρα, “με καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” να ανταλλαγεί ότι πολυτιμότερο διαθέτει αυτός ο τόπος… όχι ο χρυσός, αλλά το νερό και ό,τι παράγει ο άνθρωπος σε γη και θάλασσα… η υγεία του.
Το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται ζοφερό, αν μείνουμε απαθείς στην καταιγίδα που έρχεται και δεχθούμε το γεγονός μοιρολατρικά ως τετελεσμένο.
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποδείξει ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς τη θέλησή τους. Τίποτα που να ορίζεται από το νόμο του ανθρώπου και όχι του Θεού. Με όποιον τρόπο… με όποιο μέσο…
Ζούμε κι ελπίζουμε, να είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε, για μια φορά ακόμη.
Ανησυχούμε μόνον για τις καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις του νυν δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη περί δημοψηφίσματος!”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο