efhmerida1

Πωλείται ο «Μύλος» στον οποίο για μισό αιώνα μεγαλούργησαν πρόσφυγες από την Αν. Θράκη

Ο μετέπειτα θρυλικός πολιτιστικός πολυχώρος της συμπρωτεύουσας, ήταν από το 1924 ως το 1986 ξακουστός σε όλη την Ελλάδα για τα προϊόντα του
Η συνεργασία Χατζηγιαννάκη – Αλτιναλμάζη που έμεινε στην ιστορία

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 10 Μαΐου ο διάσημος “Μύλος” που επί δεκαετίες ήταν σήμα κατατεθέν της καλλιτεχνικής Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1924 ως το 1986 αποτέλεσε έδρα της αλευροβιομηχανίας Αλτιναλμάζη-Χατζηγιάννακη, προσφύγων από την Ανατολική Θράκη.
Ο πολυχώρος βγαίνει στο «σφυρί» με τιμή πρώτης προσφοράς τα 990.000,00 €, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τύπου της Θεσσαλονίκης.
Το γνωστό ψυχαγωγικό συγκρότημα περιλάμβανε αίθουσες αναψυχής, αμφιθέατρο, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, καθώς και βοηθητικούς χώρους. Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό των 297.000€ ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, κάποια από τα κτίρια του συγκροτήματος έχουν χαρακτηριστεί ως «διατηρητέα» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το συγκρότημα βρίσκεται σε οικόπεδο εντός εγκεκριμένου σχεδίου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στο ακίνητο έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αλευροκυλινδρόμυλου, σιδηρουργείου, ξυλουργείου, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων, το οποίο με κατάλληλες επεμβάσεις είχε μετατραπεί στο ψυχαγωγικό συγκρότημα «Ο Μύλος».
Η είσοδος στο ακίνητο γίνεται από την οδό Ανδρέου Γεωργίου, μέσω καγκελωτής πόρτας που οδηγεί σε κεντρικό λιθόστρωτο διάδρομο ο οποίος διασχίζει το κύριο τμήμα του ακινήτου και το οποίο πλαισιώνεται από διάφορα κτίρια, κατά κανόνα ισόγεια.
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 28/8/2004, η οποία προξένησε ζημίες σε όλη την εγκατάσταση. Στα χρόνια τα οποία μεσολάβησαν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε όλα τα κτίρια, πλην αυτών στο κεντρικό κτίριο του μύλου.
Το κτίριο έχει καθαριστεί αλλά φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει μόνον το ισόγειο. Τέσσερα εφαπτόμενα κεντρικά κτίρια (συμπεριλαμβανομένου και του μύλου) έχουν κηρυχθεί με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ως διατηρητέα.
Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση δε χρησιμοποιείται παρά μόνον ο οπίσθιος ακάλυπτος -αύλειος χώρος, ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο μπαρ. Τα κτίρια, αν και απαιτούν εργασίες συντήρησης, παρουσιάζουν καλό βαθμό ετοιμότητας λειτουργίας.

Η ιστορία του ακινήτου

Υπήρξε για μισό αιώνα μεγάλη αλευροβιομηχανική μονάδα με ιδρυτές αλευροβιομήχανους πρόσφυγες από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Ιδρυτής του μύλου ήταν ο Γεώργιος Χατζηγιαννάκης, που ήρθε ως πρόσφυγας το 1924 από την Ανατολική Θράκη μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η οικογένεια Χατζηγιαννάκη είχε παράδοση στην αλευροβιομηχανία μια και ο πατέρας του διατηρούσε ως την ανταλλαγή των πληθυσμών μεγάλο αλευρόμυλο στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Ο Χατζηγιαννάκης συνεταιρίστηκε με τον επίσης Θρακιώτη πρόσφυγα Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη από την Αδριανούπολη, που ίδρυσαν την εταιρία «Αλτιναλμάζης – Χατζηγιαννάκης». Την εποχή της ακμής του, γύρω στα 1930, άλεθε 60 τόνους άλευρα την ημέρα και ήταν περίφημος σε όλη την Ελλάδα για τα προϊόντα του. Άρχισε τη λειτουργία του το 1924 και με διακοπή στη διάρκεια της κατοχής, σταμάτησε οριστικά το 1986.
Μετατράπηκε σε πολυχώρο ψυχαγωγίας στις αρχές του 1990 και για αρκετά χρόνια ήταν σήμα κατατεθέν της καλλιτεχνικής Θεσσαλονίκης. Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο μύλος στη νέα του χρήση διατήρησε με σεβασμό μεγάλα τμήματα του παλιού βιομηχανικού εξοπλισμού που εντυπωσίαζε τους θαμώνες του. Αυτή η εργασία αλλαγής χρήσης του κτηρίου με τη διατήρηση του παλιού εξοπλισμού κέρδισε ευρωπαϊκό βραβείο. Ήταν η πρώτη πετυχημένη μετατροπή μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος σε κέντρο πολιτισμού και διασκέδασης, που στάθηκε πανελλήνιο πρότυπο για την αλλαγή χρήσης παλιών κτηρίων.
Τυπος Θεσσαλονικης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr