efhmerida1

Ποιοι και πότε θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Αντιπολίτευση: «Η κυβέρνηση φορολογεί μόνο κατά 33% αντί για 90% που είναι το ανώτατο ποσοστό»

Σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευάλωτες ομάδες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση το επίδομα που θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων με στόχο την άντληση περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) ξεκινάει μια άσκηση προκειμένου να ξεκαθαρίσει πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που χάνουν αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.
Μόλις ξεκαθαρίσει αυτός ο αριθμός το ΥΠΕΘΟ θα γνωρίζει ποιες άλλες ευάλωτες ομάδες μπορούν να προστεθούν στο επίδομα που θα έχει την μορφή κοινωνικού μερίσματος με την καταβολή του κοντά στις γιορτές το Χριστουγέννων. Η εκτίμηση είναι ότι άσκηση αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Από τα 300 εκατ. ευρω υπολογίζεται ότι τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα και τα υπόλοιπα 50 να ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εφόσον ακολουθηθεί το παλιό μοντέλο για το κοινωνικό μέρισα , δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα. Για αυτούς το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Εφόσον περισσέψουν χρήματα τότε θα συμπεριληφθούν την λίστα των δικαιούχων:

• ανασφάλιστοι υπερήλικες
• άτομα με αναπηρία
• μακροχρόνια άνεργοι

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη πιθανώς κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ.

Κασσελάκης: «Υιοθετήστε σήμερα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας πως «ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη των διυλιστηρίων για να δώσει ακόμα ένα pass, αυτή τη φορά ως επίδομα στους συνταξιούχους. Για ακόμη μια φορά αφήνει το πρωθυπουργικό κοστούμι των λεφτόδεντρων του κ. Γκρίνμπεργκ και ντύνεται κομματάρχης της Δεξιάς του ‘50. Υιοθετήστε σήμερα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήστε τώρα σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών και δη με τον φορολογικό συντελεστή που προτείνουμε».
Σε παρόμοιο τόνο και ο πρόεδρος της ΚΟ, όπου σημείωσε πως «εδώ και 1,5 χρόνο επιμένουμε ότι υπάρχουν σημαντικά υπερκέρδη στα δύο διυλιστήρια της χώρας και για το 2023, που ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) και ότι αυτά πρέπει να φορολογηθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία, που υποφέρουν από τις υψηλότατες τιμές καυσίμων και την ακρίβεια. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης μας επιβεβαιώνει, αν και πάλι επιλέγει, όπως φαίνεται, να κρατήσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, στο χαμηλότερο συντελεστή (33%) και να “ξεχάσει” βολικά το 90%, που είχε ανακοινώσει για τα υπερκέρδη του ενεργειακού τομέα, το Μάρτιο του 2022 στη Βουλή. Περιμένουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως επίσης έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», επεσήμανε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος.

Ανδρουλάκης: «Να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες»

«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες, να μελετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, εκτεταμένους ελέγχους και θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών για να θωρακιστεί το καταναλωτικό κίνημα απέναντι στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Στην τελευταία προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, έθεσα ευθέως στον κ. Μητσοτάκη, αν σκοπεύει να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα διυλιστήρια και στις εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη του 2023, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν ναι, σε τι ποσοστό -90% ή 33% όπως επέλεξε η κυβέρνηση για τα υπερκέρδη του 2022- καθώς και τι ποσό υπολογίζει να εισφέρει στα κρατικά ταμεία; Τότε, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε», συμπλήρωσε.

KKE: «O Μητσοτάκης παριστάνει τον γαλαντόμο»

«Την ώρα που ενεργειακοί όμιλοι και διυλιστήρια “σπάνε” κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον γαλαντόμο “μοιράζοντας”, ως δήθεν παροχές – και μάλιστα έκτακτες – ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που έχουν ήδη κλέψει από τον λαό. Εντωμεταξύ, το “πάρτι” των κερδών συνεχίζεται ανενόχλητο, μαζί με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος», σχολιάζει το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Πραγματική ανακούφιση αποτελεί μόνο η μόνιμη κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο ρεύμα και τα καύσιμα και η φορολόγηση του συνόλου των κερδών των μεγάλων ομίλων, για να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη των λαϊκών αναγκών»

Νέα Αριστερά: «Φορολογεί μόνο κατά 33% αντί για 90% που είναι το ανώτατο ποσοστό»

Αιχμηρό σχόλιο από τη Νέα Αριστερά που κατηγορεί την κυβέρνηση για «κοροϊδία των λαϊκών στρωμάτων και των συνταξιούχων και προστασία των υπερκερδών. Η Ν.Δ. φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων μόνο κατά 33% αντί για 90% που είναι το ανώτατο ποσοστό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελάχιστο μέτρο που θα έπρεπε να λάβει μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί χορηγό του πληθωρισμού απληστίας».
«Αυτό που σκοπίμως αποκρύπτεται από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς είναι ότι η Ν.Δ. φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων μόνο κατά 33% αντί για 90% που είναι και το ανώτατο ποσοστό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] Την ώρα που οι ανισότητες οξύνονται και η ακρίβεια καλπάζει, ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο παρουσιάζουν ως θρίαμβο τα 300 εκ. Ευρώ», σχολιάζει το γραφείο Τύπου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr