Ομόφωνα δεκτή με ενθουσιασμό η πρόταση της παράταξης «Μπροστά» στο δημοτικό συμβούλιο
Η Παλιά Πόλη και η προοπτική να χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βρήκε ομόφωνη και ενθουσιώδη αποδοχή από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου. Στην πρόταση που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά» Σάββα Μελισσόπουλο, περιλαμβάνονται μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία για τον παραδοσιακό μας οικισμό που μπορούν τεκμηριώνουν και ισχυροποιούν την προσπάθεια καθώς «ακουμπούν» στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO.
Πρόταση Σ. Μελισσόπουλου για ένταξη της Παλιάς Πόλης στην UNESCO
Όπως ότι η πόλη η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι χτισμένη μετά το 1829 από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους και διασώθηκε από τον αείμνηστο τότε Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο που επέτυχε την έκδοση Π.Δ το 1976, που χαρακτήριζε την Παλιά Πόλη προστατευόμενο οικισμό. Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν σήμερα 1200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα, από τα οποία τα 140 χαρακτηρίζονται ως πολύ αξιόλογα, τα 130 αξιόλογα και τα 260 ενδιαφέροντα.
Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Ελλάδα και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μελισσόπουλος : «Η υποψηφιότητα ένταξης της Παλιάς Πόλης Ξάνθης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO θα επιφέρει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στο Δήμο μας, διότι η αναγνώριση μιας τοποθεσίας ή ενός οικισμού ως δείγμα εξαιρετικής οικουμενικής αξίας αποτελεί την τοπική και πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου και επιφέρει σημαντικά τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αφού θα αυξήσει τη φήμη της πόλης μας Πανελληνίως και Παγκοσμίως.
Παράλληλα θα διασφαλιστεί η αναγνώριση, ο σεβασμός και η αξιοποίηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιπλέον θα υπάρχει δέσμευση από όλους τους φορείς για την πολιτιστική προστασία της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης δια παντός». Να σημειώσουμε ότι η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας έχει ενταχθεί στην UNESCO 2007ενώ στην περιοχή μας έχει ενταχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων το 2016.
Δήμαρχος Σ. Κοντός: «Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα συστήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή»
Η πρόταση Μελισσόπουλου χαιρετίστηκε από τον δήμαρχο κ. Κοντό που μάλιστα πρότεινε την σύσταση Διαπαραταξιακής για την διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης σε πρώτη φάση και στην συνέχεια για την κατάρτιση του φακέλου. Επικεφαλής της επιτροπής ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Τάσος Ταρενίδης. Ο κ. Φανουράκης υπενθύμισε πως έχει γίνει μια προσπάθειας επί δημαρχίας του Μιχάλη Στυλιανίδη και συμφωνήθηκε να αναζητηθεί ο φάκελος και να αποτελέσει τη βάση για το εγχείρημα.
empros.gr