Πληθωρισμός – ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, άλμα 12% στις τιμές

Σε ποια προϊόντα / υπηρεσίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) καθορίστηκε στο 12% έναντι 11,4% τον Αύγουστο. Όσον αφορά τον μηνιαίο δείκτη, μάλιστα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ για το 12μηνο Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 8,7% σε σύγκριση με τον δείκτη της αντίστοιχης περιόδου 2020 – 2021.

Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία είχε προσδιορίσει την άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 12,1% για τον Σεπτέμβριο.

Ας σημειωθεί ότι η μικρή απόκλιση μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat -δηλαδή μεταξύ «μη εναρμονισμένου» και «εναρμονισμένου» πληθωρισμού- οφείλεται σε τεχνικές διαφοροποιήσεις της μεθόδου μέτρησης.
newmoney.gr & ot.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του