Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για άμεσο άνοιγμα της εστίασης

Επιστήμονες και επαγγελματίες θέλουν επαναλειτουργία με κανόνες

Ολοενα και πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για άνοιγμα της εστίασης πριν ή κοντά στο Πάσχα, δίχως να λείπουν και κάποιοι επιστήμονες που εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι και επιμένουν στην επαναλειτουργία του κλάδου κοντά στις 15 Μαϊου.

Ωστόσο, οι εικόνες από κορωνο-πάρτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο μεγάλος συνωστισμός σε πάρκα και πλατείες – χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη το πάρκο Ανατολικής Θράκης, όπου κάθε απόγευμα επικρατεί το αδιαχώρητο- επιτάσσουν να συζητηθεί το θέμα, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και επιτροπής επιστημόνων, αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Σε μήνυμά της η #estiasigreece, αναφέρει :

«Η estiasigreece παρακολουθεί το θέατρο του παραλόγου αποσβολωμένη.

Ο κλάδος που σύρεται σε αυτόφωρα για δύο (2) decibel και ενώ είναι κλειστός έξι (6) μήνες, παρακολουθεί υπαίθρια δημόσια party μεταμεσονύχτιες ώρες. Κύριε Χαρδαλιά, μιλήστε μας και τώρα για τη εστίαση ως φορέα υπέρ μετάδοσης του ιού…

Κύριε Χρυσοχοΐδη, αλήθεια ποιον  δύσμοιρο επιχειρηματία της εστίασης θα διαπομπεύσετε πάλι ενώ στις πλατείες και στα υπαίθρια πάρτι κάνετε ότι δεν είδατε… δεν ακούσατε… και δεν ξέρετε;

Από ποιον προσπαθείτε να προστατεύσετε τους πολίτες τελικά, από την εστίαση; Γιατί από τον ιό σίγουρα όχι.

Όταν εμείς ανοίξουμε θα μας ζητάτε αποστάσεις και μειωμένη χωρητικότητα; Ή μηπως θα σας πειράζουν οι όρθιοι;

Κύριε Μητσοτάκη περιμένουμε με αγωνία το επόμενο διάγγελμα σας… Ως εδώ… οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί!!!».

 

Οι επιστημονικές απόψεις

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, η  πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα τάχθηκε υπέρ. Όπως εξήγησε «είναι καλύτερο να ανοίξει η εστίαση με μέτρα» από το να συνωστίζεται ο κόσμος στις πλατείες χωρίς μέτρα».

Ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, διεμήνυσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κυρία Λινού, ερωτώμενη σχετικά με την πορεία του ιού, σημείωσε πως η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει από το χειμώνα με τραπεζάκια έξω και με τα σωστά μέτρα, προσθέτοντας πως όπου έγινε αυτό, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Μιλώντας στο mega ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Stanford, Τζον Ιωαννίδης, υποστήριξε πως πρέπει να ανοίξει και η εστίαση βάζοντας το ζήτημα σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που σημειώνονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρους και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» πρόσθεσε.

«Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε» επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, δήλωσε από την πλευρά της μιλώντας στο στον Ant1 ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν. «Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες» τόνισε στο Open ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ωστόσο, υπάρχουν και επιστήμονες που επισημαίνουν πως θα ήταν κακή ιδέα το άνοιγμα της εστίασης πριν το Πάσχα.

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα λόγω των κορωνοπάρτι, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος απάντησε ότι «η  εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις» και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση να επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» και δήλωσε πως εδώ και ένα μήνα δεν συμφωνεί με την έξοδο του Πάσχα, ενώ δήλωσε και αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης πριν από τις 15 Μαΐου. Ακόμα, μίλησε για το τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα και απάντησε στο εάν βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος.

Από κυβερνητικής πλευράς, το θέμα επαναλειτουργίας της εστίασης, σε συνάρτηση με τα κορωνοπάρτι, συζητήθηκε τη Δευτέρα σε σύσκεψη στο Μαξίμου, δίχως να γίνουν ανακοινώσεις, ενώ σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπουργού Ανάπτυξης όσο και του αναπληρωτή του, η εστίαση θα ανοίξει γύρω στις 15 Μαΐου, σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και με self tests.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναλειτουργία της εστίασης τώρα με μέτρα

Το άνοιγμα της εστίασης με κανόνες συνηγορούν επιστήμονες και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι 14 μήνες σε lockdown με απόφαση της κυβέρνησης μοιάζουν να έχουν φέρει τον κόσμο στα όρια του. «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημειώνει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του από την κυβερνητική ανικανότητα να διαχειριστεί την πανδημία καθώς το μόνο στο οποίο επένδυσε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ατομική ευθύνη των πολιτών που έπρεπε να καθίσουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση.

Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο