Πλημμύρες Έβρου: Στις 400.000 ευρώ οι αποζημιώσεις 

Τι έδειξε η προεκτίμηση του ΕΛΓΑ για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σε «Ερυθροπόταμο» και «Δρούτζα» 

 «Ανοχύρωτος ο Έβρος μπροστά στα καιρικά φαινόμενα», καταγγέλλει η «Ενότητα»  

Την προεκτίμηση των καλλιεργημένων εκτάσεων στην περιοχή του Ερυθροποτάμου και της Δρούτζας, που πιθανόν  να πλημμυρίσουν ζήτησε από τις αρχές Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, σε συνεννόηση  με τον προϊστάμενο εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Έβρου  Δημήτρη Πανταζή , ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. 

Αφουγκραζόμενος την αγωνία αιρετών και αγροτών το τελευταίο  διάστημα και με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά  φαινόμενα στην περιοχή,  ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας  ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου το αίτημα του βρήκε άμεση ανταπόκριση. Τα στοιχεία της προεκτίμησης έδειξαν ότι για την  περιοχή Ερυθροποτάμου τα στρέμματα που βρίσκονται στην δίνη των πλημμυρών είναι 7.420 με αποζημιώσεις ύψους 340.000 ευρώ και για την περιοχή της Δρούτζας 1000 στρεματα με αποζημίωση 50.000 ευρώ. 

Θα ακολουθήσει κανονική εκτίμηση, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, όταν τραβηχτούν τα νερά, αλλά έτσι και αλλιώς τώρα ξέρουμε που βαδίζουμε. Βέβαια, αν θα προκληθούν και άλλες ζημίες, θα προστεθούν και αυτές στην κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί  με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ Έβρου. 

«Δυστυχώς δεν υπήρξε ολόκληρη χρηματοδότηση, όπως ζητήσαμε σαν ΠΕ Έβρου, αλλά τμήμα αυτής, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανταπόκριση στο κλείσιμο των ζημιών στα αναχώματα από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, γι’ αυτό και ζήτησα αυτήν την προεκτίμηση» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε μάλιστα και τις περιοχές όπου έγιναν οι εκτιμήσεις. Αυτές αφορούν την πόλη του Διδυμοτείχου και τα χωριά Αλεποχώρι, Ασβεστάδες, Ασπρονέρι, Βρυσικά, Ελαφοχώρι Ευγενικό, Ελληνοχώρι, Θούριο, Ισαάκιο, Καρωτή, Κουφόβουνο, Κυανή, Λάδη, Μάνη, Παλιούρι, Ποιμενικό, Πραγγί, Πύθιο και  Σοφικό. 

Ενότητα: «Ανοχύρωτος ο Έβρος μπροστά στα καιρικά φαινόμενα» 

Τις νέες, καταστροφικές, όπως τις χαρακτηρίζει, πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου  και τις «εγκληματικές οι ευθύνες  όλων των κυβερνήσεων  για την πρωτόγονη  αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας» αναδεικνύει με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». 

Όπως επισημαίνει, ο εφιάλτης  των πλημμυρών ξαναχτύπησε και πάλι τις παρέβριες περιοχές, αυτή τη φορά στον κεντρικό Έβρο ( περιοχή Τυχερού) και την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά  δίκτυα,  οδοποιία κλπ 

«Για άλλη μια φορά περίτρανα αποδεικνύεται ότι η Π.Ε Έβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Φέτος δε τα  πράγματα είναι  ακόμα χειρότερα,  γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας τα ρήγματα στα αναχώματα από παλιότερες πλημμύρες παρέμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα τα αγροκτήματα χιλιάδων συναδέλφων μας στον Έβρο, στον Άρδα  και τον Ερυθροπόταμο να είναι  εντελώς απροστάτευτα.   

Η ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συνήθισαν να μας λένε.  Άλλωστε ο φετινός χειμώνας μέχρι τώρα είναι ήπιος, αλλά φταίνε η  ΕΕ και οι  Ελληνικές κυβερνήσεις  που στις  πολιτικές  τους,  τα έργα για  την αντιπλημμυρική θωράκιση και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν είναι επιλέξιμα.  Τεράστιες  όμως είναι οι ευθύνες και των τοπικών στελεχών  τους,  που  για άλλη μια φορά θα σπεύσουν «επί τόπου » για να  χύσουν  δάκρυα  που είναι πέρα για πέρα κροκοδείλια.  Μπροστά στα μάτια τους η αρμόδια Υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση,  τα αναχώματα ανοιχτά, οι κοίτες των ποταμών και τα αποστραγγιστικά δίκτυα για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων» 

Απευθύνει κάλεσμα προς αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές που θα πραγματοποιήσουν στο επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής . 

«Συσπειρωμένοι στους Συλλόγους μας και την Ομοσπονδία να συγκρουστούμε με τις  αντιλαϊκές πολιτικές  τους και ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ: 

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% για το σύνολο των καταστροφών.  
  • Να  κλείσουν τώρα τα  ρήγματα στα αναχώματα. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση όλων των καταστροφών.  
  • Να απαιτήσουμε την έγκριση όλων των κονδυλίων που απαιτούνται  για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ στην Π.Ε Έβρου για μια αποτελεσματική  αντιπλημμυρική θωράκιση  και  σύγχρονη διαχείριση των υδάτινων πόρων». 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο