efhmerida1

«Πιθανή» η παράδοση στην κυκλοφορία της μισής (!) περιφερειακής οδού ως το τέλος του ‘24

Στις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του έργου, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας
Γενικότητες για το αεροδρόμιο – Ματαίωση διαγωνισμού για το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης

Της Κικής Ηπειρώτου

Στην κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωσή της, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρηστος Σταϊκούρας μετά την περιοδεία του στον Έβρο και την ΑΜΘ.
Υπενθυμίζεται πως η υπογραφή της σύμβασης για το έργο των 26 εκ ευρώ έγινε στις 23 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ τον Μάιο του 2022 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο. Για την μέχρι εκείνη την στιγμή πορεία του έργου είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ο τότε υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα ήταν έτοιμα στο τέλος του 2023.
Τελικώς, το έργο αποδείχθηκε περισσότερο απαιτητικό και χρονοβόρο από τις αρχικές εκτιμήσεις και διαβεβαιώσεις. Μιλώντας για τις νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε:
«Εκκρεμεί η κατάληψη των απαλλοτριωμένων ακινήτων στα τμήματα όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια – κατοικίες, και η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, η οποία συντάχθηκε για να συμπεριλάβει τις αλλαγές στην κατασκευή των τεχνικών του έργου, οι οποίες προέκυψαν από τις πρόσθετες απαιτήσεις που τέθηκαν από τον ΟΣΕ για τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν μελλοντικά, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η δια-λειτουργικότητα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Το έργο, το οποίο και επισκεφτήκαμε με την Ανάδοχο εταιρεία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «πιθανότατα, το μισό – χιλιομετρικά – έργο να έχει περαιωθεί και να παραδοθεί σε κυκλοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2024».

Γενικότητες για το αεροδρόμιο

Δυστυχώς, ο Υπουργός έκανε μία πολύ γενικόλογη αναφορά στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, το οποίο, πέρα από το θέμα της αποκατάστασης της μόνωσης στο κεντρικό κτίριο, που μετά από νέα παράταση που έλαβε ο ανάδοχος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, προκειμένου να εκλείψουν και οι εικόνες με τους… κουβάδες, έχει και το γνωστό θέμα με τον ημιτελή πύργο ελέγχου που εδώ και χρόνια καρκινοβατεί.
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε απλώς το προφίλ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», το οποίο διαχειρίζεται, τα τελευταία 5 έτη, κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση, και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως. Επιπλέον, όπως είπε, «είναι ο μοναδικός αερολιμένας στην Ελλάδα με 24ωρη ετοιμότητα ενεργοποίησης, με προηγούμενη ειδοποίηση 20 λεπτών της ώρας, για την εξυπηρέτηση επιχειρησιακών κρατικών, στρατιωτικών, νοσοκομειακών ή πυροσβεστικών πτήσεων… Επιδίωξή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Αερολιμένα» είπε ο Υπουργός χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος.

Ματαίωση διαγωνισμού για το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης

Αναφορικά με το έργο «Αποκατάσταση Προσήνεμου Μώλου και Προστασία Εισόδου Αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης» για το οποίο είχε υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και είχε εγκριθεί η χρηματοδότησή της με 1,6 εκατ. Ευρώ πριν μήνες, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε πως έχει οριστικοποιηθεί η έκπτωση του αναδόχου, ενώ λόγω μη ύπαρξης άλλου διαγωνιζομένου, όπως είπε, πρέπει να ματαιωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.
Το έργο θα επανα-δημοπρατηθεί από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αυξημένο προϋπολογισμό (λόγω επαύξησης της τιμής των λιθορριπών του έργου, εξαιτίας ειδικών συνθηκών), αφού εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr