«Πίσσα και πούπουλα»: Το γλυκό της Σαμοθράκης που εκθείασε το Lonely Planet

Αποτελεί δημιουργία ενός Έλληνα pastry chef που ζει στη Γαλλία- Η ιστορία του ονόματός του

Η γραφική Χώρα της Σαμοθράκης, αποτελεί τα τελευταία χρόνια αγαπημένη στάση όσων επιλέγουν για τις διακοπές τους το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, με την πλούσια φύση και τη μοναδική αύρα. Αυτό δεν το οφείλει μόνο στο παραδοσιακό της χρώμα, με τα στενά σοκάκια, τα διώροφα σπίτια -κτισμένα το ένα κάτω από το άλλο- και στο μεσαιωνικό κάστρο των Γκατελούζι, αλλά και σε ένα στιλάτο καφέ – ζαχαροπλαστείο που σερβίρει ένα γλυκό, που λιώνει-κυριολεκτικά- στο στόμα. Το γλυκό «Πίσσα και πούπουλα», είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα πρέπει να ανηφορίσετε προς την Χώρα, σαν βρεθείτε στην Σαμοθράκη, κάτι τελικά που σίγουρα δε θα κάνετε μία μόνο φορά όσο θα είστε στο νησί.
σοκολατένια πρόκληση «Πίσσα και πούπουλα», είναι ένα γλυκό με μαλακή υφή που λιώνει στο στόμα. Μη σας ξεγελάσει η όψη του δεν είναι σοκολατόπιτα. Θυμίζει μαλακό brownie, λίγο πριν καταλήξει σε σουφλέ σοκολάτας, πασπαλισμένο με καραμελωμένα αμύγδαλα, το οποίο συνοδεύεται από μια μπάλα χειροποίητου παγωτού βανίλιας Μαδαγασκάρης ή ότι άλλου είδους παγωτού τραβάει η όρεξή σας. Αυτή η αντίθεση της ζεστής σοκολάτας με το παγωτό βανίλιας, είναι ένα από τα μυστικά που κάνει τον ουρανίσκο να χτυπάει «κόκκινο».

«Ψυχή» του «Λευκού Πύργου» είναι ο pastry chef Γιώργος Στεργίου με την σύζυγό του Δάφνη, που ζουν μόνιμα στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, επιστρέφουν στην Σαμοθράκη για να προσθέσουν τη δική τους μοναδική «πινελιά» σε ροφήματα, γλυκά, κοκτέιλ, παγωτά κ.α. που προσφέρει η επιχείρηση. Όλα χειροποίητα και με υλικά -κυριολεκτικά- απ’ όλον τον κόσμο. Όλους τους προηγούμενους μήνες, Γιώργος και Δάφνη ερευνούν και πειραματίζονται στην Γαλλία, πάνω σε νέες γεύσεις, εμπλουτίζοντας στη συνέχεια τον κατάλογο του «Λευκού Πύργου».

Το γλυκό που εκθείασε το Lonely Planet

Πηγή της έμπνευσης του γλυκού «Πίσσα και πούπουλα», γλυκό πατενταρισμένο μάλιστα, υπήρξε η «περιπέτεια» των ιδιοκτητών με την ελληνική γραφειοκρατία. Αν βρεθείτε στην Σαμοθράκη και στον «Λευκό Πύργο» ρωτήστε τον φιλόξενο και χαμογελαστό Γιώργο, να σας διηγηθεί την ιστορία του γλυκού, του οποίου ακόμη ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet έχει «πλέξει» το εγκώμιο.

Τι άλλο θα βρείτε στον «Λευκό Πύργο»; Γλυκά (δοκιμάστε επίσης τσιζκεικ με ντόπιες μαρμελάδες), χειροποίητα ροφήματα, όπως λεμονάδα με μέλι και κανέλα, επιδόρπια, το γιαούρτι με πικραμύγδαλο εντυπωσιάζει, καθώς εξωτικά αφεψήματα, καφέδες από όλον τον κόσμο κ.α. Όσο για τα παγωτά, αγριοτριαντάφυλλο και δυόσμος είναι κάποιες από τις γεύσεις που ξεχωρίζουν. Όλα χειροποίητα, δια χειρός και φαντασίας του Γιώργου και της Δάφνης. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη επιλογή και από κρασιά και μπύρες, από μικρά ελληνικά οινοποιεία και ζυθοποιεία.
travel.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο