Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελεί μία δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από το… μακρινό 2018
Στην έγκριση της μελέτης εφαρμογής του έργου «Διαμόρφωση χώρου για την εγκατάσταση συστήματος Ποζιτρονικής κα Αξονικής Τομογραφίας(PET-CT)», του υπό κατασκευή τμήματος PET-CT στο Π.Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση που υπέγραψε η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα στις 7 Φεβρουαρίου.
Οι υπογραφές μεταξύ της τότε διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπων του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με θέμα τη δωρεά συστήματος pet-scan, κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν ‘πέσει’ από το 2019. Ωστόσο, σχεδόν 4 χρόνια αργότερα, το μηχάνημα δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, λόγω των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται και τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2022 η έκδοση των οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί το μηχάνημα, ενώ ακολούθησε τον Ιούνιο η ανάδειξη του αναδόχου για την εγκατάσταση και σύνδεσή του.
Είναι γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του pet-scan έχουν μεταβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Από αναφορές για λειτουργία του εντός του 2021 φτάσαμε στο 2023 και πλέον ελπίδα όλων – και κυρίως των ογκολογικών ασθενών που έως σήμερα μετακινούνται ως τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις τους, με ό,τι κόστος έχει αυτό, σωματικά, ψυχικά και οικονομικά – είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να τεθεί σε λειτουργία, επιτέλους, εντός του τρέχοντος έτους.
Λεπτομέρειες της λειτουργίας του
Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) ή PET scan είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης βλαβών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στο απεικονιστικό αυτό σύστημα (PET) είναι ενσωματωμένος ένας υπολογιστικός τομογράφος (CT) για την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωματικών ανατομικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής ΔΠΘ και Δ/ντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΠΓΝΑ, η προσφορά της PET στην διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών είναι ανεκτίμητη σε πολλά επιστημονικά πεδία της Ιατρικής όπως κυρίως σε Ογκολογία, Νευρολογία, Αιματολογία, Παιδιατρική , Λοιμωξιολογία, Καρδιολογία, Ουρολογία Ορθοπεδική κλπ.
Για τους ογκολογικούς ασθενείς, το PET scan αποτελεί ισχυρό όπλο για την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση οδηγώντας στην σωστή και έγκαιρη επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η Ιατρική σήμερα οδεύει στην ακρίβεια και την εξατομικευμένη θεραπεία. Το PET scan δίνει τις κατάλληλες και απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου, τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου. Επιπλέον, θα μπορεί να γίνει ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες αποφεύγοντας ανώφελες, χρονοβόρες και υψηλού κόστους θεραπείες στις οποίες δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς να ανταποκριθούν, Η PET μπορεί να δείξει την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία (χημειοθεραπεία-χειρουργική θεραπεία) έτσι ώστε έγκαιρα να αποφασιστεί η αλλαγή ή όχι θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Σημαντικός είναι ο ρόλος του PET scan για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση αποφεύγοντας την ακτινοβόληση των υγιών οργάνων. Συνεπώς τα πλεονεκτήματα του PET scan στην Ογκολογία είναι η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, ο πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου, ο ακριβής σχεδιασμός ακτινοθεραπείας, η σωστή επιλογή θεραπείας, η πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης της θεραπείας ή της μη ανταπόκρισης οπότε και αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος προς όφελος των ασθενών. Πρέπει να αναφερθεί ότι το όφελος έναντι του κόστους της εξέτασης είναι πολλαπλό ,λόγω του ότι αποτρέπονται πολλές άλλες εξετάσεις, άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις και πολλές ημέρες νοσηλείας. Η εξέταση είναι απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη για τον ασθενή και χωρίς παρενέργειες. Η διάρκεια της στο μηχάνημα είναι 40-45 min και η όλη παραμονή του ασθενούς στη μονάδα ΡΕΤ του Πανεπιστημιακού Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΠΓΝΑ θα είναι περίπου δυόμιση ώρες.
Κ.Η.