Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τα εκατομμύρια self-test που γίνονται κάθε εβδομάδα 

«Τεράστιος όγκος πλαστικού και χημικών, που μπορεί να καταλήξουν στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας του ΔΠΘ Γ. Καρακασιλιώτης 
Tα υλικά που περιέχουν τα self test θεωρούνται βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα – Οι τρόποι ασφαλούς απόρριψής τους  

 Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου 

 Εκατομμύρια self test πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα  στην Ελλάδα, ωστόσο πολλά είναι  τα ερωτήματα  για την τύχη των αποβλήτων τους, που περιέχουν ουσίες που απαιτούν ειδική μεταχείριση. Τα υλικά που περιέχουν τα self test θεωρούνται βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα. Αν και αυτή η πληροφορία αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών, δεν είναι εμφανής, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να διορθωθεί. Αναλυτικές οδηγίες για τα υπολείμματα των self-tests, βρίσκει κανείς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Όσο για τις ενδεχόμενες λύσεις; Όπως εξηγεί στο ethnos.gr, ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙΠΑΕ, Πέτρος Σαμαράς, «Θα μπορούσαν να βγουν κάποιοι ειδικοί κάδοι σε συγκεκριμένους χώρους όπου θα μπορούσε ο πολίτης να πάει να διαθέσει αυτά τα υπολείμματα και να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο η διαχείριση μετά». 

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι  

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Γιάννης Καρακασιλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ «θα πρέπει να διαχωρίσουμε την επικινδυνότητα  σε δυο επίπεδα. Η μία επικινδυνότητα είναι στην υγεία, από την άποψη ότι πολύς κόσμος έχει την αίσθηση ότι με τα self test καταλήγει στα απορρίμματα, ένας μεγάλος όγκος ιικού φορτίου, ο οποίος ενδεχομένως να είναι επικίνδυνος στην διαχείριση και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, το οποίο ίσως κάποιοι το βλέπουν λιγότερο σημαντικό, αλλά ίσως είναι το πιο σημαντικό και αφορά στην περιβαλλοντική  επιβάρυνση από τα self test 

Όπως εξήγησε, «όσον αφορά το κομμάτι της υγείας, θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει το self test, από άποψη ιικού φορτίου, ως ένα χαρτομάντηλο που έχει μόλις χρησιμοποιήσει ένας ασθενής η ένα ύποπτο κρούσμα. Οπότε, θεωρώ ότι το επίπεδο της επιβάρυνσης στην υγεία, για κάποιον, ο οποίος θα κάνει την αποκομιδή των σκουπιδιών, ή θα τα διαχειριστεί, είναι ελάχιστη ή τουλάχιστον είναι συγκρίσιμη  με τον όγκο των απορριμμάτων  που βγαίνει από το σπίτι ενός ο οποίος νοσεί ή είναι φορέας. Όσον αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι, εκεί, ομολογουμένως, είναι ένας τεράστιος όγκος πλαστικού, αλλά και κάποιων χημικών, τα οποία, εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, στην πορεία, αυτά μπορεί να καταλήξουν στο φυσικό περιβάλλον». 

Τα  self test  μπήκαν στην ζωή μας, αλλά χωρίς τις κατάλληλες οδηγίες για την σωστή διαχείριση των αποβλήτων τους. Όπως σημείωσε ο κ. Καρακασιλιώτης, «αρχικά, υπήρχε μια οδηγία, όσον αφορά κάποιους χώρους  Για παράδειγμα, όταν γίνεται η διαχείριση σε ένα κοινόχρηστο χώρο, τα απορρίμματα, τα οποία αφορούν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα, πρέπει να απορρίπτονται σε ένα ειδικό κάδο. Για τα οικιακά απορρίμματα, νομίζω ότι είναι απλό, αν το σκεφθεί κάποιος, ποιος είναι ο όγκος των μολυσμένων απορριμμάτων που βγαίνει από ένα  σπίτι με κρούσμα και το πόσο τοις εκατό αποτελεί αυτό το self test,  μέσα σε αυτά τα ημερήσια οικιακά απορρίμματα, τα οποία είναι ως επί το πλείστων μολυσμένα». 

Πώς πετάμε στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα self tests 

Ειδικές οδηγίες για το πώς πετάμε στα σκουπίδια, την απόρριψη και ορθή δηλαδή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self-test, είχε εκδόσει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με αυτές, εάν το τεστ είναι αρνητικό: 

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Εάν το τεστ είναι θετικό: 

 • Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο. 
 •  Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test. 
 •  Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τα λοιπά απόβλητα την περίοδο της πανδημίας από την περασμένη άνοιξη. 
 • Ετσι, για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19 ορίζεται ότι: 
 • Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄αυτό δεν απορρίπτονται στον μπλέ κάδο. 
 • Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα συλλέγονταο σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. 
 • Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου. 
 • Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια. 
 • Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο. 
 • Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους. 
 • Συνεχίζουμε κανονικά να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. 
 • Για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19 προβλέπεται: 
 • Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται. 
 • Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης 
 • Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά. 
 • Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών. 
 • Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο