Περισσότερα χρήματα και χρόνος χρειάζονται για το δρόμο Μαρωνείας-Πετρωτών

Λόγω του εντοπισμού ευρημάτων, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ακόμη συνεργείου για την υλοποίηση έκτακτων αρχαιολογικών εργασιών – Αύξηση προϋπολογισμού και επιπλέον 9 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου

της Κικής Ηπειρώτου

Περισσότερα χρήματα και περισσότερος χρόνος χρειάζονται τελικά για την ολοκλήρωση της παραλιακής οδού που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την παραλία των Πετρωτών, που είναι εδώ και περίπου ένα χρόνο σε εξέλιξη. Λόγω εντοπισμού νέων ευρημάτων, κρίθηκε ως αναγκαία η συγκρότηση ενός ακόμη συνεργείου που θα υλοποιήσει έκτακτες αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή κατασκευής του δρόμου. Η συνεχής ανακάλυψη αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι κάτι το αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για περιοχή με σημαντική ιστορία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνει αναπροσαρμογή σε βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής σύμβασης.
Έτσι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε σε τροποποίηση του έργου, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του και το χρόνο παράδοσης. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, γίνεται τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Υποέργου 4 με αύξηση από 500.000 € σε 684.219 € λόγω του εντοπισμού ευρημάτων. Έτσι, ο συνολικός προϋπολογισμός από 13.679.600 € θα ανέλθει σε 13.863.819 €. Επιπλέον, αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, κι από 31/3/2023 νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης ορίζεται η 31/12/2023.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Προβλέπεται νέα οδό μήκους 14.658 μ. με έναρξη τον ισόπεδο κόμβο νοτίως της Μαρώνειας προς Άγιο Χαράλαμπο και πέρας στη διάβαση που αποτελεί όριο των Νομών Ροδόπης και Έβρου με όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα (χώροι στάθμευσης, πεζόδρομο, κατασκευή τεχνικών και μίας γέφυρας, οδοφωτισμός-σήμανση-ασφάλιση). Ο δρόμος θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της Αρχαίας Ισμάρας, θα διέρχεται πάνω από την παραλία Πετρωτών και θα καταλήγει στη διάβαση που αποτελεί όριο των Νομών Ροδόπης και Έβρου. Στις περιοχές: έναρξης του έργου, δυτικού τμήματος των Μακρών Τειχών, σύναξης και πριν τη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο προβλέπονται συνολικά τέσσερις χώροι στάθμευσης. Στις διασταυρώσεις της εν λόγω οδού με την οδό Μαρώνεια – Άγιο Χαράλαμπο και την οδό Πετρωτών – Παραλίας πετρωτών (έναρξη και στο 12ο χλμ του έργου) προβλέπεται η κατασκευή δύο τετρασκελών ισόπεδων κόμβων. Από την έξοδο του πρώτου χώρου στάθμευσης έως και το αρχαίο θέατρο και σε μήκος 1.410μ προβλέπεται κατασκευή λιθόστρωτης λωρίδας (πεζόδρομου) πλάτους 2,05μ ενώ αποκαθίστανται και δύο πλατώματα θέασης με τις προσβάσεις τους στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου. Για την απορροή των υδάτων, θα κατασκευαστούν συνολικά ογδόντα τεχνικά, τα εξήντα είναι σωληνωτά και τα είκοσι είναι κιβωτοειδής οχετοί, ενώ θα κατασκευαστεί και μία γέφυρα ανοίγματος 28,50μ. Προβλέπεται επίσης ο οδοφωτισμός στους κόμβους και στον 1ο χώρο στάθμευσης. Στην περιοχή των Μακρών τειχών και εξαιτίας του μικρού διαθέσιμου πλάτους οδοστρώματος, θα τοποθετηθεί σύστημα αυτόνομων φωτεινών σηματοδοτών ώστε η κυκλοφορία να πραγματοποιείται εκ περιτροπής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο