room-to-grow-bnner

Περισσότερα από 2.000 παιδιά έχει αγκαλιάσει στον Έβρο η Ένωση «Μαζί για το παιδί»

Συνέντευξη με την Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού, η οποία εδώ και 2 χρόνια «τρέχει» το πρόγραμμα του Έβρου
Σημαντικές και πολύπλευρες παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Ιδιαίτερη σημαντική είναι η παρουσία και η προσφορά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», που μετά από ένα σπουδαίο έργο πανελλαδικά, έχει έντονη παρουσία, από το 2019 και στον Έβρο. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και τους τελευταίους μήνες με την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ένωση κατάφερε να στηρίξει ουσιαστικά και πολύπλευρα δομές εκπαίδευσης και υγείας στο νομό μας.

Για όσα έχουν ήδη γίνει και για όσα προγραμματίζονται από εδώ και στο εξής, μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» η κυρία Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού, η οποία εδώ και 2 χρόνια «τρέχει» το πρόγραμμα του Έβρου.

Η συνέντευξη

Ποιοι είναι οι σκοποί και η φιλοσοφία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»;

«Ο καθημερινός σκοπός της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δεν είναι άλλος από την  ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η εξασφάλιση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών σε ανάγκη και η δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας που διέπει την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’».

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της Ένωσης, μέχρι σήμερα, στον Έβρο;

«Μέλημα του Μαζί για το Παιδί  είναι να προσπεράσει τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στην υγεία και στην παιδεία στα παιδιά και τους νέους των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

Στον Έβρο η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει  έντονη παρουσία από το 2019. Με δράσεις ολιστικής παρέμβασης έχει αγκαλιάσει περισσότερα από 2.000 παιδιά.

Από το 2019 έως σήμερα ενισχύθηκαν από το «Μαζί για το Παιδί» συνολικά 45 εκπαιδευτικές μονάδες όλων των σχολικών βαθμίδων με τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα κλπ, με αθλητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, όπως στρώματα γυμναστικής, μπάλες, βατήρα ενόργανης, βιβλία, μουσικά όργανα, χάρτες, γεωμετρικά όργανα,  παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και με έπιπλα.

Έγιναν αναπλάσεις 5 γήπεδα μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ σε δημοτικά σχολεία  στο Διδυμότειχο, στη Ν. Βύσσα και στα Δίκαια προάγοντας το πνεύμα του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας. Δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Βύσσας και μια αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», δημιούργησε ένα θερμοκήπιο με πάγκο ριζοβολίας – υδρονέφωσης  για την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων στην περιοχή Ορεστιάδας. Η δημιουργία του θερμοκηπίου σηματοδοτεί την έναρξη ενός πρωτοποριακού σχολικού προγράμματος. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, η κριτική σκέψη, ο προγραμματισμός, η κοινωνική ευθύνη, η παρουσίαση εργασιών και η εξωστρέφεια, μέσω της συνεργασίας των μαθητών με φορείς και άλλα σχολεία της χώρας.

Σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας, Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor) στη μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που εξυπηρετεί τις ανάγκες 600.000 κατοίκων από πέντε νομούς της περιοχής. Η δωρεά που έγινε το 2020 είναι η  συνέχεια της προσφοράς του «Μαζί για το Παιδί» δύο θερμοκοιτίδων και δύο αναπνευστήρων για τα νεογνά που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και ενός αναίμακτου χολερυθρινόμετρου για βρέφη στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου που είχε γίνει το 2019. Μια προσφορά ζωής και ιδιαίτερης σημασίας για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Παράλληλα, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»  δώρισε στο Κέντρο Υγείας Δικαίων που εξυπηρετεί πληθυσμό 8.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, τροχήλατη αναρρόφηση, καρδιογράφο, τρία οξύμετρα, τέσσερα θερμόμετρα, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές φόρμες) για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου για την προστασία τους από covid-19».

 

Αυξάνονται οι ανάγκες όσο περνούν τα χρόνια; Πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία και τον σχεδιασμό σας η πανδημία του κορωνοϊού;

«Σίγουρα το ξέσπασμα της πανδημίας έχει ανατρέψει τα δεδομένα όλων μας. Ωστόσο το «Μαζί για το Παιδί» λειτούργησε  με γρήγορα αντανακλαστικά και κατάφερε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Όχι μόνο το «Μαζί για το Παιδί» δεν μείωσε τις υπηρεσίες του, αλλά, αντίθετα, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε έγιναν η αφορμή, για να επεκτείνει τα προγράμματα και τις δράσεις του και να «αγκαλιάσει» ακόμη περισσότερα παιδιά, νέους και οικογένειες στη χώρα μας, που πλήττονται οικονομικά από τις επιπτώσεις της εφαρμογής των υγειονομικών περιορισμών.

Πολλοί ήταν αυτοί που εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας έχασαν την εργασία τους και βρέθηκαν ξαφνικά σε δεινή θέση.

Μέσω του προγράμματος σίτισης, το 2020  το «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 119 οικογένειες  και συνεχίζει με σκοπό να εντάξει φέτος στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερες οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, πρόσφερε 22.020 γεύματα σε 423  παιδιά ιδρυμάτων και μοιράσαμε 93 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης σε 131 φορείς πανελλαδικά». 

Μοιραστείτε αν θέλετε κάποιες στιγμές από τις δράσεις σας, όλα αυτά τα χρόνια, που σας έχουν μείνει ανεξίτηλες;

«Φέτος το «Μαζί για το Παιδί» συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας.  Στα 25 αυτά χρόνια υπήρξαν στιγμές έντονες, στιγμές δύσκολες, αλλά και στιγμές χαράς και ικανοποίησης.

Τα χαμόγελα, οι αυθόρμητες αγκαλιές των παιδιών ή τα δάκρυα ευγνωμοσύνης ενός γονιού που μπόρεσε χάρη στην υποστήριξη που έλαβε από το «Μαζί για το Παιδί» να προσφέρει στο παιδί του ένα καλύτερο μέλλον είναι η δύναμή για να συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια».

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο;

«Ο covid-19 έδειξε σε όλους πως σχέδια που κάνουμε μπορούν να ανατραπούν σε ένα λεπτό. Στόχος του «Μαζί για το Παιδί» είναι να διατηρήσει τα γρήγορα αντανακλαστικά του, τις συνεργασίες του που είναι η δύναμή του, «Ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημά του και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε να συνεχίσει να βελτιώνει την καθημερινότητα περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών και φέτος θα υλοποιηθούν  αντίστοιχες δράσεις. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» θέλει να προσφέρει πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία σε κάθε παιδί, όσο μακριά και αν είναι αυτό.

Παράλληλα, συνεχίζει όλα τα προγράμματα, κάνοντας της απαραίτητες προσαρμογές, όπου αυτό χρειάζεται, ώστε να ξεπερνιούνται τα εμπόδια και αναπτύσσονται νέα προγράμματα και δράσεις, για να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που προέκυψαν».

Έχετε μια υπηρεσία συμβουλευτικής Γραμμής, πώς λειτουργεί και σε ποιους απευθύνεται;

«Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», από το 2009 προσφέρει την υπηρεσία της  συμβουλευτικής Γραμμή 115 25 όπου ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν σε κλήσεις παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών για ό,τι θέμα τους απασχολεί. Από τα πιο απλά θέματα έως αυτά που δεν είναι διαχειρίσιμα εύκολα. Από οριοθέτηση παιδιών έως διαχείριση διαζυγίου ή ακόμη  αντιμετώπιση ενδοσχολικής βίας. H συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχει είναι δωρεάν και δέχεται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται. Η λύση που ψάχνουμε πολλές φορές είναι στην άλλη άκρη του ακουστικού.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία: ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών, ομάδες στήριξης γονέων, ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους».

Με ποιους τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει κανείς;

«Όποιος θέλει να μας βοηθήσει μπορεί να κάνει μια κλήση ή να στείλει ένα SMS γράφοντας την λέξη ΜΑΖΙ στο 19 805 ή να κάνει μια δωρεά μέσω Τράπεζας. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.mazigiatopaidi.gr».

INFO

Μέσω του προγράμματος σίτισης, το 2020  το «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 119 οικογένειες  και συνεχίζει με σκοπό να εντάξει φέτος στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερες οικογένειες. Παράλληλα, πρόσφερε 22.020 γεύματα σε 423  παιδιά ιδρυμάτων και μοίρασε 93 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης σε 131 φορείς πανελλαδικά.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο