efhmerida1

Περιπατητική θεατρική δράση για παιδιά άνω των 10 και ενηλίκους στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης

Το θέατρο Πορεία συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου (7.30μμ) με την παράσταση «Μερικά κομμάτια πέτρας», η οποία δημιουργήθηκε με γνώμονα τη Σύγκρουση, θεματικό άξονα του προγράμματος για το 2024, και αντλώντας έμπνευση από τον ίδιο τον τόπο, την Αρχαία Ζώνη στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά την ξενάγηση, τίθενται από τους νέους διάφορες ερωτήσεις, που αφορούν την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ζώνη, την ακμή και την παρακμή της, την ανασκαφική ιστορία της Θράκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της κ.ά. Η συζήτηση εκτείνεται πέρα από την πατριδογνωσία, καθώς περνάει σε θέματα όπως οι αρπαγές και οι καταστροφές πολιτιστικών θησαυρών, όπως λ.χ. τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πολιτισμική ταυτότητα, τα ταυτοτικά αφηγήματα, οι συγκρούσεις που ξεσπάνε εξαιτίας τους, ο ρόλος μιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η σχέση της με όλη την ανθρωπότητα κ.ά.

Στο τέλος της ξενάγησης, όλοι θα αναμετρηθούν με τα καίρια ερωτήματα «Τι περισσότερο από μερικά κομμάτια πέτρας είναι ένα μνημείο;», «Ποια η σημασία του για μένα προσωπικά;», «Γιατί (να) με νοιάζει;».

Εκπαιδευτικό εργαστήριο
Κατά την προετοιμασία της παράστασης, μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της περιοχής, νέες και νέοι, θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο της σκηνοθέτριας Σοφίας Βγενοπούλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε με στόχο να γνωρίσουν πώς αντανακλώνται μέσα από τη ματιά των ντόπιων νέων η Ιστορία και η πολιτισμική ταυτότητα, να αντλήσουν υλικό για την τελική διαμόρφωση του δρώμενου, αλλά και για να ενθαρρυνθεί η ενεργή συμμετοχή μιας ομάδας μαθητριών και μαθητών στην παράσταση.

«Μερικά κομμάτια πέτρας»
Σύνθεση κειμένου: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρίας Ζώνης – Αλεξανδρούπολη
Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Ιουλίου 2024
Πληροροφορίες & προκρατήσεις: https://www.allofgreeceoneculture.gr/…/merika-kommatia…/
Συντελεστές:
Επιστημονικός συνεργάτης: Στέφανος Καβαλλιεράκης
Σκηνικά – κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Μουσική σύνθεση: Περικλής Σιούντας
Βοηθός σκηνοθέτριας: Αμαλία Τσεκούρα
Διανομή: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μιχαηλίδου, Μιχαήλ Μελίσσης, Αμαλία Τσεκούρα
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 και ενηλίκους.

Προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (3€, μειωμένο 2€). Για τα παιδιά η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υποχρεωτική η κράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.allofgreeceoneculture.gr/event/merika-kommatia-petras/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR17YEtIUQS8NqN8syRVOhJyjtI5t0o4W98b4Yq13wRsH7cNXCipoEh1P-E_aem_bZa-DNp24QJ0ElY1PwFgag

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr