Περικοπές κρίσιμων αναλώσιμων από το Υπουργείο Υγείας καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς

Για δραματικές επιπτώσεις προειδοποιεί ο Σύλλογος Διαβητικών Έβρου που έχει ξεκινήσει επαφές με τους τοπικούς βουλευτές

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους διαβητικούς ασθενείς όλης της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη δωρεάν πρόσβαση των ασθενών σε μια σειρά προϊόντα νέας τεχνολογίας και τα αναλώσιμά τους, επιδεινώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και αδειάζοντας το πορτοφόλι τους. Ο Σύλλογος Διαβητικών Έβρου σημειώνει πως «η πρόσβαση χωρίς μηδενική συμμετοχή στα προϊόντα αυτά θα έχει δραματικές επιπτώσεις αφενός στην πορεία της υγείας των ατόμων με διαβήτη τύπου Ι και αφετέρου θα επιβαρύνει μεταγενέστερα οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ ως αποτέλεσμα της απορρύθμισης του σακχάρου και αντιμετώπισης των πιθανών μελλοντικών επιπλοκών των ατόμων αυτών».
Για το 10% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 1.000.000 πολίτες και τις οικογένειές τους, που δίνουν μάχες για να κερδίσουν νέες επιστημονικές και τεχνολογικές διεξόδους για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας καταμεσής του καλοκαιριού σηματοδοτεί την επιδείνωση όχι μόνο της οικονομικής τους κατάστασης αλλά και της ποιότητας ζωής τους.
Μάλιστα, για τους περίπου 50.000 πολίτες που πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους, το νέο ΦΕΚ (4204/2022) που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου τούς στερεί δυνητικά μια σειρά από προϊόντα νέας τεχνολογίας που ως τώρα λάμβαναν με μηδενική συμμετοχή.
Με το νέο ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την προμήθεια των αντλιών που στην αγορά ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, όμως μειώνει το ποσό των αποζημιώσεων για τα αναλώσιμα προϊόντα που συνδέονται με αυτές -καλύπτοντας μόνο 20 ευρώ τον μήνα για κάθε προϊόν-, αναγκάζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος: καταβάλλοντας, δηλαδή, περισσότερα από 200-300 ευρώ κάθε μήνα.
«Αν οι εταιρείες που προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα δεν αποδεχθούν τις τιμές αυτές για λόγους βιωσιμότητας, πιθανότατα θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», επισημαίνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο παθολόγος Γιάννης Πετρίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΔΙ και διαβητικός τύπου 1 τα τελευταία 35 χρόνια.
«Τις συγκεκριμένες αντλίες χρησιμοποιούν, κυρίως, τα νέα άτομα και με το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί τρομερή ανασφάλεια στους γονείς. Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να επανεξετάσουν την κοστολόγηση, όχι μόνο για να επανέλθει η ηρεμία στον κόσμο των διαβητικών, αλλά και γιατί αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, αφού λειτουργούν προληπτικά για να μην επιδεινωθεί η υγεία των ασθενών». Ολα αυτά ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών αυτών των συσκευών είναι διαβητικά παιδιά, για τα οποία οι συγκεκριμένες αντλίες αποδεικνύονται σωτήριες, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος για τους γονείς τους να ελέγξουν με ευκολία τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Επαφές με βουλευτές του Έβρου

Ο Σύλλογος Διαβητικών Έβρου έχει ήδη ενημερώσει όλους τους βουλευτές του νομού, με την παρακάτω επιστολή και από τις 18/08/2022 ξεκίνησε τις συναντήσεις στα γραφεία τους.
«Αξιότιμε κύριε/κυρία βουλευτά, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ τεύχος Β 4204/08.08.2022 οι οικογένειες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της πορείας της υγείας των μελών τους.
Σας παρακαλούμε να μεσολάβησετε ώστε :
1. Να συνεχιστεί η πρόσβαση με μηδενική συμμετοχή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι στις νέες τεχνολογίες ( αντλίες ινσουλίνης, συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης κλπ) και2. Να εξακολουθεί η χώρα μα
ς να είναι δελεαστική στις εταιρείες παραγωγής αυτών των τεχνολογικών προϊόντων ώστε με τις τιμές αποζημίωσής τους από τον εοπυυ να μην υπάρχει η πιθανότητα απόσυρσής τους από την ελληνική αγορά.
Η αγωνία μας είναι έντονη διότι οι τιμές αποζημίωσης κάποιων πολύ βασικών προϊόντων, όπως αναφέρονται στο ΦΕΚ , απέχουν πολύ από την τιμή διάθεσής τους στην αγορά. Η πρόσβαση χωρίς μηδενική συμμετοχή στα προϊόντα αυτά θα έχει δραματικές επιπτώσεις αφενός στην πορεία της υγείας των ατόμων με διαβήτη τύπου Ι και αφετέρου θα επιβαρύνει μεταγενέστερα οικονομικά τον εοπυυ ως αποτέλεσμα της απορρύθμισης του σακχάρου και αντιμετώπισης των πιθανών μελλοντικών επιπλοκών των ατόμων αυτών.
Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Έβρου»

Διευκρινίσεις Υπουργείου Υγείας

Διευκρινίσεις για τα αναλώσιμα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι δίνει το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων των αναλώσιμων χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων. «Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας, μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή», αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, όπως τονίζει, ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές, καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Ο Υπουργός δήλωσε: «Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματίζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Κ.Η.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο