Στην προμήθεια 6 σταθμών για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά μήκους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, σκοπεύει να προχωρήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Παρατηρητή Θράκης, η δημιουργία ενός δικτύου σταθμών, που θα δίνουν συνεχή δεδομένα, θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα την κατάστασης που επικρατεί, και αν χρειάζονται παρεμβάσεις.
Όπως σημείωσε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, το σύνολο του έργου είναι 700 χιλιάδες ευρώ, και θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν το τεχνικό δελτίο στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που «τρέχει» για την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ποιότητας της Ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η περιφέρεια προγραμματίζει τη δημιουργία 6 σταθμών σε πόλεις της Περιφέρειας, σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα και Νέα Καρβάλη, μιας και στην Καβάλα υπάρχει σταθμός.
Αυτοί οι σταθμοί, που θα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, θα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων, σημείωσε η κ. Κοσμίδου, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και μετεωρολογικοί σταθμοί.
Ειδικά στην Καρβάλη, θα μετράει και το διοξείδιο του θείου, νιτρικά και άλλους ρύπους, ενώ αναμένεται ανάλογα εξοπλισμένος να είναι και ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης.
Η όλη εγκατάσταση και λειτουργία θα γίνει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, με την κ. Κοσμίδου να σημειώνει πως η πρόταση ήταν έτοιμη νωρίτερα, όμως έπρεπε να μετατραπεί γιατί τα δεδομένα θα ανεβαίνουν άμεσα στο Κυβερνητικό νέφος (Υπηρεσίες G-Cloud).
Δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια
Άλλωστε αυτή τη στιγμή, παρά τα όσα μπορεί να λέγονται, δεν μπορούμε χωρίς τις μετρήσεις να πούμε ακριβώς πως είναι η ατμοσφαιρική κατάσταση και να έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αν υπάρχουν, και σε ποιο βαθμό, κίνδυνοι, όπως αναφέρει ο Καθηγητής του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρος Ραψομανίκης.
Όπως σημείωσε, το εργαστήριο, έχει όργανα 2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά επικεντρώνεται στην έρευνα, και όχι στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την μέτρηση των σωματιδίων, η οποία, όπως τονίζει, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.
Άλλωστε οι ρόλοι τους είναι διακριτοί, παρόλο που όποτε η πολιτεία χρειαστεί συμβουλή, οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να την δώσουν, όπως άλλωστε έκαναν και στην περίπτωση της φωτιάς της Alpha Beta Roto και του εργοστασίου της Sunlight.
Το εργαστήριό τους, έχει την οργανωτική δομή και τα όργανα, που μπορούν να ανταποκριθούν σε μελέτη της φυσικής και της χημείας της ατμόσφαιρας, που δεν υπάρχει, τονίζει, στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πάντως είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, διατηρώντας φυσικά τους δύο διακριτούς ρόλους μεταξύ της πολιτείας και της έρευνας, μιας και διαθέτουν την τεχνογνωσία, για να λειτουργήσουν συμβουλευτικά.
πηγή: paratiritis-news.gr