Πυρά της αντιπολίτευσης για το “Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ”

Περιφερειακή Σύνθεση: Τα “λάθος τεχνικά δελτία”, οι απευθείας αναθέσεις, το copy paste και τα… δωρεάν τασάκια
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: “Ένα απλό «συγνώμη, κάναμε λάθος», θα ήταν αρκετό”

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ για το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας που παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση.

Ανακοίνωση για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στις 13/4, αναφορικά με το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας, εξέδωσε η παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη.

“Εγκρίθηκε κατά την χθεσινή (13/03) συνεδρίαση του Π.Σ. το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας με τις ψήφους της παράταξης του περιφερειάρχη και των μισθοφόρων που συμμετέχουν στην διοίκηση της Περιφέρειας. Η παράταξή μας καταψήφισε το πρόγραμμα δράσης επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν έχει νόημα να ψηφισθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο χαρακτηρίζεται από άκρα προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα και καταλήγει σε αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε «πεταμένα λεφτά».

Ενδεικτικά είναι τα εξής:

 • Η Περιφέρεια δεσμεύει για μελέτη για την σύσταση ΠΟΑΥ[1] 200.000 € χωρίς να υπάρχει ούτε μία γραμμή εισήγησης για το πώς υπολογίσθηκε το ποσό αυτό, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η μελέτη με βάση ποιόν τρόπο θα ανατεθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί. Κι όλα αυτά ενώ η Περιφέρεια μας καταβάλει χρήματα για να λέει ότι διαθέτει «θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αλιείας» !
 • Η Περιφέρεια αρχικά είχε προγραμματίσει την διαδικτυακή προβολή των ακτών της, μετά τροποποίησε την δράση και αφαίρεσε τις ακτές του Ν. Ξάνθης. Όταν επιμείναμε για εξηγήσεις … ο «Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού» σε ένα κρεσέντο υποκρισίας μας είπε ότι φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες που μας έδωσαν (κατόπιν αίτησής μας) λάθος τεχνικά δελτία … και ότι αυτό που ψηφίσθηκε χθες, λέει ότι είναι … «το πρώτο μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή και ανάδειξη όλου του παραλιακού μετώπου», όπου τελικά είναι μέσα και Ξάνθη (!) αλλά κανείς δεν το έχει δει, κανείς δεν ξέρει που περιλαμβάνεται και αν όντως υπάρχει και αν και πότε θα υλοποιηθεί!
 • Οι τουριστικές δράσεις στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται (στην πιο αισιόδοξη εκδοχή) στα μέσα Ιουνίου, όταν είναι προφανές πως χρονικά δεν θα έχουν κανένα νόημα και δεν θα επηρεάσουν κανέναν και δεν θα επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα, σε μία τουριστική περίοδο, η οποία θα έχει προχωρήσει.
 • Οι ίδιοι, χωρίς ντροπή, ομολόγησαν πως τα τεχνικά δελτία που αφορούν στην συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις (είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία) είναι τόσο παλιά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
 • Οι τουριστικού ενδιαφέροντος δράσεις της μίας Περιφερειακής Ενότητας δεν συμβαδίζουν με τις δράσεις των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων έτσι ώστε να αναδεικνύεται μία πλήρης αποσπασματικότητα!
 • Ενώ σε όλη την Ευρώπη καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια αντικαπνιστικής εκστρατείας, η Περιφέρεια ΑΜΘ, στην Π.Ε. Καβάλας, ετοιμάζεται να διανείμει «τασάκια» (όπως μπορεί να γινόταν πριν 20 – 30 χρόνια) ώστε να διευκολύνει τους καπνιστές να καπνίζουν!
 • Φυσικά σε όλο το πρόγραμμα δράσης αφθονούν οι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και διαφάνεια έτσι ώστε οι Αντιπεριφερειάρχες να μπορούν να ενισχύσουν όσους τους είναι αρεστοί!
 • Επίσης, στα επίσημα κείμενα της Περιφέρειας ανακαλύφθηκαν αποσπάσματα από κείμενα εταιρειών, τα οποία κατά λάθος με την πρακτική του copy/paste έμειναν στα κείμενα φανερώνοντας από πού προέρχεται και που κατευθύνεται η έμπνευση των δράσεων που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δράσης.

Υπό το βάρος των ενδεικτικών αυτών παραδειγμάτων, η παράταξή μας καταψήφισε το Πρόγραμμα Δράσης της διοίκησης. Ενώ όσον αφορά την εκπροσώπηση της Περιφέρειας στην Γ.Σ. της ΔΕΣΜΟΣ η παράταξή μας διευκόλυνε την διοίκηση να ορίσει εκπρόσωπο στην Γ.Σ. καθώς για εμάς προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων κι όχι οι εμμονές που χαρακτηρίζουν τον Περιφερειάρχη!

Τέλος ο Περιφερειάρχης, υπό την πίεση όλων των παρατάξεων αντιλήφθηκε ότι, όσον αφορά τις επενδύσεις των αιολικών πάρκων πρέπει, επιτέλους, να γίνει ένας σχεδιασμός και να πάψουν αυτά να τοποθετούνται άτακτα οπουδήποτε, ακόμη και δίπλα στα ακριανά σπίτια οικισμών και έτσι απορρίφθηκε γνωμοδότηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 3 km από το κέντρο της Κομοτηνής! Κάλιο αργά, παρά ποτέ !”

[1] Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

 

Ανακοίνωση από Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

«Κάναμε λάθος και το διορθώσαμε ή ΘΑ το διορθώσουμε» θα μπορούσε να πει, τόσο απλά, ο αντιπεριεφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ κος Τσώνης και να έχει τελειώσει το θέμα. Επέμενε όμως στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να …αερολογεί αγενώς αναφερόμενος σε «εμμονή της αντιπολίτευσης», σε «δημιουργία εντυπώσεων» και σε … «πολιτικές φιλοδοξίες».

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Στην 5η συνεδρίαση του ΠΣ ΑΜΘ περιλαμβάνονταν ως θέμα η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος δράσης 2021 της ΠΑΜΘ με εισηγήτρια την Δ/ντρια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού την κα Χουρίδου. Ανάμεσα στις προτεινόμενες δράσεις του Προγράμματος υπήρξε κι αυτή με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 6 ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΑΜΘ: ΘΑΣΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ – ΑΛΕΞ/ΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΦΑΝΑΡΙ» που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών για το 2021 από τις χώρες-στόχους «ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΣΕΡΒΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ», ως «τροποποίηση δράσης» με αύξηση προϋπολογισμού από 15.000 € σε 24.800 €.

Στις 26/3/2021, δια του Προέδρου του ΠΣ, υποβλήθηκε από την παράταξή μας στην Δ/νση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, αίτημα χορήγησης των τεχνικών δελτίων όλων των δράσεων τα οποία και λάβαμε, δια της ίδιας οδού στις 30/3/2021.

Από το σχετικό τεχνικό δελτίο της συγκεκριμένης δράσης προβλέπονταν ότι εκτός από την αλλαγή στον προϋπολογισμό άλλαζε και ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο της αρχικής δράσης που υπήρχε αρχικά στον ετήσιο προγραμματισμό και έφερε τον τίτλο «ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ».

Αυξάνονταν δηλαδή ο προϋπολογισμός,  η προβολή εστιάζονταν σε έξι περιοχές προβολής από τις οποίες εξαιρούνταν η ΠΕ Ξάνθης και, αντί της Τουρκίας, εισέρχονταν ως χώρες – στόχοι της προβολής η Σερβία και τα Σκόπια.

Στο συγκεκριμένο όμως τεχνικό δελτίο υπήρχαν κι άλλα ευτράπελα:

Διευκρινίζονταν ότι, κατόπιν απευθείας ανάθεσης, «οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από την Δ/νση Ανάπτυξης ΠΕ Έβρου σε συνεργασία με εταιρεία ψηφιακής προβολής». Και παρακάτω, υπό τον τίτλο «Σχεδιασμός του έργου» αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι θα γίνει «1. Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης για την περιοχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης 2. Ανάλυση και σενάρια βασισμένα στο Integrated Growth Model της εταιρείας μας με τις τάσεις και συμπεριφορές όλων των δυνητικών πελατών. 3. Στάδια προς την ανάκαμψη του τουρισμού και ανάλυση δεδομένων…» και πιο κάτω προβλέπονταν ότι η συγκέντρωση των δεδομένων θα αξιολογούνταν με βάση τα ερωτήματα :

 • Ποια είναι τα κοινά που ενδιαφέρονται για τουρισμό στην Ελλάδα
 • Από ποιες χώρες ενδιαφέρονται για τουρισμό στην Ελλάδα
 • Ποιες χώρες αναζητούν για τουρισμό
 • Ποια συγκεκριμένα μέρη στην Ελλάδα αναζητούν
 • Πόσο νωρίτερα ξεκινάει η αναζήτηση ανά χώρα και για πότε ενδιαφέρονται να κλείσουν
 • Τι είδους εμπειρίες αναζητούν όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα;

Αβίαστα από τα παραπάνω προέκυπτε ότι η αλλαγή – τροποποίηση της δράσης, όχι μόνο εξαιρούσε την Ξάνθη, όχι μόνο εξαιρούσε την Τουρκία από χώρα προσέλκυσης τουριστών, αλλά, καταδεικνύονταν πως μια ιδιωτική εταιρεία που φέρεται να ασχολείται πανελλαδικά με την ψηφιακή προβολή σε βαλκανικό επίπεδο (πλην Τουρκίας) έστειλε μια πρόταση στον κο Τσώνη, ο οποίος, αφού την υιοθέτησε, και ενδεχομένως προσυμφώνησε την ανάθεση της δράσης σε αυτήν, την μετέφερε αυτούσια στο Τεχνικό Δελτίο και δεν μπήκε καν στον κόπο να εστιάσει σε τοπικό επίπεδο την έρευνα που θα πραγματοποιούσε (κατά το λεγόμενο feedback).

Για την μεν εξαίρεση της Ξάνθης από την τουριστική προβολή της συγκεκριμένης δράσης ο κος Τσώνης στη συνεδρίαση του ΠΣ της 13ης Απριλίου άρχισε να λέει ότι τάχα το τεχνικό δελτίο που έχει (μάλλον στο σπίτι του ή κάπου στο μυαλό του), δεν περιλαμβάνει αυτά που αναφέρονται από την Αντιπολίτευση… ότι δεν έχει εξαιρεθεί η Ξάνθη από την τουριστική προβολή κλπ.

Για την εξαίρεση της Τουρκίας δικαιολογήθηκε ότι πιθανόν να μην ανοίξουν τα ανατολικά σύνορα λόγω COVID, ενώ, προφανώς, είναι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα με τα Σκόπια ή για τους Σέρβους τουρίστες…

Τέλος για την εμπλοκή της εταιρείας ψηφιακής προβολής και την αναζήτηση  του ονόματός της, απλά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση έγινε σε συνεργασία με ξενοδόχους της Περιφέρειας και τίποτε επί της ουσίας, καθώς το Τεχνικό Δελτίο, που τάχα, ο ίδιος είχε (και που δεν είχε η αντιπολίτευση) δεν ανέφερε αυτά που του καταμαρτυρούνταν.

Θα ήταν ασφαλώς πιο έντιμο για το ίδιο να πει κάναμε λάθος και το διορθώσαμε. Θα μπορούσε ακόμη να πει, δείχνοντας τουλάχιστον πολιτικό θάρρος, ότι κάποια πράγματα ξέφυγαν λόγω …βιασύνης και θα διορθωθούν. Δεν δικαιολογείται όμως να ομιλεί για δήθεν …εμμονές ή …δημιουργία εντυπώσεων κλπ. Όπως δεν δικαιολογείται να μιλά για την αντιπολίτευση που δήθεν «παραπλάνησε την κοινή γνώμη» ή ότι η αντιπολίτευση «είναι ανενημέρωτη» και δήθεν ότι «δεν διαβάζει τα Τεχνικά Δελτία που βγαίνουν από τις Υπηρεσίες» ή για το υποτιθέμενο Τεχνικό Δελτίο που τάχα «έλεγε καθαρά ότι η Ξάνθη βρίσκεται στο στρατηγικό σχεδιασμό» (πχ συνέντευξη του κου Τσώνη στον Δ.Μπακιρτζάκη στο Ράδιο Χρόνος της Κομοτηνής στις 14.4.2021). Και δεν δικαιολογείται να αναφέρει τέτοιου είδους «εξυπνάδες» γιατί απλά …εκτίθεται ψευδόμενος!

Η Αντιπολίτευση κάνει την δουλειά της καλά και την κάνει με συνέπεια. Μακάρι να μπορούσε κανείς να το ισχυριστεί αυτό και για τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού…. Αν η τσαπατσουλιά (για να μην χρησιμοποιηθεί άλλη βαρύτερη λέξη) της Διοίκησης, δίνει αφορμές για αντιδράσεις και αρνητικούς σχολιασμούς, …ας πρόσεχε η Διοίκηση!

Κι επειδή «τα γραπτά ευτυχώς μένουν, όπως και η ουσία», όπως διατείνεται και ο κος αντιπεριφερειάρχης σε ανακοίνωσή του, επισυνάπτουμε αυτά …που μένουν!

Επισυνάπτουμε το αίτημα για την χορήγηση των τεχνικών δελτίων, την παραλαβή τους από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και φυσικά το Τεχνικό Δελτίο για την συγκεκριμένη δράση κι όχι για τις αοριστολογίες περί του υποτιθέμενου «στρατηγικού σχεδιασμού» περί της ψηφιακής προβολής όλου του παραλιακού μετώπου που ο κος Τσώνης αρέσκεται να μνημονεύει. 

Τέλος για να …διασκεδάσουμε και την άλλη «σπουδαιοφανή» δράση του κου Τσώνη, αυτήν του πλάνου επικοινωνίας για προβολή στο διαδίκτυο σε συνεργασία με τη Sky Express, παραθέτουμε από την μία την δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες και ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2020 για την έγκαιρη τουριστική προβολή της, και από την άλλη, την δράση της δική μας Περιφέρειας που μόλις προχθές εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ας βρουν τις διαφορές οι αναγνώστες…”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο