room-to-grow-bnner

Περαιτέρω διερεύνηση για το θέμα του «μπαλονιού» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά από εκτενή συζήτηση, παρουσία του προμηθευτή και του δικηγόρου του, τελικώς, ο δήμος δεν θα παραλάβει ακόμη τον φουσκωτό θόλο
Μεγάλος προβληματισμός για το νομοθετικό πλαίσιο και για θέματα ασφάλειας των συλλόγων που θα προπονούνται στο «μπαλόνι»

Της Κικής Ηπειρώτου

Περαιτέρω διερεύνηση για το θέμα του «μπαλονιού» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, κατά τη συνεδρίασή του, το απόγευμα της Παρασκευής. Παρά το πιεστικό χρονικό περιθώριο, σύμφωνα με το οποίο, θα πρέπει ως τις 4/12 το έργο να έχει παραληφθεί από τον Δήμο, και υπό τον κίνδυνο να χρειαστεί να καταβληθούν στον ανάδοχο 300 χιλ. ευρώ, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε, κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά και νομιμότητας, να εξετάσει κάποια νέα δεδομένα γύρω από το θέμα.

Όπως είναι γνωστό, το «μπαλόνι», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος προπόνησης για συλλόγους της περιοχής, ήταν ένα έργο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα, το είχε «σπάσει» σε δύο: στην προμήθεια του «μπαλονιού» από έναν ανάδοχο και στην κατασκευή της βάσης πάνω στην οποία θα τοποθετούνταν, από άλλον.

Ο δεύτερος ανάδοχος, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, προχώρησε στη διάλυση της σύμβασης με το Δήμο, αφού, όπως είχε επισημάνει από το καλοκαίρι ακόμη, δεν υπήρχαν οι μελέτες και οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση της βάσης.

Από την άλλη, πάγια θέση των αρμόδιων υπηρεσιακών του Δήμου, τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας, είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο έργο.  Υπό αυτό το πρίσμα, όπως διαμηνύθηκε προς τη δημοτική αρχή, δεν θα αναλάβει κανένας υπηρεσιακός να προχωρήσει στην έκδοση μίας τέτοιας άδειας, οπότε, αν θέλει ο δήμος να το κάνει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη.

Να σημειωθεί πως το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα των παρατάξεων των κκ Λαμπάκη και Μυτιληνού και του ανεξάρτητου Παύλου Μιχαηλίδη. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι τρεις, ζήτησαν από το Δήμο να παραλάβει το «μπαλόνι» προτού παρέλθει η προθεσμία και μπει ο δήμος σε περιπέτειες.

Πρότειναν να βγει μία άδεια μικρής κλίμακας από τις υπηρεσίες, αφού δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας, μια και το μπαλόνι δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη κατασκευή για να χρειάζεται οικοδομική άδεια. Όσο για τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας,  εκτίμησαν ότι θα τα αναλάβει η Πυροσβεστική, κάτι για το οποίο, η τεχνική υπηρεσία σημείωσε πως υπάρχει αρνητική απάντηση από την ΠΥ.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής, σημείωσε πως η δημοτική αρχή σαφώς και θέλει να προχωρήσει το έργο, όχι όμως με προχειρότητα και πάντα με σύννομο τρόπο. Χαρακτήρισε ως τεράστιο λάθος το ‘σπάσιμο’ του έργου σε θόλο και βάση.

Επισήμανε πως ο ανάδοχος του «μπαλονιού», δεν προσκόμισε κάποιες απαραίτητες μελέτες, μεταξύ των  οποίων η στατική, ενώ στάθηκε και στο  μείζον θέμα της πυρασφάλειας. Θέματα ασφάλειας έθεσε και ο Αντιδήμαρχος αθλητισμού Θεόδωρος Βουρδόλης, ο οποίος σημείωσε πως έχει εμπειρία από προπονήσεις σε τέτοιους χώρους, εκτιμώντας πως «δεν θα το επέλεγε κανείς να προπονεί τα παιδιά του, αν ήξερε περί τίνος πρόκειται».

Στη συνεδρίαση πήρε το λόγο και ο δικηγόρος του αναδόχου του «μπαλονιού», ο Χρήστος Δετσαρίδης. Όπως είπε, τα συμφέροντα του  Δήμου και του πελάτη του ταυτίζονται. Επισήμανε πως το δημοτικό συμβούλιο έχει μία χρυσή ευκαιρία να δώσει λύση, χωρίς να χρειαστεί να δοθούν περίπου 300 χιλ ευρώ στον πελάτη του και να μείνει ο Δήμος δίχως «μπαλόνι» στο τέλος.

Σημείωσε πως είναι δυνατή η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας και η άδεια πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική, ενώ παρουσίασε ένα έγγραφο από την Αποκεντρωμένη,  στο οποίο αναφέρεται πως το μπαλόνι δεν αποτελεί κτίριο, αλλά προσωρινή κατασκευή, κι άρα δεν απαιτούνται οι αντίστοιχες μελέτες.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κουκουράβας πρότεινε την επανεξέταση του θέματος, η κα Νίκη Δραμανίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε πως νιώθει ότι εκβιάζεται, καθώς μπαίνει δίλημμα πως «αν το παραλάβουμε ίσως δεν μπορέσουμε να το λειτρουργήσουμε, ενώ αν δεν το παραλάβουμε θα πάμε δικαστήριο να πληρώσουμε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για μία νέα πορεία» Δημήτρης Λαζόπουλος σημείωσε πως προτιμά να πάει στον εισαγγελέα επειδή δεν παρέλαβε το έργο, παρά για θέματα ασφάλειας, προτείνοντας αναβολή λήψης απόφασης. Στο θέμα της πυροπροστασίας στάθηκε και ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, κατά την τοποθέτησή του , έθιξε το θέμα της ασφάλειας του «μπαλονιού», την οποία, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς. Όπως είπε, «κακώς το συζητάμε, είμαστε αναρμόδιοι, εδώ μέσα είμαστε δικηγόροι, αστυνομικοί, επαγγελματίες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, ποιος μπορεί να πάρει την πολιτική ευθύνη, αν γίνει κάποιο ατύχημα;

Η πολεοδομία έκτισε αυτή την πόλη, κάνει λάθος να έχει αυτή την στάση; Ήρθαμε και Σαββατοκύριακα, για να βρούμε λύση, αλλά η υπηρεσία δεν υπογράφει», καταλήγοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί σε νέα βάση το θέμα, μετά και το έγγραφο της Αποκεντρωμένης και να ληφθεί απόφαση σε δεύτερη φάση.

Ο κ. Λαμπάκης αντιπρότεινε την άμεση λήψη απόφασης παραλαβής του «μπαλονιού», ώστε να διαφυλαχθεί ο Δήμος από την υποχρέωση καταβολής υπέρογκου ποσού προς τον ανάδοχο. Τελικώς, υπερψηφίστηκε η πρόταση του κ. Ζαμπούκη.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο