Παρουσιάστηκε στην Ορεστιάδα το μυθιστόρημα του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία»

Με ομιλητές τη δικηγόρο Μαρία Γκουγκουσκίδου, την αρχαιολόγο Λίλα Σαμπανοπούλου και τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαθανάκη.
Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στα χρόνια έρευνας πεδίου και ενδελεχούς μελέτης για την ανασύνθεση των ιστορικών γεγονότων και της ατμόσφαιρας της εποχής. 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέας Ορεστιάδας η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιάννη Λασκαράκη, παρουσία πολλών βιβλιόφιλων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, ο πρώην δήμαρχος Άγγελος Παπαϊωάννου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ορεστιάδας Δημήτρης Αρβανιτίδης(1978) και Αντώνης Τυμπανίδης(1982), η αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δήμου Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη, ο τέως κοινοτάρχης Ελιάς και τ.πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τριγώνου Κυριάκος Καφάς.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ Δημήτρη Βαρσαμακίδη, όπως και σε όλο το προσωπικό του δημοτικού νομικού προσώπου για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή μιας όμορφης λογοτεχνικής βραδιάς ιδιαίτερου και πολλαπλού συμβολισμού.

Στην παρουσίαση η δημοσιογράφος και συντονίστρια της ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας Μαρία Μανάκα, που φρόντισε με τις παρεμβάσεις της να κυλήσουν όλα άψογα.

Τόσο οι ομιλητές όσο και ο συγγραφέα κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού εστιάζοντας και υπογραμμίζοντας τις ποικίλες πτυχές και προεκτάσεις ενός πολυεπίπεδου λογοτεχνικού και ιστορικού εγχειρήματος, για την ολοκλήρωση του οποίου ο Γιάννης Λασκαράκης έκανε μια εξαιρετική δουλειά, που είναι προφανές ότι θα έχει συνέχεια!

Γκουγκουσκίδου-δικηγόρος και επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδα: «Το δέος του συγγραφέα μπροστά στην ιστορία…»

Αυτό λοιπόν που κατά τη δική μου ανάγνωση διατρέχει όλο το βιβλίο είναι το δέος του συγγραφέα μπροστά στην Ιστορία. Η πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα επινόηση και δημιουργία του συγγραφέα είναι η Ιστορία με Ι κεφαλαίο, η οποία φαίνεται να έχει τη δική της οντότητα, που εμφανίζεται ως ένας αυτόνομος και αυθύπαρκτος παράγοντας που έχει δική του πρόθεση, δικό του «δόλο», όπως είναι και η χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιεί συχνά ο συγγραφέας, ανεξάρτητο από τον δόλο των ανθρώπων που δρουν.

Διαπιστώνει λοιπόν ο συγγραφέας και μέσα από το βιβλίο του αποκαλύπτεται και σ’ εμάς ότι τα πραγματικά αποτελέσματα της ιστορικής δράσης των ανθρώπων δεν είναι πάντα αυτά που οι άνθρωποι που έδρασαν είχαν ως στόχο. Τα πραγματικά αποτελέσματα πολλές φορές, κανείς δεν τα είχε θελήσει, παρ’ όλ’ αυτά όμως επέρχονται και μάλιστα με έναν τρόπο που μοιάζει να υπακούει σε μια ιστορική λογική. Καθένα από τα άτομα και τις ομάδες που δρουν αποβλέπει στους δικούς του στόχους, κανείς δεν σκοπεύει στην ιστορική ολότητα, στο συνολικό ιστορικό αποτέλεσμα. Όλα συμβαίνουν σαν αυτή η ιστορική ολότητα, το συνολικό ιστορικό αποτέλεσμα να ήταν κατά κάποιο τρόπο εκ των προτέρων δεδομένα και να απαντούσαν σε μια «πρόθεση», στην «πρόθεση» της Ιστορίας για τον Γιάννη Λασκαράκη, αφού δεν είναι πρόθεση κανενός».

 

Σαμπανοπούλου-αρχαιολόγος: «…Με ντοστογιεφσκιστική ακρίβεια περιγράφονται…οι τόποι…και αντανακλούν φωτογραφίες της εποχής…»

«…Δεν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα,, όπως φαίνεται και είναι δεδομένο. Είναι ιστορικό εγχειρίδιο εφόσον τα καίρια συμβάντα διαβάζονται συνθετικά-εξάλλου στη βιβλιογραφία που προστίθεται στις σελίδες 575-583 καταγράφονται εκατόν εβδομήντα τίτλοι, πέραν των ιστοσελίδων άντλησης πληροφοριών, δηλωτικά της κοπιώδους εργασίας που απαιτεί. Είναι και περιηγητικό έργο, εφόσον οι τόποι που εκτυλίσσεται, περιγράφονται με ντοστογιεφσκιστική ακρίβεια και αντανακλούν φωτογραφίες της εποχής που ανασύρονται από σκονισμένα αρχεία και εκδίδονται την τελευταία τριακονταετία με γεωμετρική πρόοδο…».

 

 

Παπαθανάκης-δημοσιογράφος: «Ένα εξόχως ιστορικό, εξόχως αυτοβιογραφικό, ένα εξόχως ερωτικό μυθιστόρημα»

«Δεν ξέρω και απορώ, γιατί ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Μανούσιος Μανουσάκης δεν έχει ενδιαφερθεί για το μυθιστόρημα του Γιάννη Λασκαράκη! Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και να γίνει μια μεγάλη επιτυχία! Είναι ένα εξόχως ιστορικό, ένα εξόχως αυτοβιογραφικό, ένα εξόχως ερωτικό μυθιστόρημα! Ακόμη και μέσα στη φωτιά του πολέμου πάντα ο έρωτας θα διεκδικεί να ανοίγει ένα μικρό-μεγάλο παράθυρο για τη ζωή, που πάντα θα εξυμνείται και θα χαράσσει νέους δρόμους για την αναγέννηση της ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους.

Είναι ένα πανόραμα καταιγιστικών ιστορικών γεγονότων και εξελίξεων μιας συγκλονιστικής εποχής, που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που διαμόρφωσαν με επώδυνο και τραγικό τρόπο τη σύγχρονη Ελλάδα και δυστυχώς από τότε κουβαλάει ένα απίστευτο φορτίο εθνικού διχασμού, που ακόμη παραμένει ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία και πολιτική.

Σίγουρα ο Γιάννης Λασκαράκης με το εξαιρετικό μυθιστόρημα του ήρθε για να διεκδικήσει τη δική του θέση στο λογοτεχνικό τοπίο της χώρας μας, επιδεικνύοντας αρετές ενός ώριμου λογοτέχνη, που ξέρει να διαχειριστεί με μαεστρία το υλικό του. Το μυθιστόρημα του πιέστηκε πάρα πολύ από τη γραμματοσειρά που επιλέχθηκε. Θα μπορούσε να ξεπερνάει τις 700 σελίδες! Το υλικό που συγκέντρωσε ξεχειλίζει και μας προϊδεάζει για τη συνέχεια και μάλιστα θα τη δούμε πολύ σύντομα με το δεύτερο μυθιστόρημα του! Προς το παρόν ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση του κι αυτό είναι ήδη ένα αξιοπρόσεκτο ορόσημο για τη λογοτεχνική παρουσία και πορεία του Γιάννη Λασκαράκη, που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς»!

Σταύρος Παπαθανάκης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο