Παρέμβαση Εισαγγελέα για να σωθεί ένας πλάτανος ζητά η Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να κόψει έναν υγιέστατο πλάτανο – «θαύμα της φύσης» επί της οδού Ελένης Φιλιππίδη

«Περιβαλλοντικό έγκλημα, ο πλάτανος αυτός αποτελεί προστατευόμενο είδος»

Την έντονη αντίδραση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης να κόψει ένα από τα παλαιότερα πλατάνια της πόλης. Ο λόγος για το δέντρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελένης Φιλιππίδη και Διονυσίου Σολωμού.
Σύμφωνα με την απόφαση, είχε προηγηθεί αίτηση ενδιαφερομένων προς τον Δήμο, με την οποία ζητήθηκε η κοπή ή κλάδεμα του δένδρου λόγω προβλημάτων που δημιουργεί στο πεζοδρόμιο.
Από αυτοψία που έγινε από υπάλληλος του τμήματος πρασίνου, διαπιστώθηκαν τα εξής:
«Στο σημείο φύονται ένα δένδρο (Πλάτανος), το οποίο είναι μεγάλου ύψους χονδρό κορμό με μεγάλα απλωμένα κλαδιά μόνο από την πλευρά του δρόμου, τα κλαδιά του είναι κλαδεμένα από την πλευρά του πεζοδρομίου, δεν υπάρχει ξήρανση του φυλλώματος τους και των κλαδιών. Οι ρίζες του έχουν κοπεί πολλές φορές από την πλευρά του πεζοδρομίου λόγω εργασιών διαφόρων οργανισμών (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΑ κλπ.) Οι επιφανειακές του ρίζες έχουν σηκώσει τις πλάκες πεζοδρομίου και των φρεατίων, έτσι είναι δύσκολη η διέλευση των πεζών από τα σημείο. Το δένδρο είναι παράπλευρα στο κτήριο, με στενό πεζοδρόμιο και έτσι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αναπτυχθεί. Λόγω του επαναλαμβανόμενου αυστηρού κλαδέματος που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει πρόβλημα σήψης στη ένωση που διακλαδίζονται τα κλαδιά του στα τρία μέτρα ύψος από το έδαφος».
Το τμήμα πρασίνου εισηγήθηκε την κοπή του δέντρου και τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα να κοπεί και να αντικατασταθεί από άλλα δέντρα.

Η παρέμβαση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Για περιβαλλοντικό έγκλημα κάνει λόγο σε ανακοίνωση – παρέμβασή της η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα.
«Το άρθρο θα μπορούσε να αναλύει το πως ένα υγιέστατος πλάτανος του οποίου τις ρίζες έχουν “μπαζώσει” κατ΄ επανάληψη και σε βαθμό ασφυκτικό, καταφέρνει πάραυτα να επιβιώνει σε πείσμα όλων όσων αγνοούν τη χρησιμότητα ενός δέντρου στον αστικό ιστό για την ποιότητα της ζωής μας!
Πάραυτα, έρχεται να ενημερώσει τους αγαπητούς μας αναγνώστες, ότι η “επιτροπή ποιότητας” του Δήμου της πόλης μας, στη σύνθεση της οποίας δεν περιλαμβάνονται άνθρωποι με γνώσεις δενδροκομίας, αστικού πρασίνου, και περιβαλλοντικής πολιτικής, αποφάσισαν να κόψουν ένα υγιέστατο και περήφανο πλάτανο, αγνοώντας ότι αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, δεδομένου ότι ο πλάτανος αυτός αποτελεί προστατευόμενο είδος και θα έπρεπε να φροντίσουν απλά να αφαιρέσουν τις πλάκες περιμετρικά του δέντρου, δίνοντας χώρο στο δέντρο να συνεχίσει να προσφέρει το οξυγόνο, τη δροσιά του, τη φιλοξενία του σε πουλιά που μας προσφέρουν την πολυτέλεια να ξυπνούμε από το κελάηδημά τους αντί από το θόρυβο των εξατμίσεων των αυτοκινήτων!
Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απλοί θεατές. Τουλάχιστον ας συμμετέχουμε στις συλλογικές αποφάσεις, διότι αφορά τη ζωή μας, το οξυγόνο που αναπνέουμε, την αισθητική μας και την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τη φύση της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος!
Αυτός ο πλάτανος για να καταφέρει να επιβιώσει τόσα χρόνια, έχει απλώσει τόσο βαθιά τις ρίζες του για να βρει νερό! Αποτελεί ένα θαύμα της φύσης μέσα στο τσιμέντο της πόλης μας! Θα έπρεπε να απολαμβάνει τη φροντίδα, το σεβασμό και το θαυμασμό της γειτονιάς! Τι πήγε τόσο στραβά με την εξέλιξή μας ως είδος σε αυτή την πόλη;
Ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα διότι στο συγκεκριμένο δρόμο, φαίνεται ότι οι κάτοικοί του έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους και έχουν αφαιρέσει κατά μήκος όλα τα δέντρα. Σε επί τόπου έρευνα θα διαπιστώσετε ότι έχουν προβεί μέχρι σε τσιμεντάρισμα κορμού για να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να ξαναφυτρώσει ούτε κλαδάκι.
Με την 194/2022 απόφαση της αρμόδιας δημοτικής αρχής επικροτήθηκε εισήγηση για την υλοτομία του πλατάνου στην παραπάνω διασταύρωση. Επειδή πολλοί δημότες εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για αυτήν την πράξη επισημαίνουμε τα εξής:
– Το συγκεκριμένο δέντρο έχει στηθαία διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου συνεπώς δεν πρόκειται για άτομο μεγάλης ηλικίας. Σημειωτέο ότι ο πλάτανος είναι μακρόβιο είδος που ζει εκατοντάδες χρόνια.
– Το πλατάνι αυτό εμφανίζει φύλλα, κλαδιά, και κορμό υγιή και προφανώς δεν βρίσκεται στην ηλικία της φυσικής ωριμότητας.
– Από την φύση του αυτό το δασικό είδος έχει βαθύ και ευρύ ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει για να καταρρεύσει από ισχυρό άνεμο.
– Στο δένδρο αυτό δεν εμφανίζεται στον κορμό εσωτερική σήψη.
– Βρίσκεται σε πεζοδρόμιο και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων και των πεζών.
– Μια ιδιαιτερότητα του είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό μάλλον αυτοφυή πλάτανο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή αποφάσισε να τον καρατομήσει.
– Στις περιοχές της Μαγνησίας, της Χαλκιδικής, της Δράμας και της Ροδόπης, στις οποίες οι δημοτικές αρχές έμπρακτα διέπονται από ευαισθησία για το αστικό πράσινο, διατηρούνται σε αστικούς χώρους άτομα πλατάνου με στηθαία διάμετρο δύο και τριών μέτρων και τα θεωρούν δικαίως φυσικά ως κοσμήματα της πόλης. Ιδιαίτερα στην γειτονική Κομοτηνή όταν ο Δήμος αποφάσισε την υλοτομία ενός μεγάλου πλατάνου οι ευαίσθητοι για το πράσινο πολίτες αντέδρασαν και ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου.
-Αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η παρουσία του πλατάνου ενοχλεί το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, τότε ο Δήμος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με τις δυο κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο δέντρο.
– Οι πλάκες του πεζοδρομίου είναι στη θέση τους και δεν έχουν ανυψωθεί από τις επιφανειακές ρίζες, συνεπώς δεν δυσκολεύεται σε καμία περίπτωση η διέλευση των πεζών.
– Η μόνη και απαραίτητα χρήσιμη ενέργεια που οφείλει ο Δήμος να κάνει, είναι η απομάκρυνση των τσιμέντων μαζί με τις πλάκες που ασφυκτικά ζώνουν το δέντρο στη βάση του, και στη συνέχεια να τοποθετήσει κυκλική- ακτινωτή σιδερένια σχάρα, όπως μπορείτε να δείτε στην τελευταία φωτογραφία, έτσι όπως πράττουν εδώ και πολλά χρόνια οι δήμοι που ενδιαφέρονται για το αστικό πράσινο και σέβονται τα δέντρα τους».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο