Παράταση του νέου «Εξοικονομώ» ζητά το ΤΕΕ Θράκης

Η πανδημία προκαλεί νέα εμπόδια και καθυστερήσεις, αναφέρουν οι μηχανικοί σε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Νέες επιστολές – παρεμβάσεις με αίτημα την παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” κατατίθενται σχεδόν καθημερινά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ των φορέων που ζητούν την παράταση του «πιο δίκαιου και αποτελεσματικού προγράμματος Εξοικονομώ», σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι και το ΤΕΕ Θράκης.

Είχαν προηγηθεί επιστολές που απέστειλαν τα τμήματα του ΤΕΕ από Δυτική Ελλάδα, Βορειοανατολικό Αιγαίο, Πελοποννήσου και Δυτική Μακεδονία. Αιτία για το αίτημα παράτασης, τι άλλο από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που προκαλεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πλέον, σύμφωνα με το news.b2green.gr, η παράταση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η τελική απόφαση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιστολή του ΤΕΕ Θράκης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με καινούργιες προτάσεις προσαρμογής, βελτίωσης και απλοποίησης του υφιστάμενου μοντέλου. Προτάσεις τις οποίες γραπτώς είχε υποβάλλει το TEE Θράκης, προς το Υπουργείο, από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα Εξοικονομώ και τις οποίες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε να ενσωματώνονται στο νέο πρόγραμμα, καθιστώντας το πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά πιο ευαίσθητο από παλαιότερα προγράμματα, με τη θέσπιση ενεργειακών, κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τους συναδέλφους είναι ενθαρρυντικά.

Κριτήριο ένταξης θα είναι επιτέλους η αξιολόγηση και όχι η ταχύτητα. Με την απροβλημάτιστη υποβολή προτάσεων, την τεκμηριωμένη ανάλυση αναγκών και επεμβάσεων θα αναγνωριστεί η επιστημοσύνη του μηχανικού. Η έγκριση τεκμηριωμένων -μελετημένων προτάσεων και όχι «ευκαιριακών» λύσεων, θα έχει απόλυτα θετικό ισοζύγιο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, που έχουμε την αίσθηση ότι είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος. Δυστυχώς όμως σε όλο αυτό το νέο περιβάλλον που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί, η πανδημία συμβάλλει αρνητικά.

Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ τίθενται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τις 23 Ιανουαρίου 2022. Μέτρα που αφορούν είτε τους συνάδελφους μηχανικούς, είτε τους ωφελούμενους του προγράμματος είτε και τους δύο, απαγορεύοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Κύριε Υπουργέ,

Από τη στιγμή που η 31η Ιανουαρίου 2022, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων, «δύναται να τροποποιηθεί, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» όπως ρητώς αναφέρεται στον Οδηγό Εφαρμογής, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Παράταση η οποία να είστε σίγουρος δεν είναι απλώς ικανή αλλά και αναγκαία συνθήκη επιτυχίας του προγράμματος.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο