Παραίτηση Παύλου Γεωργιάδη από το Συμβούλιο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Του Γιώργου Πανταζίδη

Την παραίτησή του από το αξίωμα του αιρετού Συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης υπέβαλλε σήμερα προς τον Πρόεδρό του, ο εκλεγμένος με την «Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης» Παύλος Γεωργιάδης.

Αφορμή αποτέλεσε όπως αναφέρει, «η καταστροφή ενός από τα τελευταία αλσύλλια της Αλεξανδρούπολης, με την προαποφασισμένη κοπή 250 δέντρων». Ωστόσο αποκαλύπτει ένα σωρό άλλους λόγους, που τον οδήγησαν στην «έξοδο» από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως: η συρρίκνωση αρμοδιοτήτων, η αδυναμία λειτουργίας και διενέργειας διαλόγου και γόνιμων για το καλό της πόλης συζητήσεων εντός του θεσμού του Συμβουλίου, η μόνιμη πλέον διαδικασία συνεδριάσεων «δια περιφοράς», αλλά και η μη προώθηση προτάσεων και ψηφισμένων αποφάσεων του Συμβουλίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την υιοθέτησή τους και τη λήψη αποφάσεων.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 1.460 συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και την οικογένεια και τους συνεργάτες μου που συνέβαλλαν στην εκλογική επιτυχία που κατέγραψε η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης.

Έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα ουσιαστικής προσφοράς στα κοινά της πόλης μας μέσα από ένα όργανο που δεν πλέον θυμίζει σε τίποτα ούτε Συμβούλιο ούτε Κοινότητα, αφήνω την εκλεγμένη θέση μου με την σκέψη ότι «ουδείς αναντικατάστατος» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

 

Η επιστολή παραίτησης

    Αλεξανδρούπολη, 29 Νοεμβρίου 2021               

Προς:    Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Κοιν.: Πίνακας Αποδεκτών

Με την παρούσα επιστολή υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του αιρετού Συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Αφορμή για την παραίτηση μου αποτελεί η απόφαση για την κοπή 250 δέντρων από το πανέμορφο αλσύλλιο πλησίον του Νέου Κολυμβητηρίου, ερήμην του Συμβουλίου της Κοινότητας και παρά το γεγονός ότι 280 συμπολίτες μας συνυπογράφουν το σχετικό αίτημα. Η παράθεση νομικίστικων επιχειρημάτων και η δημιουργία του ψευδοδιλήμματος “αθλητικοί χώροι ή πράσινο” επισφραγίζουν την παταγώδη αποτυχία του Δήμου μας να αντιληφθεί τις πλέον στοιχειώδεις αρχές που ορίζουν μία βιώσιμη πόλη στον 21ο αιώνα.

Η αφαίρεση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, η οποία επήλθε με την αλλαγή του αυτοδιοικητικού νόμου μετά την εκλογή μας από την κάλπη στις 26ης Μαΐου 2019, δημιούργησε το έδαφος για την απαξίωση του αιρετού οργάνου. Από την αρχή της θητείας μας, έγινε προφανής η δημιουργία ενός κλίματος αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, δυσανεξίας στο διάλογο και απαξίωσης της διαφορετικής άποψης. Εδώ και δύο χρόνια, με πρόσχημα την πανδημία, αυτές οι αναχρονιστικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διαχείριση της εξουσίας ακύρωσαν στην πράξη το ρόλο, αλλά και την ίδια την έννοια του Συμβουλίου. Χαρακτηριστικά, η Κοινότητα και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν είναι σε θέση να οργανώσουν στοιχειώδεις διαδικασίες διαλόγου, όπως η διεξαγωγή των Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης. Κρυμμένοι πίσω από την αδυναμία εξασφάλισης της συμμετοχής, τόσο των αιρετών Συμβούλων όσο και των πολιτών, εξακολουθούν να διολισθαίνουν στις “δια περιφοράς” ψηφοφορίες άνευ ουσίας θεμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, ελέγχου ή συναπόφασης.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνω αδυναμία να εκπροσωπήσω ουσιαστικά τους συμπολίτες μου εντός ενός οργάνου που δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε Συμβούλιο, ούτε Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αφιέρωσα πολύτιμο προσωπικό χρόνο στο συντονισμό ομάδων εργασίας που επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”, τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών, αλλά και τη σύνταξη μιας σειράς από θεσμικά αιτήματα και τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι οποίες συζητήθηκαν, ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Κοινότητας δια ζώσης, όταν αυτό ήταν δυνατό.

Κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινότητας, ούτε μία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης προς συζήτηση, πόσο μάλλον προς υλοποίηση. Αυτές οι προτάσεις αποτυπώνουν το όραμα που μοιράστηκα, τις γνώσεις που προσέφερα και τις συνεργασίες που καλλιέργησα για την Κοινότητα, και αποτελούν πλέον κτήμα των πολιτών της Αλεξανδρούπολης. Θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση τους σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει ενδιαφέρον χάραξης πολιτικών και υλοποίησης έργων με γνώμονα το σεβασμό στη διαπολιτισμική ταυτότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, αλλά και τα δικαιώματα της επόμενης γενιάς, στην πράξη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 1.460 συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, την οικογένεια και τους πολύτιμους συνεργάτες μου που συνέβαλαν στην εκλογική επιτυχία της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”. Ζητώ συγνώμη που δεν κατάφερα να ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες τους εντός αυτού του περιβάλλοντος και δεσμεύομαι ότι μέσα από την επιστημονική μου έρευνα, τις διεθνής μου συνεργασίες, την αρθρογραφία και την κοινωνική μου δράση θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα του τόπου μας στην αειφορία.

Η εμπειρία αυτή μου έμαθε να επιλέγω σοφότερα τις μάχες που αξίζει να δώσω και να αναζητώ γονιμότερα εδάφη για δημιουργία, εξέλιξη και προσφορά.

Εχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεισφοράς μου στα κοινά μέσα από το όργανο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, αφήνω την εκλεγμένη θέση μου με τη σκέψη  ότι “ουδείς αναντικατάστατος”.

Με εκτίμηση,

Παύλος Γεωργιάδης

Πίνακας Αποδεκτών (κοινοποίηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου):

  1. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
  2. Μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του