Πάνω από 43.000 εμβολιασμούς έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας

Επιπλέον, έχουν γίνει 1.100 εμβολιασμοί κατ’ οίκον και 600 εμβολιασμοί παιδιών – Συνολικά, το 2021 εξυπηρετήθηκαν 56.330 πολίτες !

Πάνω από 43.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί, από την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας, στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, στο οποίο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, προσέρχονταν στα διάφορα τμήματά του, σε καθημερινή βάση και κατά μέσο όρο 234 άτομα. Συνολικά, η συγκεκριμένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξυπηρέτησε το 2021 56.330 πολίτες, αριθμός που αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, το σπουδαίο έργο που επιτελείται από το προσωπικό, παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις. Σε αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας Χρήστος Παπαθανάκης σημειώνει πως «η ενημέρωση κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι υπάρχει, καίτοι σε πολύ λιγότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, μια μερίδα του κόσμου που έχει σχηματίσει και διατηρεί μια απαξιωτική γνώμη την ποσότητα και την ποιότητα των όσων προσφέρουμε ως δομή πρωτοβάθμιας υγείας».

Αναφορικά με την πανδημία και την εμβολιαστική καμπάνια

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανάκης, η πανδημία έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία την οργανωτική και λειτουργική  επάρκεια του ΚΥ, αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές του προσωπικού, οι οποίες δοκιμάστηκαν και ποικιλοτρόπως όλη την χρονιά που πέρασε. Μέχρι και σήμερα στο Κέντρο Υγείας έγιναν περί τα 15.000 RAPID TEST, αριθμός που τεκμηριώνει την σημαντική συμβολή του στη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων. Από την αρχή της εμβολιαστικής καμπάνιας στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ.Ορεστιάδας, έχουν γίνει πάνω από 43.000 δόσεις. Όπως αναφέρει ο διευθυντής, «σε περιόδους αιχμής της εμβολιαστικής καμπάνιας, ήταν απαραίτητες 200 βάρδιες του προσωπικού για να ανταπεξέλθουμε στον αυξημένο αριθμό των ημερήσιων ραντεβού (έφτασαν μέχρι και 280 εμβολιασμοί ημερησίως)».

Επιπλέον, εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει, και συνεχίζεται, ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των συμπολιτών μας που για διαφόρους λόγους είναι καθηλωμένοι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στο κρεβάτι και άρα είναι ανίκανοι να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περί τους 1.100 εμβολιασμούς κατ’ οίκον σε σύνολο 70 εξορμήσεων, σε πάνω από 25 χωριά και οικισμούς των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Προφανώς και η Υπηρεσία θα συνεχίσει να υφίσταται, έως ότου συνεχίσουν να υπάρχουν αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Παράλληλα, εδώ και τρεις μήνες περίπου, λειτουργεί και εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, το μόνο στον Β. Έβρο και μέχρι σήμερα προσήλθαν και εμβολιάστηκαν περίπου 600 παιδιά. Τα εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα.

Εδώ και λίγες μέρες έγινε σύσταση του «Ιατρείου POST-COVID 19», πρωτοβουλία της 4ης Υ.Πε., που έχει σαν στόχο την παρακολούθηση, κοντοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, των ατόμων που έχουν νοσήσει από τον covid και χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή και να διασωληνωθούν, δηλαδή όλων αυτών που έχουν νοσήσει αρκετά σοβαρά. Ασφαλώς όμως, όλοι όσοι έχουν νοσήσει, έστω και ήπια, θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτού του ιατρείου. Πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να εμπλακούν στην post covid νοσηρότητα και να παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, όπως: κόπωση, αρθραλγίες, παρατεινόμενος βήχας, θωρακικό άλγος, διαταραχές ύπνου κ.λ.π. και συνεπώς να προκαλούν την ανησυχία των ασθενών, οπότε το ιατρείο αυτό θα παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις αλλά και ενδεχομένως την θεραπεία που απαιτείται. Για ραντεβού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλέσουν στον αριθμό 2552350112 και να μιλήσουν με την προϊσταμένη Νοσηλευτικής κα Αδαμίδου ή τον αριθμό 2552350124 και να μιλήσουν με την ιατρό κα Γενιζεγκινοπούλου, η οποία ορίστηκε υπεύθυνη του ιατρείου post covid.

56.330 πολίτες εξυπηρετήθηκαν το 2021 από το ΚΥ Ορεστιάδας

Ο κ. Παπαθανάκης σημειώνει πως είναι επιβεβλημένη η αναφορά, με χρήση αριθμών, στην δραστηριότητα του Κ.Υ.Ορεστιάδας για το έτος 2021 ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Πρέπει να τονίσω ότι μολονότι υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες σχετιζόμενες με την πανδημία, στο Κ.Υ.Ορεστιάδας προσπαθήσαμε και νομίζω ότι τα καταφέραμε, να μην ξεχάσουμε τον ρόλο μας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και άρα να μην κάνουμε εκπτώσεις στην δραστηριότητά μας στον τομέα αυτόν», επισημαίνει.

Οι αριθμοί της δραστηριότητας όλων των τμημάτων του Κ.Υ.Ορεστιάδας:

 • Παθολογικά ιατρείας: 34.000 επισκέψεις
 • Έκτακτα παθολογικά : 8.000
 • Έκτακτα χειρουργικά: 3.136
 • Γυναικολογικό : 749
 • Παιδιατρικό : 900
 • Οδοντιατρικό: 1.671
 • Μικροβιολογικό Εργαστήριο: 1.083
 • Ακτινολογικό Εργαστήριο: 1.400
 • Τμήμα Εμβολίων : 1.136
 • Καρδιολογικό ιατρείο : 2.254
 • Ω.Ρ.Λ. ιατρείο : 530
 • Μετανάστες : 450

Σύνολο προσέλευσης σε όλα τα τμήματα : 56.330.

Αν διαιρέσουμε αυτό το σύνολο δια 240, περίπου ο συνολικός αριθμός ετησίως, των εργάσιμων ημερών, έχουμε ένα μέσο όρο 234 ατόμων που εξυπηρετήθηκαν σε καθημερινή βάση από τα διάφορα τμήματα της Δομής. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του ΚΥ Ορεστιάδας, οι αριθμοί αυτοί θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι, αν δεν υπήρχαν κενά προσωπικού σε ορισμένα τμήματα, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές υπήρξε εσωτερική μετακίνηση προσωπικού και άρα υπολειτουργία μερικών τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου. Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθανάκης τονίζει: «Φρονώ ότι το Κ.Υ.Ορεστιάδας τα πήγε αρκετά καλά, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες και δυσκολίες. Θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα; Βεβαίως. Εκείνο που θα ήθελα να εισπράξει ο κόσμος που διαβάζει αυτό το δελτίο, είναι ότι το Κ.Υ.Ορεστιάδας είναι υγιής οργανισμός, που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε οι παροχές υγείας προς τον πληθυσμό της περιοχής μας, να είναι υψηλού επιπέδου. Θα παρακαλέσω τον οποιοδήποτε έχει να εκφράσει κάποιο παράπονο αναφορικά με το Κ.Υ.Ορεστιάδας, να μην το κάνει μέσω κοινωνικής δικτύωσης ή τουλάχιστον όχι μόνο με αυτόν τον τρόπο, αλλά να προσέρχεται στον Διευθυντή και να εκθέτει την όποια δυσαρέσκειά του, ούτως ώστε να επιληφθεί του θέματος κι έτσι να καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο η λειτουργία μας».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο