room-to-grow-bnner

Πανεπιστήμια: Κλειστά θα παραμείνουν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά τα ΑΕΙ

Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και πλέον συμπληρώνουν ένα χρόνο μακριά από τα πανεπιστήμια.

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει το εαρινό εξάμηνο και όπως δείχνουν τα πράγματα, τα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά, έως τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα, όπως οι φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να κάνουν κάποιες πρακτικές ασκήσεις οι οποίες διαρκούν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε  όλα αυτό στο αμέσως  επόμενο  χρονικό διάστημα γιατί τελειώνει την Παρασκευή η εξεταστική περίοδος οπότε από  τη Δευτέρα θα αρχίσει κανονικά, το εαρινό εξάμηνο».

O κ. Συρίγος τόνισε επίσης ότι «για τα Πανεπιστήμια που παρακολουθώ η τάση είναι να μην ανοίξουν διότι αν και οι φοιτητές έχουν πολύ μικρό πρόβλημα σε σχέση με την ασθένεια, δηλαδή δεν ασθενούν βαριά  θεωρούν ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι υπερμεταδότες της ασθένειας. Για το λόγο αυτό φοβούνται οι ειδικοί τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό».

Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των φοιτητών των Σχολών και Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Φυσιοθεραπείας, οι οποίοι βρίσκονται σε κλινικά έτη, με σκοπό να επανεκκινήσει άμεσα η εκπαίδευση τους στα Νοσοκομεία, ζητούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Η εκπαίδευση των φοιτητών αυτών στα Νοσοκομεία έχει σταματήσει  για χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, ενώ δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η κλινική εκπαίδευση επαρκώς με τηκλεκπαίδευση. Επιπροσθέτως, οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές, κατά την άσκησή τους, καθώς και ολοκληρώνοντας χωρίς επιπλέον καθυστέρηση τις σπουδές τους, θα συνδράμουν την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Προσλήψεις 2.000 ωρομίσθιων στα ΑΕΙ
Αντιδράσεις φοιτητών

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών για τον νέο νόμο «Κεραμέως» οι οποίοι πιέζουν τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να μην τον εφαρμόσουν, ενώ ταυτόχρονα ζητούν το άνοιγμα των σχολών. Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει εκ νέου συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1 μ.μ, μπροστά όπως οι ίδιοι λένε «στην συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωράμε σε πολύμορφες δραστηριότητες, κεντρικές κινητοποιήσεις και Μεγάλο Φοιτητικό Συλλαλητήριο. Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούν τις Γενικές Συνελεύσεις και πραγματοποιούν ξανά σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων.

Πάντως η κατάσταση στα πανεπιστήμια μυρίζει «μπαρούτι» ενώ σε πολλά ιδρύματα φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν «επιδρομές» σε συνεδριάσεις οργάνων των ΑΕΙ ,ζητώντας από τις διοικήσεις τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο . Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την πρυτανεία  διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη σχετικά με το κατάπτυστο -όπως τον χαρακτηρίζουν νόμο-που ψηφίστηκε νύχτα, πίσω από κλειστές πόρτες, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί και η πρυτανεία του πανεπιστημίου να κάνει καταδικαστική τοποθέτηση απέναντι στο σύνολο του νόμου και όχι αποσπασματικά».

Οι ίδιοι ζητούν ζητούν να ανοίξουν άμεσα οι σχολές με ασφάλεια και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα τονίζουν ότι «αν η κυβέρνηση και η ακαδημαϊκή «ελίτ» νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους Φοιτητικούς Συλλόγους είναι βαθιά γελασμένοι. Όλοι και όλες το επόμενο διάστημα στις γενικές μας συνελεύσεις. Όλοι και όλες στους δρόμους να μπλοκάρουμε στην πράξη την πολιτική που ξεπουλήσει τις ζωές και το μέλλον μας!»

ethnos.gr

Νικολίτσα Τρίγκα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο