Πανελλήνιες: Τα θέματα σε Γλώσσα-Λογοτεχνία και οι πρώτες εκτιμήσεις

Πρεμιέρα σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Η ιστορία και οι ιστορικές γνώσεις ήταν το σημερινό θέμα της Έκθεσης, ενώ στη Λογοτεχνία έπεσε πεζό κείμενο και όχι ποίημα. Ειδικότερα, έπεσαν κείμενα του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα). Δείτε αναλυτικά τα θέματα ΕΔΩ 

Οι πρώτες εκτιμήσεις
Αναλύοντας τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών από τα ΓΕΛ, η Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ επισημαίνει τα εξής:
«Οι υποψήφιοι καλούμενοι να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα τρία κείμενα αναφοράς, αντιμετώπισαν τη θεματική ενότητα της ιστορικής μνήμης – ιστοριογνωσίας. Τα ερωτήματα που τέθηκαν ανταποκρίνονται στο νέο τρόπο εξέτασης και εκτιμώνται ως βατά, όσον αφορά στην κατανόηση και την ανάπτυξή τους, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα βαθμό υποκειμενικότητας στις απαντήσεις (ζητείται προσωπική άποψη) που πιθανόν να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους.
Τα δύο μη λογοτεχνικά κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους και πυροδοτούν τη σκέψη τους, προσφέροντας ερεθίσματα για την παραγωγή γραπτού λόγου (Θέμα Δ), η οποία στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθητή, την οποία καλείται να καταθέσει σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου. Οι μαθητές που δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη και δεν έχουν εξασκηθεί να απαντούν με προσωπικό ύφος, αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη πιθανότατα να αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαμόρφωση του ύφους.
Το λογοτεχνικό κείμενο που τέθηκε είναι απόσπασμα από διήγημα, το οποίο συναντάται για πρώτη φορά σε θέματα πανελλαδικών εξετάσεων. Το νόημά του είναι εύληπτο και η διατύπωση του θέματος είναι σαφής, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους υποψηφίους στη ρητή διατύπωση της προσωπικής τους άποψης».
Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.
alfavita.gr & iefimerida.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο